wtorek, 8 października 2013

Owsiany omlet z dyniowym musem

Taaki był pyszny, o taaaaki!
Tak łatwo można zapomnieć przez pół roku jak fantastyczne w smaku jest
puree z dobrej dyni, a tej jesieni nasza działka obdarowała mnie co najmniej
dwoma ogromnymi, fantastycznie pomarańczowymi w środku okazami.
Leżały tak do dziś na balkonie, otulone workami, żeby nie zmarzły i wreszcie
pierwsza doczekała się przeróbki na "do wszystkiego dobry" mus.
Część na pewno pójdzie na zupy, część do ciasta, ale pierwsza porcja została
wykorzystana na owego właśnie "takiego pysznego" o którym mowa na początku.




Owsiany omlet z dyniowym musem

Na mus dyniowy:
  • 200 g dyni
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu
  • + 3 łyżki jogurtu naturalnego i kilka rodzynek

Na omlet:
  • 2 duże jajka
  • 10 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 duża łyżka otrzymanego wcześniej musu dyniowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Kawałki dyni wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut (zależnie od wielkości kawałków, 
należy sprawdzać nożem czy można je już bez problemu przekroić, ale również trzeba uważać, 
aby nie rozgotować dyni).

Ugotowaną dynię blendujemy w wysokim naczyniu wraz z mlekiem (dolewamy go do uzyskania "smarownej" konsystencji"), przyprawami i miodem.

Z uzyskanego musu nabieramy dużą łyżkę i roztrzepujemy wraz z jajkami, płatkami i cukrem waniliowym, po czym wlewamy całość na rozgrzaną patelnię i na średnim ogniu smażymy 1-2 minuty pod przykryciem, po czym obracamy na drugą stronę i pozostawiamy an małym ogniu na kolejne 2 minuty.

Gotowego omleta smarujemy przygotowanym dyniowym puree, a następnie warstwą jogurtu naturalnego.
Po wierzchu posypujemy rodzynkami.



Lekko kwaskowy jogurt naturalny fajnie przełamuje całość, ale myślę, że równie smacznie byłoby 
np z dodatkiem prażonych jabłek lub domowego dżemu :-)

ps. Koniecznie do tego przepisu potrzebna jest dobra dynia! 
Ambar lub Hokkaido, mocno pomarańczowa :-)

21 komentarzy:

  1. Muszę w końcu coś zrobić z dynią! Wygląda wspaniale, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ta dynia... Jak tu jej nie uwielbiać? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Jeszcze nigdy nie jadłam żadnej potrawy z dynią, ale chyba czas najwyższy się skusić :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny dziś omlet z dyniowym puree i jeszcze bardziej nabrałam na niego ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny przepis, wygląda na prosty, lekki i przyjemny :) Szkoda, ze dynia w polskiej kuchni wciąż jest niedoceniana. Mam pytanie - omlet planuje zrobić jutro, ale z racji przełamania smaku chcę dodać do niego - moje najnowsze odkrycie - czyli suszone maliny http://freedelikatesy.pl/malina_suszona_bio_100g_biofit.html Jak sądzisz - czy to połączenie ma szanse się udać? :) Pozdrawiam! Mama Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne ! jest to co lubię -owsiany omlet i pyszne dodatki ;) podoba mi się ten przepis na dyniowy mus *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm apetycznie wygląda! Jeszcze takiego omleta nie jadłam aczkolwiek w najbliższym czasie z pewnością wypróbuje :)
    Pozdrawiam!

    claudiaaspencer.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. teraz jem wszystko z dynią, więc to kolejna inpiracja do zreazlizowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne :D
    Nie miałam jogurtu, więc dodałam trochę serka typu Bieluch i też wyszło przepyszne. Wielkie dzięki
    Tak przy okazji, na czym smażysz? Ja mam zwykłą, najtańszą patelnię z Ikei i zawsze jak stosuję niewielkie ilości oliwy to trochę przywiera.

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie jestem po tym śniadaniu, best breakfest ever! :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. czy dałoby radę na jakiś przepisik robiony w kokilkach? =]

    OdpowiedzUsuń
  12. co tu dużo mówić... wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  13. A moja Mama ostatnio zastanawiała się co począć z dynią, którą dostała bo zupa-krem już nam się przejadła! Ha! <3 Dzięki za inspirację! :-) Pozdrawiam :-*

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynia <3 taki omlecik to po prostu marzenie.... idealnie dobrane smaki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie - do tego ten dyniowy mus <3 Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda cudownie! : )
    wspaniałe to dyniowe śniadanie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam,

    czy płatki owsiane muszą być błyskawiczne?

    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.