środa, 30 października 2013

Domowa konfitura cytrynowo - cynamonowa

Kiedyś, już dość dawno temu dostałam w prezencie konfiturę cytrynową.
Tak sobie stała i stała w szafce z innymi słoiczkami o różnorakiej zawartości i jakoś
2-3 tygodnie temu, kiedy zrobiło się chłodniej i przyszedł mój doroczny sezon na 
wypijanie litrów herbaty - pomyślałam, że spróbuję.
Szybko stwierdziłam, iż konfitura nie przetrwa dłużej niż do końca tygodnia, bo kompletnie
uzależnia i że muszę wyprodukować jej domowy zapas, bo przecież idzie zima.
Proces jej tworzenia jest prosty, aczkolwiek dość długi, ale warto czekać na efekt!




Konfitura cytrynowa z limonką i cynamonem
Średnia zawartość w 100 g produktu (im więcej wody odparujemy, tym będzie wyższa, ja policzyłam około 200 ml strat)

  • 4-5 dużych cytryn z cienką skórką (ok 650g)
  • 1 duża limonka
  • 600 ml wody
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 100 g miodu
  • 2 laski cynamonu + 2 łyżeczki cynamonu



Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i sparzamy wrzątkiem, następnie za pomocą szczoteczki każdą dokładnie szorujemy.
Wylewamy wodę, nalewamy nowej, zimnej i odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu po raz kolejny zmieniamy wodę i gotujemy cytryny około 30 minut,
po czym wylewamy wodę, znów wlewamy świeżej i przez kolejną dobę moczymy.

Następnie w sporym garnku gotujemy wodę, dodajemy cukier oraz miód i co jakiś czas mieszając
gotujemy na średnim ogniu kilka minut krojąc w międzyczasie cytryny i limonkę w kostkę.
Pokrojone owoce wraz z miąższem (oczyszczonym z pestek) wrzucamy do gotującej się wody wraz
z cynamonem i gotujemy na małym ogniu aż konfitura zacznie gęstnieć a skórki zrobią się szkliste i wyraźnie miękkie.

Gotowy wyrób przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilak godzin.
Konfitura na początku jest dość rzadka, ale potem gęstnieje choć nie uzyskuje konsystencji np dżemu.



Kierując się stwierdzeniem "domowe wyroby nie psują wątroby" - 
czasem można sobie pozwolić na odrobinę takiej słodyczy! :-)

12 komentarzy:

  1. Ależ to musi być pyszne! Oj, chyba sobie taką zrobię... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna! nutka kwaskowości i do tego cynamon :) może sama spróbuję, bo czuję że na pewno będzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na słowo "cytryna" już mi pracują ślinianki. A jak połączyć to z miodem i cynamonem dołącza wyobraźnia. Nie psują wątroby, powiadasz?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super połączenie smaków... już sobie wyobrażam tę konfiturę na naleśnikach ;3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zaczelam proces tworzenia tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Może i pracochłonne, ale po samodzielnym zrobieniu takiej konfitury musi ona smakować jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile wody nalezy zagotować przed wrzuceniem pokrojonych cytry? I ile sloiczkow wyszlo Pani z tej ilosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - 600 ml :-)
      Mnie wyszły 4 spore słoiczki.

      Usuń
  8. Czy cynamon należy zetrzeć przed włożeniem go do wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy całe laski cynamonu oraz dwie łyżeczki sproszkowanego - na końcu usuwamy laski przed przelaniem do słoików :)

      Usuń
  9. Ile kalorii ma jedna łyżeczka, a ile jedna łyżka ? Próbowałam obliczyć,ale nie wiem czy dobrze mi wyszło :/

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakochałam się w tym przepisie :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.