czwartek, 18 kwietnia 2013

Zapiekany ryż z bananem i ananasem

Niby już wiosna za oknem (dziś nawet lato, zaliczyłam pierwsze wylegiwanie
się na kocu i i nabieranie koloru na mojej, jak to mówi mama "zielonej" twarzy)
ale wciąż nie mogę pozbyć się porannej potrzeby ciepłego śniadania..
Człowiek planuje sobie wieczorem "o zrobię na śniadanie jakiś dobry koktajl!",
a tu nic, wstaje rano i na myśl o czymś z lodówki robi mi się zimno.
Żeby urozmaicić trochę owsiankowy rytuał, upiekłam sobie ryż :-)




Zapiekany ryż z bananem i ananasem

  • 50 g ryżu (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1/2 średniego banana
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1-2 plastry ananasa
  • jagody goji (lub inne bakalie np orzechy lub rodzynki)



Mleko oraz wodę wlewamy do rondelka, dosalamy odrobinę i gotujemy ryż do miękkości i wchłonięcia całego płynu.

Do gotowego ryżu dodajemy otręby, kardamon miód i utartego na papkę banana, całość mieszamy i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej (moje naczynie to 13 cm kwadrat).

Na wierzchu układamy plastry ananasa i posypujemy jagodami goji lub np orzechami (jeżeli użyjecie rodzynek, to lepiej wmieszać je w ryż, żeby się nie spaliły)

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.



 ---

12 komentarzy:

  1. Wygląda super! Jak zresztą wszystkie opublikowane przez Ciebie przepisy ;) Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiekany ryż z bananem - pysznie !! jadłam tylko wersję z jabłuszkiem i cynamonem ,ale ta też bardzo kusząca;D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zawsze na ciepło :) pozdrawiam też ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe smaki, ta gałka muszkatołowa musi być tam ciekawa i te jagody... nigdy ich nie jadłam. Czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm pychota ! Czy nie ma Pan jeszcze w zanadrzu jakichś przepisów typu frittata, diet. pizza lub czegoś z użyciem pieczarek, szynki i papryki ?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. niebo w gębie... ae ja na śniadanie codziennie owocową sałatkę i kawę.. za to na deser... myślę, że mogłabym się skusić ;-)))

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.