poniedziałek, 17 lutego 2014

Kasza jaglana z kurczakiem i indyjską nutą

Po lekkiej fazie na makaron z serem, którego przygotowanie przed pracą zajmuje mi 10 minut, 
przerzuciłam się na "kasza jaglana dobra do wszystkiego".
Wczoraj w ramach weekendu poszalałam trochę z moimi ulubionymi korzennymi zapachami, 
które wraz z innymi składnikami tworzą fantastyczną indyjską przyprawę gram masala - idealnie komponuje się z kurczakiem, a "wisienką na torcie" dania był dodatek moich ukochanych orzechów.

Przepis jest banalnie prosty, jestem pewna, że nie będziecie mieli problemów ze zdobyciem składników,a będzie dla Was miłą odmianą jeżeli przejada Wam się powoli pierś z kurczaka :-)
No i ta kasza jaglana.. samo zdrowie! I znów bez glutenu, dla tych co muszą unikać. 

Tylko co do tego glutenu.. naprawdę myślałam, że napisy na opakowaniu "może zawierać śladowe ilości pszenicy, orzechów...[..]" są raczej proforma - ale z przykrością zauważyłam dziś przy płukaniu na sitku, że najnormalniej na świecie znajdują się w owej kaszy płatki owsiane, co najmniej naście na całe opakowanie - także bądźcie ostrożni, bo jak wiadomo nawet minimalne ilości glutenu mają znaczny wpływ na zdrowie osób cierpiących na celiakię.



Kasza jaglana z kurczakiem, warzywami i orzechami nerkowca

  • 65 g kaszy jaglanej
  • 120 g kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 g brokułów
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 1/3 średniej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania



Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy przyprawami - 1 łyżeczką gram masala, ostrą papryką, odrobiną soli i 1/2 łyżeczki curry.
Mięso wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wraz z posiekaną cebulą, dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą
(cały czas pozostawiamy na dość dużym ogniu).

W między czasie gotujemy również brokuły (wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty).

Równolegle w lekko osolonej wodzie (05,L) z dodatkiem 1/2 łyżeczki curry gotujemy kaszę jaglaną, którą wcześniej opłukujemy na sitku. Gotową kaszę odcedzamy, dodajemy do niej łyżeczkę przyprawy gram masala, mieszamy i przekładamy np do małej salaterki, dzięki czemu będziemy mogli stworzyć kształtną "górkę" kaszy na talerzu.

Ugotowane brokuły lekko rozdrabniamy i również dodajemy na patelnię, dorzucamy też kilka orzechów
nerkowca, całość dokładnie mieszamy i czekamy aż pozostała woda odparuje, po czym nakładamy na przygotowaną kaszę jaglaną.



-----


26 komentarzy:

  1. Uwielbiam jaglankę, a to połączenie bardzo mi pasuje! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boje sie sprobowac kaszy jaglanej. Ostatnio pierwszy raz sama ugotowalam gryczana i stwierdzam ze jest bardzo dobra. Wiec poki co zostane przy gryczanej, bez szalenstw, nie wszystko na raz;D
    Ale ten przepis koniecznie musze wyprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubi Pani słodkie przekąski to może Panią skuszę na tą kaszę jaglaną:) Sama pierwszy raz jadłam ją z sosem spagetti (zamiast makaronu) i nie posmakowała mi bo wydała się zbyt zapychająca. Ale w wersji na słodko mogę ją jeść codziennie! Tak więc polecam dowolną ilość kaszy zmieszać z ulubionym dżemem (ja preferuje brzoskwiniowy Łowicz lub gruszkowy mojej mamy <3 ) i dodać pokrojone w kosteczkę banany, winogrona oraz suszoną żurawinę. To wszystko:) Będzie pysznie, gwarantuje!:) Oczywiście może Pani mieszać kaszę z owocami jakie Pani lubi, ja podałam jak jem ja. Założe się że w tej wersji kasza jaglana zagości u Pani na stałe :)

      Usuń
  3. bardzo lubię taką formę obiadu i też często tak jadam! jedno z najlepszych dań :) i jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne, kasza zdrowa, trzeba częściej po nią sięgać

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny. Ale proszę, pamiętaj - piszemy "naprawdę", nie "na prawdę".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za poprawkę ;-) niestety często zdarza mi się ta wpadka tak samo jak "poprostu" zamiast "po prostu". To z pośpiechu niestety.

      Usuń
  6. Normalnie się obśliniłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kasza jaglana to moim zdaniem najlepsza kasza. jestem wręcz pewna że tak skomponowana jest ogromnie pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę sprawdzić wartości kalorycznej dla 100 g, ponieważ wyskakuje mi taka strona http://www.drewka-obara.pl/. Wiesz może, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie przyrzadzam ,w całym domu zapach przypraw carry i gram masala:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak dawno nie jadłam kaszy jaglanej! No i te nerkowce.. to również moje ulubione orzechy! :)
    Pyszna propozycja. A w lodówce czeka brokuł :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, zgadzam się - jak są nerkowce, to musi być doooobre !

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis rewelacja, zajadam właśnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności! będzie na naszym stole częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak coś to Garam masala :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Patrząc na to danie aż zrobiłam się głodna - a tu jeszcze trochę czasu do obiadu. Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy przyprawę garam masala mogę czymś zastąpić, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy składniki są podane dla jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ponawiam pytanie z samego dołu - ile porcji wyjdzie nam z podanych skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszne danie! :) Robiłam już parę razy, dzięki niemu poznałam Garam Masala

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.