sobota, 26 października 2013

Faszerowane muszle makaronowe z musem dyniowo - kalafiorowym

Dostałam swego czasu maila z informacją o konkursie z Lubellą.
Można zdobyć fantastyczny robot kuchenny, który marzy się pewnie
każdemu miłośnikowi kuchennych wojaży, a że kto nie próbuje ten nie
wygrywa, to stwierdziłam, że popełnię jakieś pyszne faszerowane muszle.
Jak to dobrze, że się do tego zabrałam!
Nie wiem jeszcze czy mój przepis zostanie nagrodzony jakąkolwiek nagrodą,
ale to nie istotne bo przypadkiem stworzyłam znów coś pysznego i to się liczy :-)



Faszerowane muszle makaronowe z musem dyniowo - kalafiorowym
przepis na porcję dla 4 osób

  • 1 opakowanie makaronu Lubella (muszle)
  • 250 g dyni ambar lub np hokkaido
  • 200 g kalafiora
  • 100 g chudego twarogu, użyłam mielonego
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 białko jaja
  • 1 kula mozzarelli light (125g)
  • garść listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki pokrojonych, suszonych pomidorów
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu


Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie (powinien być jeszcze dość twardy,
ale musi dać się rozłożyć tak, aby możliwe było jego nafaszerowanie).

Ugotowaną dynię lub wcześniej przygotowane puree blendujemy z ugotowanym kalafiorem,
białym serem oraz jajkiem, powstały mus doprawiamy 1/2 łyżeczki soli, suszoną bazylią
oraz ostrą papryką.

Gotowym farszem wypełniamy muszle i układamy je w lekko posmarowanej oliwą formie.
Następnie ucieramy mozzarellę na dużych oczkach tarki, dodajemy do niej białko jaja, posiekaną świeżą bazylię oraz pokrojone suszone pomidory, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy
całość po czym w miarę równomiernie rozkładamy ser na muszlach.

Naczynie przykrywamy wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 40 minut.




Koniecznie spróbujcie! 
Myślę, że również makaron typu cannelloni można wykorzystać w tym przepisie :-)

7 komentarzy:

  1. Już widzę że by mi bardzo smakowało, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję, że uda Ci się wygrać, bo danie wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. zjawiskowa zapiekanka! trzymam kciuki żebyś została doceniona i coś wygrała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten mus zdecydowanie zachęca by wypróbować to danie :) zasługuje na nagrodę ! trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bałam sie, że nadzienie będzie troche mdłe, ale z przyprawami wyszło całkiem dobre ;) A wszystko razem smakuje świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.