piątek, 3 maja 2013

Orkiszowe pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory prześladują mnie już od dłuższego czasu, a dokładnie
od kiedy zaczęłyśmy ich często używać na zajęciach z gotowania.
To pieczony indyk z suszonymi pomidorami, a to sos..
Pojawiły się też pierogi! 
To właśnie ich nadzienie było inspiracją do mojego przepisu, do którego ochoczo 
zabrałam się w ten "piękny", ulewny dzień, a mama była tak miła, że zajęła się klejeniem.
Pierożki - jak to mawia mój Tomek "jak zwykle z jakieś dziwnej mąki", a dokładnie
rzecz ujmując - tym razem z razowej, orkiszowej, do tego lekki jogurtowy sos, pycha!




Orkiszowe, pełnoziarniste pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami
Przepis na około 36 pierogów, kaloryczność 1 pieroga:

Na ciasto:
  • 350 g razowej mąki orkiszowej
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Na farsz:
  • 250 g chudego twarogu
  • 300 g mielonego chudego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 łyżeczki soli
Na sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mieszanki Kamis - suszone pomidory/bazylia/czosnek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • odrobina soli


Rozpoczynamy od przygotowania farszu.
Obydwa rodzaje twarogu wkładamy do sporej miski i dodajemy jogurt.
Do naczynia wrzucamy również posiekane drobno suszone pomidory, szczypiorek, wciskamy czosnek oraz dodajemy przyprawy (na końcu pieprz, próbując czy serek jest odpowiednio pikantny).
Całość dokładnie mieszamy

Następnie przygotowujemy ciasto.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, czosnek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę, a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, które powinno być raczej luźne i miękkie.


Przed rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać obficie mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje farszu. Zlepiamy wedle domowego sposobu, lub prosimy mamę o pomoc ;-)

Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy.
Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek).



Podajemy polane sosem przygotowanym z podanych składników oraz posypujemy 
świeżym szczypiorkiem :-)

26 komentarzy:

  1. mniam same zdrowe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. działają na wyobraźnię te Twoje pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności, aż zgłodniałam:) A.

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba niedługo zrobię swoje pierwsze pierogi! nie mogę się oprzeć, patrząc na te zdjęcia*.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne połączenie. Pierogi to dla mnie wyższa szkoła jazdy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne pierożki , bardzo lubię takie smakowite nadzienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z suszonymi pomidorkami każdą potrawę zjadam w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wyglądają! ja się zastanawiam jakie zrobię i może właśnie takie? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak obłędnie wyglądają przepysznie, wiosennie wręcz! Aż smaka mi narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam robienie pierogów zamiast kupowania tych świństw z białej mąki ze sklepu! To proste i jak duma rozpiera, kiedy już goszczą na talerzu! ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. kurde, to musi być boskie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe, że mąka orkiszowa zmienia kolor na jaśniejszy, hm :) u mnie też ostatnio suszone pomidory do pierożków zawędrowały.

    OdpowiedzUsuń
  13. Z dziwnej czy nie, ważne że smaczne, ciekawie i zdrowe w dodatku! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bosko!! Koniecznie musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nadzienie wygląda przepysznie!Dziękujemy za dołączenie do konkursu i życzymy powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś właśnie je zrobiłam i wyszło mi więcej i zabrakło farszu, ale mrożone jagody mnie uratowały! Ciasto super wyszło :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają mega! A połączenie sera z suszonymi pierogami musi być dopiero rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie, jaka jest różnica miedzy chudym twarogiem i zmielonym chudym twarogiem, bo zrozumiałam że część mam zmielić a część nie... Dobrze rozumkuję???

    OdpowiedzUsuń
  19. ile wychodzi mniej wiecej pierogów z tego przepisu?
    Ania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mega pyszne pierogi!
    Robiłam z mąki razowej, ale strasznnie mi się rozklejały podczas gotowania, ciasto bylo bardzo delikatne :/ może zrobiłam mu złe proporcje.

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno dobre ciasto wychodzi Ci z tych proporcji? Na innych stronach znalazłam proporcje 1/4 l wody na 1/2 kg mąki i zrobione z tych proporcji wyszło idealne. Dodałam też więcej oleju (rzepakowego zimnotłoczonego) - 2 łyżki na 1/2 kg mąki. Może dlatego Emem się rozklejały pierogi, że ciasto było za rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piergoi ze 100% mąki razowej to wyzwanie, potrzebują więcej wody niż standardowe :-) zawsze zapisuję w przepisie dokładnie to co wcześniej przygotowałam, więc u mnie było ok :-)

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.