czwartek, 24 października 2013

Pilaw z czerwonego ryżu, kurczaka i warzyw

Czerwony ryż stał u mnie na półce jakiś czas, ale nie mogłam się do niego zabrać.
Pełnoziarniste ryże ( z całą miłością do nich) gotują się masakrycznie długo.
Pare dni temu jednak skończyłam zajęcia stosunkowo wcześnie, więc powrót do domu
rozpoczęłam od postawienia wody na ryż i zagotowania go zanim skończę z resztą 
przygotowań do dania, które już dzień wcześniej sobie "umyśliłam".

Istniało w prawdzie pewne ryzyko, że tato zorientuje się, że pomiędzy tymi ciemnymi ziarenkami
występuje kilka większych ciemnych ziarenek, co gorsza nie są to ziarenka, tylko rodzynki
i oskarży mnie o zamach na jego kubki smakowe, ale koniec końców skonsumował na
obiad coś z dnia poprzedniego, a pozostałość z mojego pysznego dania została przeze mnie
zapakowana i zabrana następnego dnia na uczelnie. Tyle wygrać!




Pilaw z czerwonego ryżu, kurczaka i warzyw
Przepis na 4 porcje

  • 250 g pełnoziarnistego, czerwonego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka (500g)
  • 2 duże marchewki (200g)
  • 1 duża pietruszka (100g)
  • 1 duża cebula
  • 60 g rodzynek
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki do gotowania ryżu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu


Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczamy piersi z kurczaka, kroimy je w bardzo drobną kostkę (ok 1 cm) i w miseczce mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli i tą samą ilością curry. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Ryż opłukujemy na sitku i gotujemy pod przykryciem w dużej ilości osolonej wody przez około
45 minut na średnim ogniu.

W między czasie na suchej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie dodajemy posiekaną cebulę
i utartą na dużych oczkach tarki marchew oraz pietruszkę.
Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut (w razie potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody) po czym dodajemy rodzynki i posiekane grubo orzechy nerkowca. Doprawiamy kardamonem, cynamonem oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu i zostawiamy jeszcze na kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Gdy ryż będzie już gotowy, odcedzamy go i przesypujemy do dużej miski do której dodajemy również zawartość patelni i całość dokładnie mieszamy.



"Tak trochę kurczak z ryżem, a nie ryż z kurczakiem" jak to ujęła mama, bardzo sycące :-)

11 komentarzy:

  1. To już wiem co u nas będzie w weekend na obiad :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten ryż :) można zrobić z niego przepyszną sałatkę :)
    a twoja propozycja jest równie kusząca ! świetne, pełne zdrowia danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czerwony ryż jest pyszny! no i do tego ten kolor, aż chcę się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, chętnie go zrobię u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego, kiedy patrzę na zdjęcia powyżej, dostaję ślinotoku.
    Nic, tylko sprawdzić na żywo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis :)

    http://mimblox.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Czerwony ryż to zdecydowanie moje TOP 3 jeśli chodzi o rodzaje ryżu, zaraz po ryżu dzikim i ryżu czarnym :) Doskonały do potraw gdzie nie ma za dużo sosu, np. właśnie takich jak pilaw powyżej. Ryż jest tak smaczny , że szkoda go sobie "psuć" sosami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze czerwonego ryżu. Potrawa zacna, więc zamierzam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczne danie, ale dla mnie troche za suche, taka chyba natura tego dania ;) .
    Ja na koniec poddusiłam wszytsko w bulionie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie fajne, ale faktycznie taki ryż ma to do siebie, że lubi długo się gotować:(
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe danie, trzeba będzie je wypróbować. Nad ryżem czerwonym prowadzone są liczne badania i być może będzie się go niedługo zalecało na różne dolegliwości.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.