piątek, 7 czerwca 2013

Frittata z marchewką i cukinią

Już dawno planowałam sobie przymiarkę do kolejnej wariacji mojej ukochanej frittaty 
Dziś po wszystkich zaliczeniach i WRESZCIE skończonym remoncie upiekłam sobie 
wersje cukiniowo - marchewkową z dodatkiem rzodkiewki :-)
Uwielbiam smak pieczonej marchwi! Pewnie dlatego ciasto marchewkowe należy do 
moich ulubionych wypieków, ale w tym pieczonym omlecie również mnie nie zawiodła.
Do tego zestawu oczywiście musiał zameldować się sos czosnkowy!




Frittata z marchewką i cukinią

  • 2 jajka
  • 20 g kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 2-3 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku



Kaszę jaglaną gotujemy w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstawiamy aż wchłonie resztę płynu.

W między czasie cukinię i obraną marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę.
Całość mieszamy z jajkami, dodajemy odrobinę soli, tymianek oraz pieprz w lubianej przez nas ilości.

Na końcu dodajemy lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze mieszamy całość, po czym masę przekładamy do silikonowej foremki np na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania - wtedy używamy papieru do pieczenia lub lekko natłuszczamy formę.
Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możemy użyć "za dużej" foremki - ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam moją frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180'C.


Frittatę podajemy z lekkim sosem czosnkowym, który tworzymy z połowy kubka jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku i odrobiny pieprzu.

-------

41 komentarzy:

  1. to przepis na 1 porcję,tak?
    żałuję, ze nie mam w domu cukini: bajka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, to kaloryczność całej potrawy :)

      Usuń
    2. w sumie troszkę dziwne: same 2 jajka i kasza dają prawie 300 kcal

      Usuń
    3. 2 jajka bez skorupki to 110g czyli 150 kalorii, kasza jaglana to około 70 więc do 300 jeszcze trochę brakuje :)

      Usuń
    4. oh, zawsze liczyłam, ze jedno jajko ma ze 100 kcal :P

      Usuń
  3. Marchew, cukinia i moja ukochana kasza jaglana. Cudowne połączenie :) Myślisz, że można przyrządzić tę frittatę na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już wiem co jutro na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda znakomicie! muszę się zaopatrzyc w kaszę jaglaną i zrobię sobie na któryś z samotnych obiadów, bo brak mi pomysłów na takie :) i gratuluję zaliczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. JAK PIZZA! A nawet zdrowsze i lepsze! Totalnie mój gust smakowy, totalnie dla mnie, bez dwóch zdań - robię to!

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda :) ja zazwyczaj robiłam na patelni ale przerzucę się na zapiekanie :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm.. nie przepadam za cukinią, czym można by ja zastapic?
    Pozdrawiam, świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię Twojego bloga, masz świetne pomysły :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym zrobiła tylko nie wiem co pozostali domownicy by powiedzieli na taki jednoporcjowy obiad ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny pomysl:) Kasze ugotowalam juz wczoraj na obiad i duzo mi jej zostalo. Wiesz moze, ile to 20 g kaszy po ugotowaniu? z gory wielkie dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło jakieś 100g.

      Usuń
  12. Właśnie ją przyrządziłam i spałaszowałam z wielkim smakiem :D Pyszna :P Następnym razem dodam jedno jajko więcej, bo te moje, prosto od kurek z działki są o wiele mniejsze i frittata nie do końca się spójnie trzymała :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jutro robię! Uwielbiam takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. no i jak na złość, zjadłabym.. ale marchewka się zjadła na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka. Po powrocie z urlopu zrobię taką frittatę.

    OdpowiedzUsuń
  16. jest w piekarniku i pieknie pachnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. 20g kaszy?? na pewno? nie 20 dkg? heeelp, bo mam wszystkie skadniki i juz chcialam robic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że 20g :-) 20 dkg to by nam z patelni uciekło ;-)

      Usuń
    2. wielkie dzieki za szybka odpowiedz! ale wloze do pieca nie na patelnie ;) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. pierwszy raz robię takie danie, super stronka.Od tygodnia jestem na diecie bezmięsnej i takie przepisy bardzo mi się przydają pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały przepis! Oczywiście, jak to ja - lekko zmodyfikowałam, posypałam czarnymi oliwkami i serem light :-) Tłusta i wysokokaloryczna pizza się umywa. A Pani przepisy są genialne :-* Pozdrawiam i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  20. czy można czymś zastąpić kaszę jaglaną? ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. czy można czymś zastąpić kaszę jaglaną? ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Również się nad tym zastanawiałam, może kasza kus kus? Wypróbuje i dam znać czy wyszło dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis! Frittata jest przepyszna, pięknie pchnie, bardzo syta. Po zjedzeniu jej nie mogę uwierzyć że to tylko 308 kcal! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. te 70ml jogurtu naturalnego to do sosu ?? czy do frittaty ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy formę do tarty należy wyłożyć papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  26. Przetestowałam. Przy czym zamieniłam kaszę na ryż, bo tylko to było po ręką. Danie bardzo smaczne i mega sycące. W przypadku niedostępności piekarnika świetnie wychodzi te na patelni. Jak dla mnie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam, o dziwo można się tym najeść;) Jestem na diecie więc taki przepis był mi potrzebny, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.