piątek, 21 lutego 2014

Tymiankowy ryż z warzywami na parze i łososiem

Jakiś czas temu dostałam maila z miłą propozycją tworzenia przepisów dla 
nowo powstałego kwartalnika "Aktywni" - pisma skierowanego do chorych dotkniętych
RZS czyli Reumatoidalnym Zapaleniem Stawów.
Chętnie się zgodziłam i już kilka dni potem zabrałam się za pierwszy przepis,
w którym miałam się skupić na zachowaniu cennych witamin pochodzących
z warzyw, które są dostępne w sezonie zimowym.
W daniu wylądował też bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe łosoś, a wszystko
to pięknie ugotowało się na parze i spoczęło na tymiankowym ryżu - pychotka!



Tymiankowy ryż z warzywami na parze i łososiem
kaloryczność 1 porcji z sosem jogurtowym

  • 65 g ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 5-6 świeżych lub mrożonych brukselek
  • 80 g brokułów
  • 1/2 średniej marchewki
  • 80 g świeżego łososia
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
+ opcjonalnie sos czosnkowy:
  •  100 ml jogurtu naturalnego +1 ząbek czosnku + szczypta soli + odrobina pieprzu


Godzinę przed przygotowaniem dania nacieramy łososia sosem sojowym, posypujemy
tymiankiem i pieprzem, a następnie odkładamy do lodówki.

W rondelku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, do gotowania dodajemy łyżeczkę tymianku.
Gdy ryż będzie już miękki odcedzamy go i dodajemy na surowo łyżeczkę siemienia lnianego.

W między czasie gotujemy na parze (za pomocą urządzenia elektrycznego bądź po prostu sitka)
warzywa oraz rybę.
Zaczynamy od całych główek brukselki oraz plastrów marchewki (najlepiej nie obranej, a tylko dobrze oczyszczonej), a po około 5 minutach dodajemy również kawałki brokułów oraz łososia.

Gotujemy aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą dość chrupkie, w tym czasie ryba też już będzie gotowa. Całość przekładamy na wcześniej przygotowany ryż i posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i świeżo zmielonego pieprzu.
Opcjonalnie podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym.



Zapraszam Was serdecznie do przeglądnięcia magazynu Aktywni online --- > TUTAJ

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brązowy ryż zmniejszy IG w tym daniu. Ponadto polałbym łyżeczką zimnej oliwy marchewkę dla lepszego wchłaniania karotenoidów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś, brokuły i brukselki. Bardzo mi się to podoba :)
    Tak..wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję współpracy z kwartalnikiem ! :)

    Łosoś i tymiankowy ryż wygląda smakowicie .


    Zapraszam:
    http://ewelinajess.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to jest z rybami mrożonymi i tymi świeżymi? Czy brać wagę przed czy po ugotowaniu? Np. świeży filet z dorsza przed smażeniem na suchej patelni ma 190g a po usmażeniu już 98g, którą wagę przeliczać?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.