czwartek, 14 listopada 2013

Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem

Jakoś tak niewiele u mnie przepisów na wytrawne babeczki, więc koniecznie
trzeba to zmienić, bo dobra muffinka bez tłuszczu, z warzywami i twarogiem
zawsze może się przydać za równo "na wynos" jak i na zdrową przekąskę w domu.
Dziś padło na cukinię i paprykę w towarzystwie czosnku - z mąką żytnią i sodą
wyszły brązowe jak czekoladki ;-)


Dietetyczne muffiny z warzywami i czosnkiem
przepis na 12 babeczek

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 g chudego twarogu
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cukinii
  • 50 g marchwi
  • 1/3 średniej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Do miski ucieramy na dużych oczkach tarki marchew, cukinię oraz paprykę.
Jeżeli jest taka potrzeba to odciskamy wodę z cukinii.

W drugiej misce roztrzepujemy jajko z przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, pokruszonym twarogiem oraz przyprawami, po czym dolewamy mleko i wodę.

Do naczynia z mokrymi składnikami wrzucamy mąkę oraz przygotowane warzywa i wszystko dokładnie mieszamy na stosunkowo gęste ciasto (nie powinno spływać z łyżki).

Masę przekładamy do 12 silikonowych foremek, układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 30 minut.




-----

27 komentarzy:

  1. A co z twarogiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a z czym najlepiej wcinamy? :D
    -california

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej wcinać z warzywkami ! :)
    Pycha propozycja na śniadanie/kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota :D Idealne do lunchboxu albo na taką wykwintną kolację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis! Muffiny do zrobienia w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a właśnie siostra spytała kiedy wreszcie zrobię muffiny wytrawne. take może zrobić nawet taki słodyczoholik jak ja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tata zjadł 4?
    Ja zjadłbym 8!
    Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na te muffiny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha pomysł! Porywam muffinę :) U mnie dzisiaj nieco słodsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł! na wynos np. do szkoły czy pracy wręcz idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakoś ciągle się nie mogę przełamać i zrobić muffinów na wytrawnie, ale podziwiam sobie u innych. Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze brakowało mi blogów z przepisami i ich kalorycznością, cieszę się , że twój odkryłam. z apetytem cie obserwuję.
    ***
    www.zapalov.blogspot.com - blog o moim projektowaniu mody

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nigdy nie próbowałam muffinek na słono. ciekawe to :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh chyba będę musiała zrobić je :) Uwielbiam eksperymentować w kuchni ...

    dosu-i-wlosy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. już raz robiłam muffiny na wytrawnie i bardzo mi smakowały :) te z twarogiem zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm zawsze mam z tym problem- mąka pełnoziarnista=mąka razowa? :D

    OdpowiedzUsuń
  17. są genialne!robię je właśnie drugi raz:) alina

    OdpowiedzUsuń
  18. mi nie wyszły niestety, ale pewnie jeszcze kiedyś spróbuję, może się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobione, są pycha!:) W sam raz do pracy:)
    Tylko mam pytanie: pół godziny w piekarniku im nie wystarczyło, były niedopieczone, potrzymałam je łącznie 50min, a i tak są wilgotne w środku. Wasze też są takie? Może miałam złą proporcję mąki to reszty składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffiny bądź co bądź składają się w bardzo dużym % z warzyw, stąd ich wilgotność : )
      Oczywiście gdyby dodać więcej mąki to konsystencja byłyby inna, ale wtedy nie byłyby aż takie "dietetyczne" :- )

      Usuń
  20. Najgorsze muffiny jakie w życiu zrobiłam... W środku były całkiem mokre, a ciasto wyszło gumowate. W dodatku strasznie śmierdziały. Zastanawiam się czy to nie wina mąki, bo nieraz piekłam wytrawne muffiny i były bardzo smaczne. Użyłam mąki pszennej razowej Melvit.

    OdpowiedzUsuń
  21. Agatko, jak myślisz czy można użyć mąki gryczanej zamiast żytniej?

    OdpowiedzUsuń
  22. a ile kalorii ma jedna taka muffifnka?

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo smaczne, wyszła chrupiąca skórka i lekko płynny środek, trochę jak w puddingu, pasuje do nich jogurtowy sos. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jesteś świetna, masz świetne przepisy i Cię uwielbiam. Już zrobiłam zdjęcie składników dokupię czego nie mam i z pewnością do szkoły zabiorę w poniedziałek na drugie śniadanie. :D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.