niedziela, 6 października 2013

Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem

Kapusta pekińska to chyba moja ulubiona "sałata".
Kojarzy mi się z klasyczną sałatką obiadową mojej mamy z sosem musztardowym.

Ten przepis natomiast jest zaczerpnięty z pamięci moich kubków smakowych, które
próbowały podobnej sałatki w Chinach, kiedy pewnego pięknego dnia przyrządziła ją Nicol.
Byłam zachwycona! Niby nic odkrywczego, ale były tam dwa idealnie pasujące do siebie
składniki, które łączyły całość, a mianowicie słodki jogurt naturalny w dużej ilości
(w Chinach jak już wspominałam wszystko jest słodkie, (nie)stety) i świeży sok z cytryny.
Dodałam kilka ulubionych składników takich jak oliwki i odrobina jabłka dla osłody - bomba!
A kurczak po nocy w miodzie i musztardzie wyszedł miękki jak masło :-) 




Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem

  • kapusta pekińska (około 1 i 1/2 kubka posiekanej kapusty)
  • 1/2 średniego, zielonego ogórka
  • 2 małe pomidory
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 jabłka
  • 2 rzodkiewki
  • 100 ml kremowego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka miodu 
        ----------
  • 130 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Dzień przed przygotowaniem sałatki kroimy piersi z kurczaka w sporą kostkę i w miseczce zalewamy marynatą z miodu, musztardy i ostrej papryki, przechowujemy przez noc w lodówce.

Kapustę siekamy i opłukujemy na sitku, dodajemy na nie również umyte i pokrojone pomidory,
aby trochę obciekły.

Ogórka i rzodkiewkę kroimy wzdłuż a następnie na cienkie plasterki (połówki).
Oliwki przekrawamy w pół, a cebulę bardzo drobno siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do sporej miski i dodajemy również pokrojone w sporą kostkę jabłko.

W kubeczku łączymy jogurt z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny oraz sporą ilością posiekanego szczypiorku, mieszamy dokładnie i zalewamy sałatkę.

Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka i dodajemy do reszty składników -
całość dokładnie łączymy z sosem i zajadamy ze smakiem :-)




Mój nowy TOP sałatkowy! :-)
ps. Jest ogromnaa.. 600g!

39 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie sałatki, idealna porcyjka na kolację:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mozesz zdradzic co robilas w Chinach? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna sałatka, szczególnie mam ochotę wypróbować ten sos ;D to dobry pomysł i na obiad na wynos !

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, jako ogromna fanka sałatek z pewnością wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm pyszności :) Uwielbiam sałatki z kurczakiem :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda i mam ochotę spodobać tego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, godne wypróbowania! Mniammm... :))

    Pozdrawiam, Shamelessly

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko! jaka pyszność,muszę to jak najszybciej zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, kocham sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  10. nie omieszkam wypróbować! brzmi i wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. marynatę zrobiłaś po prostu mieszając miód,musztardę i paprykę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim wypadku chyba nie udało się zakryć mięsa marynatą? Był tylko częściowo zamarynowany ten kurczak?

      Usuń
    2. Nie bardzo rozumiem? Mieszankę miodu, musztardy i papryki dodałam do kawałków kurczaka, dokładnie wymieszałam żeby rozeszła się po całym mięsie i odstawiłam do lodówki.

      Usuń
    3. Pytam stąd, że w marynatach zawsze jest napisane, że mięso ma być zanurzone zupełnie w marynacie właśnie, że ma być nią "przykryte" w sensie... Hm, utopione :P? Ale teraz rozumiem, jak ta działa i w sobotę mam nadzieję sobie zrobić tą sałatkę, bo brzmi i wygląda przepysznie. Dzięki :).

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Panie Konradzie - Warzywa w każdej wersji są raczej na tak - lepiej zjeść pomidora z ogórkiem niż nie zjeść.
      Abstrahując jednak od tego - jest to jeden z witaminowych mitów - Pomidory są bardzo marnym źródłem witaminy C, dla porównania powiem, że ów nieszczęsny ogórek posiada 40% witaminy C zawartej w pomidorze, rzodkiewka ma bardzo zbliżoną zawartość tego składnika, natomiast realnym źródłem witaminy C w naszej diecie jeśli chodzi o warzywa (typowo sałatkowe) jest czerwona papryka, która owej witaminy posiada o 600% więcej. Nawet kalafior i brokuły mają jej 3-4 krotnie więcej, także na pewno nikomu się krzywa od takiego połączenia nie stanie.

      Usuń
  14. a to przepis na jedną porcję? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. to jest przepis godny podziwu!
    Marynata do kurczaka świetnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. najlepsza sałatka jaką jadłam EVER, odrobine go zmieniłam, bo zamiast jabłka i pomidorów dałam kawałki pieczonej dyni. REWELACJA. mm. i faktycznie, bardzo duża. bardzo mało kcal

    OdpowiedzUsuń
  17. Droga Agato nic bardziej mylnego - w Chinach więcej jada się potraw pikantnych niż słodkich. Co jest szczególne dla Chin to łączenie własnie tych dwóch smaków słodkiego i pikantnego. Od kilku lat raz do roku odwiedzam Chiny i jadam głownie poza hotelami w restauracjach. Oczywiscie mięsa na słodko można spotkać niemal w każdej restauracji jednak karta menu zawiera więcej dań pikantnych niż słodkich ;))

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam :-) Czy można tą sałatkę przyrządzić wieczorem, żeby rano zabrać do pracy? Jak się wstaje o 5-ej to nie ma czasu na smażenie, krojeni itd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale lepiej by było pokroić i dodać pomidora rano bo najbardziej puszcza wodę i soki i również dopiero rano zalać sosem :)

      Usuń
  19. musi być PRZEPYSZNA !!
    świetny blog <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Potwierdzam - sałatka jest obłędnie pyszna :). Tak dobra, że nawet mojej marudnej połówce smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. właśnie wypróbowałam, jest niesamowicie smaczna :D

    OdpowiedzUsuń
  22. O matko jakie było dobre! szkoda tylko że nastepnego dnia wszystkie warzywa puściły soki i była breja :c

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł na sałatkę. Szczególnie teraz w okresie wiosennym. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super lekka pożywna sałatka, akurat mój ulubiony skład,na dietę idealna. Polecam ciekawe przepisy https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda świetnie! Obowiązkowo robię w ten weekend!

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo ciekawa propozycja. Już na sam widok robię się głodna. Muszę wypróbować tą sałatkę. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  27. próbowałam kilka razy juz ,nie ma tygodnia zebym jej nie zrobiła ;) świetna jest ! ;D mozna dodać kukurydze , tez fajnie lączy sie ze składnikami ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kurczaka smażymy bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale jeśli skropisz patelnię olejem rzepakowym (pół łyżeczki) to będzie to zaledwie 1g tłuszczu więcej, więc nic się nie stanie ;-)

      Usuń
  29. Wygląda pysznie, szukam inspiracji na dzisiejszy obiad. Moja wersja będzie z mixsem sałat i troszkę inną kombinacją warzyw, ale na pewno wypróbuje twój sos. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.