niedziela, 2 czerwca 2013

Pomidorowo - bazyliowe muffiny z fasoli

Ciesze się, że większość z Was polubiła muffiny z fasoli z tego przepisu > KLIK
Rozumiem jednak, że nie wszyscy potrafią sobie wyobrazić fasolowy wypiek na słodko,
więc dzisiaj pomidorowo - bazyliowa propozycja, która może też służyć jako pieczywko,
jeżeli dysponujecie jakimiś większymi foremkami :-)
W przepisie dodałam otrębów gryczanych, ponieważ chciałabym, żeby produkt pozostał
bezglutenowy, natomiast równie dobrze sprawdza się otręby owsiane.




Muffiny pomidorowe z fasoli
Przepis na 9 babeczek

  • 1 puszka białej fasoli (250 g bez zalewy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 30 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 20 g otrębów gryczanych
  • * opcjonalnie - przyprawa suszone pomidory + bazylia + czosnek (1 łyżeczka)



Przepis jest praktycznie jedno zdaniowy - Fasolę z puszki opłukujemy, osuszamy, wrzucamy do blendera  z resztą składników, dodajemy zmiażdżony czosnek i miksujemy na gładką masę!

Jeżeli używacie blendera ręcznego to polecam wrzucić składniki do wysokiego kubka - ja używam takiego litrowego z miarką - wtedy dużo łatwiej i dokładniej idzie blendowanie :-)

Gotową masę nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy w 190 'C przez 25 minut.




Babeczki będą jeszcze smaczniejsze z dodatkiem posiekanej świeżej bazylii - niestety moja obecnie "tonie" na działce, także musiałam posłużyć się jej suszoną wersją :-)

28 komentarzy:

  1. Jesteś mistrzem w tej dziedzinie:)

    A ile trzeba gotować taką fasole nie z puszki tylko z woreczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie chcę fasoli z puszki ... jest niezdrowe wszystko z puszki (to czym smarują puszki wewnątrz zawiera okropne toksyny ... uciekła mi nazwa coś na b... ) proszę o odpowiedź ile gotować fasolę ? :) tak jak poprzedniczka czekam na info :)

      Usuń
    2. znalazłam ... chodzi o bisfenol ... a jak ma być zdrowo to zdrowo :) pomysł rewelacyjny na mufiny :)

      "Bisfenol A występuje głównie w poliwęglanowych butelkach, kładem przypomina estrogen. Jego gromadzenie w organizmie może powodować nawet choroby nowotworowe. Butelki do karmienia niemowląt bardzo często mają w składzie Bisfenol A! Mimo zagrożeń to jedna z najbardziej rozpowszechnionych substancji na świecie.
      Związek ten może mieć wpływ na choroby serca, zaburzenia hormonalne, otyłość, nadpobudliwość i zaburzenia mózgu. Nawet niewielkie stężenie w organizmie przyczynia się do rozwoju nowotworu, jest to potwierdzone badaniami naukowymi" cytata ze strony http://ekocentryczka.blogspot.com/2012/05/niebezpieczny-plastik.html

      Usuń
  2. A jeśli chciałabym użyć świeżej bazylii, to ile - cała doniczka, garść listków, czy jeszcze inaczej...?

    OdpowiedzUsuń
  3. o to już wiem, co za tydzień rodzicom na weekend zaserwuję!!! dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie będę musiała wypróbować te muffinki! :) wyglądają naprawdę super.
    Jakiś czas temu robiłam bułki z bazyliowym pesto Twojego przepisu, ale niestety mi nie wyszły... W ogóle nie urosły niestety. Mam nadzieje, że muffinki mi wyjdą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie wyrośnięte i tak mało kaloryczne? Koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić wytrawne muffiny! Koniecznie! :) Te prezentują się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, dzisiaj robię! Wyglądają mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie wypieki, więc przepis już wylądował w zakładkach :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, pysznie smakują przełożone serkiem bieluchem i zagryzane małosolnym ogórkiem. I mega szybko się je robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinka cienkie na sam widok! Na dodatek robisz fantastyczne zdjęcia!!!
    Pierwszy raz widzę na blogu taką etykietkę z zawartością białka/tłuszczu/węglowodanów. Sama to wyliczyłaś? Znaczy... widzę, że jesteś studentką dietetyki, ale to pewnie i tak trudne, by podać wartości co do kalorii.
    Jestem nowa w tym blogowym światku, zapraszam do mnie, każda wskazówka mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. suszone pomidory w zalewie tzn z oliwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem są takie "w wodzie", ale można użyć też tych w oliwie - wystarczy opłukać :-)

      Usuń
    2. poszukam dzisiaj w sklepie :)
      a moga być inne otręby? pszenne np? bo gryczanych akurat nie mam
      jesli tak, taka sama waga?

      Usuń
  13. Właśnie wypróbowałam przepis, tyko w ogóle mi nie wyrosły ;( Może ktoś wie, od czego to zależy? Poratujcie dobrą radą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam w 4 min i wyszły przepyszne, lekkie i zdrowe! dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam je wczoraj na imprezę, fakt, nie wyrosły, ale wyszły pyszne i wszystkim baaardzo smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy - genialne i przepyszne. No i bardzo szybko można je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha!!! Przepis już wylądował w moim cudnym zeszyciku, zapisany ręcznie ;). Następnym razem zrobię w mniejszej ilości foremek, bo tym razem rozłożyłam do 12 i muffiny wyszły bardzo małe.

      Usuń
  18. Czy mogę zamiast białej fasoli użyć czerwonej? ? Dziś robiłam jaglanki z twojego przepisu jutro będą te. Sms na najlepszy blog już wysłany. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Doskonałe Pani Agato. Ja dodałam jeszcze odrobinę szpinaku i mozzarelli do środka. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy suszone pomidory, to mają być takie z oleju?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.