czwartek, 23 maja 2013

Kurczak curry z marchwią, cukinią i jajkiem

Nie wiele ciężkich rzeczy miałam okazje przywieźć ze sobą ze szwedzkich
second handów, ale złowiłam cudne naczynka do zapiekania i już dziś udało 
mi się z nich skorzystać podczas robienia obiadu.
W domu niestety wciąż trwa remont i w korytarzu muszę przedzierać się przez
różnego typu folie, że o mgle nie wspomnę, ale całe szczęście kuchnia jest
po drugiej stronie mieszkania w stosunku do odnawianej łazienki, więc
nie zostałam odcięta od mojego ulubionego pomieszczenia :-)

A właśnie, od wczoraj do moich dietetycznych posiłków dołącza też mama, która
ma misję pozbycia się zbędnych 3 kilogramów celem dopasowania się 
do zakupionej już sukienki na weselę mojej siostry, trzymajcie kciuki! :-)




Kurczak curry z marchewką, cukinią i jajkiem
Przepis na 2 porcje - naczynka mają około 13 cm średnicy i 4 cm głębokości

  • 1 pierś z kurczaka (ok 250g)
  • 2/3 łyżeczki curry
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • odrobina cynamonu
  • 1 duża marchew
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 typowej kuli mozzarelli (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 2 jajka
  • świeżo zmielony pieprz



Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i nacieramy solą, papryką, curry oraz bazylią, dodajemy też odrobinę cynamonu, choć jest to opcjonalny składnik, jeśli ktoś nie przepada.
Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby przeszło aromatem przypraw.

Przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy utartą marchew, przecier oraz pokrojonego w kostkę pomidora, całość dusimy pod przykryciem kilka minut, a następnie odparowujemy nadmiar wody z warzyw.

Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, to samo w przypadku mozzarelli, całość łączymy w naczyniu wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Do miseczek nakładamy zawartość patelni, a na nią warstwę cukinii, po czym na sam wierzch wbijamy jajko i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, zależnie od tego jaki poziom ścięcia żółtka preferujemy :-)


----

26 komentarzy:

  1. Danie prezentuje się fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak curry, cukinia, marchew... jeszcze to jajko na wierzchu, nie no, czytasz w moich smakach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką średnicę i wysokość mają miseczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynka mają około 13 cm średnicy i 4 cm głębokości :)

      Usuń
  4. Nie wiem czemu, ale nigdy nie wyświetlają mi się wartości odżywcze u Ciebie :( Da się coś na to poradzić?

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka, chętnie bym zjadła takie kurczakowe danie na obiadek ;) więc zapisuję ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności i piękne kolory dzisiaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis:) Koniecznie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tylko jedno: wooooooooooooooooooooooow ! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł, i w dodatku jak efektownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie po prostu rewelacyjne w swojej prostocie. Zabieram się do roboty :) użyję po prostu naczynia żaroodpornego, ale myślę że danie nic nie straci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, jak ja się cieszę, że znalazłam Twój blog! Napewno wykrozystam Twoje przepisy w swojej diecie bo są mega. No i bez mąki. :)

    Dodaje siebie do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak świetnie się prezentuje! Zapraszam do mnie - o curry
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Love it! Thanks for recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Brzmi świetnie, muszę wytestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie miałam kurczaka, więc starłam trochę pieczarek zamiast. I tak wyszło przepyszne! Jutro zrobię dokładnie wg Twojego przepisu i myślę, że będzie jeszcze lepsze (chociaż o to będzie trudno ;p). Dziękuję za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha, robiłam dzisiaj :D Proste, szybkie i super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł na obiad!
    Bardzo twarzowe naczynka do zapiekania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie wypróbowałam! Pyyychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Danie rewelacja!!! A można wiedzieć skąd są te równie rewelacyjne miseczki???

    OdpowiedzUsuń
  20. włąsnie zrobilam i zjadłam:):)PRZEPYSZNE :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzisiaj robiłam to chyba już 10 raz w tym miesiącu! Uwielbiam to danie jak i całą resztę przepysznych przepisów. Dzisiaj dołożyłam jeszcze bakłażana do tego i również pysznie smakowało.
    Uwielbiam twoja stronę i od kilku miesięcy codziennie u mnie w domu na stole goszczą Twoje potrawy. Super ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Danie jest rewelacyjne! Przepyszne, a do tego wygląda obłędnie. :) Najadłam się do syta, zachwyciłam smakiem i ciągle nie mogę uwierzyć, że mimo to est to danie tak lekkie. :)
    Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.