środa, 19 czerwca 2013

Trochę "orkiszówki".. z lodówki?

Jesteście uzależnieni od porannej owsianki, ale w tej temperaturze na myśl
o ciepłym posiłku robi się Wam... jeszcze cieplej? Ja właśnie mam ten problem.
Lubię lato, ale temperatury powyżej 30 stopni są dla mnie nie do zniesienia
i od 4 dni jak wstaje rano, to jedyne o czym myślę to lodowate mleko z lodówki
a nie jakieś tam gotowanie płatków!
Śpieszę z rozwiązaniem, a mianowicie przepisem na znaną niektórym "owsiankę ze słoiczka",
a raczej nie owsiankę, bo "orkiszówkę", lekko słodką i prosto z lodówki!



Orkiszówka na zimno z jabłkiem i miętą


  • 35 g płatków orkiszowych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 5 g mielonego, odtłuszczonego lnu
  • 150 ml wody
  • 100 ml chudego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 małe jabłko
  • 2-3 listki świeżej mięty
  • suszona żurawina
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego




Płatki, otręby oraz len zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut
na małym ogniu, po czym odstawiamy i pozwalamy płatom wchłonąć cały płyn.

Jabłko obieramy i ucieramy na papkę, którą następnie dodajemy do ugotowanych i lekko ostudzonych płatków, wsypujemy cynamon, posiekaną bardzo drobno miętę i odrobinę suszonej żurawiny, mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do słoiczka, który wsadzamy na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.

Przed podaniem na wierzch nakładamy kilka łyżek jogurtu naturalnego.



Jeżeli jabłko jest słodkie, to (moim zdaniem) już nie trzeba dosładzać płatków, natomiast można do 
smaku dodać łyżkę miodu lub brązowego cukru :-)

11 komentarzy:

  1. Wiesz, że mam ostatnio podobny problem? Przygotowania ok, jeszcze przeżyję, ale samo jedzenie, gorące, a do tego ponaglający zegarek zdecydowanie nie nadają się na taką pogodę.
    Muszę pokombinować i też coś z tym zrobić.. Twoja orkiszówka wygląda kusząco :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam.. wydaje się wyglądać bardzo smacznie.
    Aż zglodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O, dzięki! :D Ja tam dalej lubię ciepłe, ale i na taką się skuszę chętnie :) Fantastycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie, że pycha !! idealnie na ciepłe poranki ;) poza tym zdrowo, a tak lubię najbardziej ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada bajecznie... slinianki juz pracują ... i jest plan na jutrzejszy packed breakfast:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłaś mi smaka! A czy myślisz, że zamiast jabłka mogłabym dodać papkę z banana czy raczej ściemnieje i będzie niedobra? Bo chwilowo jakoś nie jestem fanką jabłek...

    Pozdrawiam,

    enjoyyourmeal.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. A to ciekawe,jeszcze nie widziałam czegoś podobnego chyba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej! Zaraz sezon na truskawki się skończy! Może jakiś fajny przepis na smoothie z truskawkami? Albo jakiej ciasto z truskawkami dietetyczne? Ogólnie bardzo mi się podoba Twój blog. Wykorzystałam trochę Twoich przepisów i byłam mega zdziwiona, że placuszki ze szpinakiem i twarogiem będą mi tak ładnie odchodziły z patelni bez ani grama tłuszczu o.O :) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chyba dałabym radę zjeść i ciepłą owsiankę, w końcu w godzinach porannych nie ma jeszcze takich upałów.. Ale myślę, że lodówkowa owsianka w trakcie lata na pewno się pojawi i może jednak wyprze tradycyjną na ten czas?

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam owsianki, aczkolwiek jestem fanką jedzenia "melcznych" posiłków właśnie w ten sposób, na zimno:) alternatywnie, jabłko wolałabym zastąpić bananem czy innym bardzo słodkim owocem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze muszę zrobić :) świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.