wtorek, 22 października 2013

Chlebek z cukinią i majerankiem

Zdecydowanie sezonowo zamieniam się w domowego piekarza.
Czasem najdzie mnie, żeby upiec chleb, a potem uzależnia wszystkich
i tak piekę i piekę co drugi dzień przez pół miesiąca..
Nasz ulubiony to chyba pszenno - żytni z siemieniem lnianym - taki prosty,
który przygotowuję w kilka minut, potem tylko sobie wyrasta i do pieca.
Dzisiaj postanowiłam jednak zrobić coś nowego - chlebek z cukinią.
Wyszedł bardzo smaczny, nie za ciężki, a jednak troszkę inny niż zwykle,
choć jestem prawie pewna, że tato i tak nie zauważy, że wsadziłam tam "coś zielonego" :-) 




Chlebek z cukinią i majerankiem 

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 200 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


W ciepłej wodzie rozpuszczamy odrobinę cukru oraz drożdże.

Obie mąki łączymy, dodajemy sól, majeranek, oliwę z oliwek oraz utartą na dużych
oczkach tarki cukinię, następnie dolewamy wodę z drożdżami i zagniatamy ciasto
(będzie dość lepkie).

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w stosunkowo ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około godzinę.
Po upływie 60 minut ciasto przekładamy do krótkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i pozwalamy ciastu wyrastać kolejne 30 minut,
po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.


10 minut przed końcem pieczenia możemy posmarować wierzch chleba wodą za pomocą pędzelka, aby ładnie się zarumienił.
Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z formy, ściągamy papier i studzimy na kratce.


14 komentarzy:

  1. a odciskamy wodę z cukinii? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od cukinii - moja po utarciu była "sucha" więc nie odciskałam :-)

      Usuń
  2. Już czuję ten pyszny zapach świeżego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spotkałam jeszcze chleba z dodatkiem majeranku... Musi mieć piękny zapach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukinią jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ten majeranek musi robić aromat!

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie wymiary miała foremka? mam taką chyba średnią i boję się że może będzie za duża...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedłby, gdyby zrobić z podwójnej ilości? Po prostu nie mam małej keksówki:P

    OdpowiedzUsuń
  8. a robil ktos z suszonymi drozdzami moze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mialam na mysli te instant

      Usuń
    2. Wczoraj upieklam z suchych drożdży, chlebek wyszedł ok, ładnie wyrósł, skórka chrupiaca a w środku mieciutki, smak mniammmmmmmmm:-)

      Usuń
  9. Pychota :) Uwielbiam Twojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś też dodałam cukinię do chlebka, był pyszny

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.