czwartek, 1 sierpnia 2013

Jajko i pomidory czyli co się je na lunch w Chinach?

W Chinach między godziną 11 a 14 wszędzie biegają dostawcy i pojedyncze osoby
trzymając w rękach stosik pudełek z lunchem i zapasem pałeczek.
Zazwyczaj pudełka dzielą się na dwie części - dużo ryżu + coś.
Coś zwykle oznacza bliżej nieokreślone mięso z sosem i czymś zielonym
(tak bardzo chciałabym wiedzieć co leży na sklepowych półkach..:P), oprócz tego
częstym dodatkiem jest też tofu i.. no właśnie: pomidory z jajkiem.
Owe chińskie "stir fry" to jeden z najczęściej wybieranych przeze mnie lunchboxów,
przynajmniej nie muszę zgadywać co jem :-)
Postanowiłam więc przygotować takowe w mieszkaniu - mega szybkie danie!



Chińskie stir -fry z jajkiem i pomidorami

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 sporej cebuli
  • 1 łyżeczka sosu winegret
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
  • ryż jako dodatek (sugeruję około 60g)




W miseczce roztrzepujemy lekko 2 jajka z odrobiną soli, następnie wylewamy je na rozgrzaną patelnię i gdy zacznie się ścinać, za pomocą drewnianej łyżki zaczynamy mieszać jajko tworząc coś w rodzaju jajecznicy.

Na osobną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz posiekaną cebulę, doprawiamy octem, pieprzem i cukrem trzcinowym, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu.

W między czasie gotujemy ryż (najlepiej brązowy).

Gdy pomidory będą już wyraźnie miękkie i woda częściowo odparuje, dodajemy na patelnie wcześniej przygotowane jajka i razem mieszamy. Podajemy z ryżem.




Także do pudełeczka i do pracy! :-)

25 komentarzy:

  1. podoba mi się ten lunch, bardzo ciekawe danie! pysznie wygląda, i na pewno też takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jajka z pomidorami to ja bardzo często przygotowuję sobie na śniadanie :) Bardzo lubię połączenie jajek i pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejciu chyba pojde do kucni zrobic! zawsze jak ogladam tw twoje dania mam ochote je zjesc! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. co robisz w Chinach jeśli mogę spytać? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka jajecznica z pomidorami ;p
    pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe, pyszne i ładnie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe,muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... <3
    Ps. też bede dietetykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi i wygląda przepysznie. Lubię to połączenie tylko trochę inaczej podaję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jajecznicę z jakiem bardzo lubię. Czuję, że i to danie bym polubiła w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej witam :D
    Wczoraj znalazłam twojego bloga i już w ogóle z niego nie wychodzę. Twoje dania to WSZYSTKO co kocham. Pysznie,dietetycznie,zdrowo :). Więc nawet nie wspomnę że będę tu zaglądać,bo ja w ogóle z tond nie wychodzę XD.
    A mam kilka pytanek.Bo zawsze pod postem wstawiam tabelkę kcal,tłuszczu,cukru itd. I zazwyczaj widzę napis "porcja" czyli to się tyczy całego dania,czy tylko tych gram które podajesz?
    Te serowe paluchy z pesto mniammm muszę je zrobić,a co do nich też tam jest napisane porcja,czyli wszystkie, czy tylko 3?
    PS Fajnie się studiuję dietetykę? ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Zajadając się pomidorową jajecznicą jako dziecko nie miałam świadomości, jakie to światowe danie!:P Ba, nawet sama je sobie przyrządzałam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię Twojego bloga i często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Szczególnie w ostatnim miesiącu, bo jestem na diecie :)
    Dlatego tak nieśmiało chciałabym Cię zaprosić do udziału w moim dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam wygląda apetycznie, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. znaczy taka podrasowana jajecznica z pomidorami, no to lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda totalnie... apetycznie, chociaż nie jestem fanką pomidorów z jajkiem. a ryż jest pyszny - podejrzewam ze gdybym byla w chinach jadłabym góry ryżu i przytyła 10 kilo w miesiąc :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Całkiem polskie śniadanie w chinach :>
    no, z wyjątkiem ryżu..

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie proste a wydaje się pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zainspirowałam się i zrobiłam całkiem podobny "obiadek". Super smaczne! :)
    Uwielbiam Twoją kuchnię. :)
    Pozdrawiam, buziak. ;*

    OdpowiedzUsuń
  20. Ahhh, piękny obiad o ile to można tak nazwać, smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  21. To ja uwielbiam właśnie taką jajecznice z pomidorami albo papryką :). Tylko to podsmaża się wszystko razem. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. oo, często takie coś jadam i nawet nie wiedziałam, że to popularny lunch w Chinach :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy dodanie do tego cukru, nie powoduje, że jest to wersja na słodko? Ja wolałbym słoną wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.