piątek, 10 maja 2013

Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami

Kiedy mam trochę dość kurczaka, to mielę mięso i dodaje do środka różne rzeczy.
Nudzi mnie już od jakiegoś czasu zwykły filet z patelni posypany ziołami,
pokrojony w kostkę jako dodatek do sałatki jeszcze jakoś mi "wchodzi",
ale taki cały kotlet w składzie klasycznego obiadu "mięso+warzywa+dodatek skrobiowy"
ostatnio nie jest moim ulubionym elementem diety.

Także jeżeli też szukacie odmiany, lubicie mielone, a chcecie pozostać przy chudym mięsie 

- spróbujcie tego pomidorowego przepisu! :-)



Pomidorowe kotleciki drobiowe
Przepis na 2 średniej wielkości kotleciki (2 porcje)

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 4 duże kawałki suszonych pomidorów (ok 30g)
  • 1 łyżka białka jaja
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oregano
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli


 Pierś z kurczaka mielimy w maszynce (można je ewentualnie baardzo dokładnie posiekać) .

Suszone pomidory oraz szczypiorek dość drobno siekamy i dorzucamy do mięsa wraz z przyprawami, a następnie dodajemy białko, przecier i zmiażdżony czosnek, całość mieszamy.

Gotową masę formujemy na dwie porcje, posypujemy ewentualnie dodatkową porcją ziół
i smażymy z obu stron.
Należy pamiętać o dokładnym usmażeniu mięsa - smażenie bez tłuszczu przebiega w niższej temperaturze, więc stosunkowo grube kotleciki muszą poleżeć na patelni dobrych kilka minut na każdą stronę.


---

27 komentarzy:

  1. Robiłam podobne:) Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mielone z suszonymi pomidorami, jakie pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. kotleciki wyglądają bardzo apetycznie, na pewno je zrobie:) A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem tyle: mniam!!
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna odmiana. Właśnie teraz robię mielone na jutrzejszy obiad, ale trochę inaczej i nie z drobiowego mięsa. Choć Twój przepis mi się bardzo podoba, przejadł mi się zwykły filet z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, kurczakowe kotleciki - są genialne !! szkoda ,ze wczoraj nie kupiłam suszonych pomidorków, miałabym idealny obiad! ale na 100% zrobię następnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze mówiąc mielonych nie lubię, ale jak już bym miała zjeść to wybrałabym takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj dawno nie jadłam takich kotlecików, aż się stęskniłam :) Koniecznie muszę zrobić, dziękuję za przypomnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam dziś i bardzo polecam :D pyycha <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie. Wolę tą wersję od tłustych mielonych wieprzowych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj zrobiłam te kotleciki - pożywniejsze od tradycyjnych mielonych i o wiele bardziej aromatyczne! Dodatkowo- bardzo proste do zrobienia :). Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, nie dwa dla mojej rodzinki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pomidory suszone na słońcu, czy w oleju? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wczoraj na obiad, lekko zmodyfikowałam ale były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko smażyłam normalnie na tłuszczu ;)

      Usuń
    2. My zrobiliśmy podobne tylko nie z mielonym kurczakiem a pokrojonym w drobna kosteczke, wersja dla nieposiadajacych maszynki do mięsa :) http://www.janinagotuje.pl/2013/03/kotleciki-drobiowe-z-suszonymi.html?m=1

      Usuń
  14. Można by było zastąpić czymś tą łyżkę białka jajka? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ile kcl ma taki jeden kotlet?

    OdpowiedzUsuń
  16. genialny blog! bardzo długo takiego szukałam!
    dziękuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis! Tak, jak poprzedniczkom również znudziły mi się zwykłe grillowane filety ;)
    Mam pytanie - czy te suszone pomidorki powinny być suszone na słońcu, czy można wybrać te w zalewie? Jest jakaś różnica?
    Pozdrawiam gorąco ;*

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie - czy można by było upiec te kotleciki w piekarniku? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że tak - w naczyniu żaroodpornym lub np w folii :- )

      Usuń
  19. Ja takie kotleciki piekę w piekarniku.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanie, można te kotleciki zrobić dzień wcześniej i odgrzać/odsmażyć na dzień następny? Czy to raczej kiepski pomysł i staną się suche? Mam już zmielone mięso i boję się ze bez obróbki zacznie się psuć a chciałam je podać na jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.