piątek, 17 maja 2013

Owsiane crumble z mango i rabarbarem

Słodkie mango, kwaskowy rabarbar i pyszna pieczona marchewka pod owsianą 
warstwą pachnącą anyżem i cynamonem, deser idealny!
Najlepiej zrobić go w większej ilości, wziąć kilka łyżeczek i z najbliższymi 
spałaszować gorące prosto z formy.
Jak wrócę do Polski to obiecuję spreparować też zgodnie z waszymi życzeniami
kilka kolejnych rabarbarowych przepisów w tym kompot i tartę :)
Jeżeli nie przepadacie za mango, lub nie macie do niego dostępu, to polecam
wypróbować ten przepis z użyciem słodkich jabłek lub np brzoskwiń :)




Owsiane crumble z mango i rabarbarem
Przepis na deser dla 3 osób

  • 100 g rabarbaru
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 średnia marchew
  • 2 łyżki owoców goji (lub np rodzynek)

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 20g otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • cynamon



Dojrzałe mango obieramy i odkrawamy jego kawałki wzdłuż pestki, po czym kroimy w kostkę i wkładamy do foremki (u mnie średnica 20 cm).
Rabarbar kroimy w kostkę, marchew ucieramy na dużych oczkach tarki i wszystko razem z owocami goji dodajemy do mango.



W miseczce łączymy płatki z resztą składników na owsianą warstwę, dokładnie mieszamy i staramy się uzyskaną masę równomiernie rozłożyć na przygotowanych owocach, po czym całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 35 minut.


17 komentarzy:

  1. Ja właśnie na jutro zapalnowałam sobie crumble, a to jest idealna inspitacja! Tylko gdzie ja o tj godzinie znajde rabarbar?! :D


    Zapraszam do mnie: atqabreakfast.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Crumble to mój ulubiony deser ! Z mango jeszcze nie jadłam, ale z rabarbarem jak najprędzej spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne crumble, najbardziej lubię oczywiście tą kruszonkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pyszne są takie crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rabarbar-dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam crumble... A tu proszę odchudzona wersja. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot com

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani przepisy są świetne :-) Inspirują mnie a jedzenie light staje się coraz bardziej przyjemniejsze. Dziękuję i pozdrawiam, jutro biorę się za crumble :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaka jest struktura owsianej warstwy - chrrrupiąca, jak granola/musli, czy bardziej w stronę pieczonej owsianki -miękka, delikatna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drugi raz wracam do przepisu i boję się wypróbować, żeby nie otrzymać gumiasto-wilgotnej warstwy, co zdarzyło mi się parę razy w innych przepisach na zdrowe crumble...
      Robił ktoś może i jest w stanie mi odpowiedzieć, jaka jest struktura tego crumble?

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.