niedziela, 16 marca 2014

Roszponkowo - owocowy koktajl z zieloną herbatą

Sporo czasu minęło od kiedy ostatnio robiłam sobie tzw. "green monstera" czyli zielony koktajl.
Nie przepadam za bardzo specyficznymi mieszankami np. z cebulą czy selerem, ale zawsze warto
dodać nieco neutralnej zieleni do zmiksowanych owoców!
Tym razem coś dla tych którzy nie są fanami szpinaku, ponieważ do koktajlu użyłam roszponki.

Najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu, zanim wszystkie witaminy pouciekają :-)






Zielony koktajl z roszponką i zieloną herbatą


  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1 mala, dojrzała gruszka
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 garści roszponki
  • 80 ml zielonej herbaty

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną zieloną herbatę, dodajemy roszponkę, kawałki obranej gruszki oraz utarte na tarce jabłko.
Do składników dodajemy sok z cytryny i limonki, a następnie całość blendujemy dokładnie.



----

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Z pewnością spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor i zdrowie w szklance! podziwiam osoby lubiące zielone koktajle. ja sama niestety nie mogę się przekonać do połączenia warzywno-owocowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne i z wielką chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten zielony potworek wpasował się w dzisiejsze irlandzkie święto :) pyszny jest na pewno i pełen zdrowia - chętnie sobie taki przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ma piękny, wiosenny kolorek! Takie owocowo-warzywne koktajle uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ładnie, a jak smakuje ? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe bomby witaminowe są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaminowa bomba! Dodam jeszcze awokado i grejfruta bo akurat mam kilka sztuk i nie wiem jak je wykorzystać i będzie pyszny drink na popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie i patrząc na skład podejrzewam, że też smacznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. mam takie pytanie - jak to jest i o co chodzi, że witaminy się ulatniają jeśli na dłużej zostawimy taki koktajl? czy jeśli chodzi o świeże owoce to np po obraniu i pozostawieniu też te witaminy się ulatniają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ponieważ witamina C jest bardzo wrażliwa zarówno na wysoką temperaturę jak i światło i uszkodzenia mechaniczne - więc nawet samo krojenie :-(
      Tylko mrożenie jej nie szkodzi!

      Usuń
  11. Super pomysły na koktajle. Tylko ja zupełnie nie mam czasu, robic zakupy, kręcić koktajle i potem sprzątać po tym. Dlatego zaufałam koktajlom gotowym Allevo, są smaczne i bardzo dobrze zbilansowane, wiem ze taki koktajl to pełnowartościowy posiłek. I bardzo szybkie do przygotowania nawet w trasie.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.