poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i cukinią

Jak już wspominałam wiele razy mam słabość do pieczonych warzyw.
Wiem wiem, że puszczam z dymem dużą ilość witamin, ale nadrabiam
w innych porcjach warzyw na surowo!
Moim numerem jeden jest smak pieczonej marchewki oraz papryki i to
ona właśnie wczoraj gościła na moim talerzu - bardzo prosta w przygotowaniu,
szybka i idealna na lekki posiłek np na kolację czy wcześniejszy "lunch".



Pieczona papryka z kaszą jaglaną i cukinią

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/3 małej cukinii
  • 20 g kaszy jaglanej
  • 1/3 średniej czerwonej cebuli
  • 5-6 świeżych listków bazylii
  • 1 jajko
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 łyżeczki soli + do gotowania kaszy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka kropel oliwy z oliwek


Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem po czym wrzucamy do lekko osolonej wody (w malutkim rondelku, wystarczy 130 ml). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 6-7 minut po czym ściągamy z kuchenki zostawiamy kolejne 5 minut aby kasza wchłonęła resztę wody, ewentualny jej nadmiar odlewamy.

Na odrobinie oliwy zarumieniamy posiekaną cebulkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię, dodajemy rozdrobnioną bazylię, świeżo zmielony pieprz, ostrą paprykę i 1/3 łyżeczki soli, wlewamy na patelnię odrobinę wody i dusimy warzywa kilka minut co jakiś czas mieszając.

Gdy kasza będzie już gotowa przesypujemy ją również na patelnie, mieszamy wszystkie składniki
i odparowujemy nadmiar wody po czym odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy farsz nie będzie już gorący dodajemy do niego jajko, mieszamy całość i przekładamy do wydrążonej papryki, którą układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 minut.
Jeżeli Wasza papryka jest trochę "krzywa" i nie chce stać w pionie - połóżcie ją na papierze do pieczenia w foremce do ciasta (w keksówce), wtedy nie będzie się przewracać :-)




-----------


15 komentarzy:

  1. pysznie wyglada. Muszę kiedyś przygotować z kaszą ponieważ zawsze faszeruję ryż lub mięsem mielonym. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna musze ;)zrobic bo kaszy jaglanej Ci u mnie dostatek ,a pomysłów malo

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda. z chęcią zjem taką na obiad. z surówką, co by witaminy nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłabym :) lubię nadziewane papryki.

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny pomysł na obiad! uwielbiam jaglankę w wytrawnej wersji, a taka zapiekana w papryce wydaje się być bardzo ciekawym zestawieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie dziś na obiad zrobiłam i było pyszne i pożywne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis jest cudowny! Papryka bardzo syta no i oczywiście smaczna! Na pewno wielokrotnie będę wracała do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To kolejny przepis z kaszą jaglaną, na jaki trafiam w ostatnim czasie.
    I bardzo dobrze.
    Ta kasza jest chyba trochę niedoceniana, więc to wspaniale, że znalazł się na nią jeszcze jeden przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko co kocham (kasza i papryka:)) świetnie podane i zdrowe. Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmniammm:)))))))pyszny przepis!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie blogi jak Twój!
    Inspirują :)
    Świetne wpisy! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. czy cukinię można zastąpić innym warzywem, np ogórkiem gruntowym? :) dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj raczej z bakłażanem lub np brokułami :)

      Usuń
    2. melduję, że wykonałam dwie wersje: wersja brokułowa nawet lepsza od cukiniowej i o dziwo wypełnia mój żołądek bez dna! :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.