piątek, 26 kwietnia 2013

Sernik bananowo - kokosowy bez dodatku tłuszczu

Znalazłam w jednym z hipermarketów bardzo fajny, mielony ser twarogowy w 0,5kg opakowaniu,
dostępny w wersji zupełnie beztłuszczowej, idealny na mały serniczek dla 2 osób!
Jakoś nigdy nie robiłam bananowej wersji mojego ulubionego ciasta, ale okazała
się być strzałem w dziesiątkę, a owoc poważnie ograniczył dodatek cukru :-)
Niestety nie będzie aż tak całkiem 0%, ponieważ pokusiłam się o dodatek sporej ilości
wiórków kokosowych, które idealnie komponują się z jego smakiem!




Lekki sernik bananowo - kokosowy

  • 500 g mielonego twarogu 0%
  • 3 jajka (L)
  • 2 dojrzałe banany
  • 30-40 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu (najlepiej kokosowego)
  • 2 łyżki drobnej kaszy manny (25g)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (można część cukru trzcinowego zastąpić waniliowym)
  • szczypta soli


 Piekarnik nagrzewamy do 150'C i przygotowujemy małą tortownicę, której dno wykładamy papierem do pieczenia.

Do sporej miski wkładamy twaróg, dodajemy wanilię, aromat, wiórki kokosowe, kaszę mannę i całość miksujemy.

Następnie, stopniowo dodając cukier ubijamy żółtka, a w osobnym naczyniu sztywną pianę z białek, do których wcześniej dodajemy szczyptę soli (pamiętamy, aby każdorazowo przed miksowaniem dobrze opłukać mieszadła).

Do ubitych żółtek dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki banany i blendujemy na gładką masę, którą przelewamy do naczynia z serem i miksujemy na małych obrotach.
Podczas mieszania dodajemy pianę z białek, a na końcu budyń i gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy masę do przygotowanej formy i od razu wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 150'C przez 30 minut, po czym kolejne 30 minut w temperaturze 180'C.


 Przed podaniem dokładnie ostudzić i schłodzić w lodówce.


54 komentarze:

  1. brzmi super! Ostatnio polubiłam się z bananami, na które odkąd pamiętam nie mogłam patrzeć, więc to chyba coś dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaką średnicę miała ta tortownica? Bo nie posiadam małej i myślałam, żeby po prostu zwiększyć proporcje.
    Wypróbować muszę koniecznie, bez serników nie mogę żyć<3

    OdpowiedzUsuń
  3. ile kalorii ma cale ciasto?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jakiej firmy użyłaś twarogu? Sernik wygląda pięknie... zupełnie nie dietetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam tego serka> http://4.bp.blogspot.com/-862kkWFG2tc/UEUWt4TuR2I/AAAAAAAABsg/B1dSgoq-NpY/s1600/pobrane.jpg :)

      Usuń
    2. Nie mogę otworzyć. Napisz jaką firma i gdzie kupilas?

      Usuń
    3. Producent Mlekoma, serek nazywa się "Emilki" i kupuję go w Tesco :)

      Usuń
  5. Podoba mi się ten wypiek. Zdrowy, a do tego jak ładnie się prezentuje. Nie pomyślałabym, że to jakaś wersja light. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie wygląda, ale niestety nie przepadam za sernikami ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko z kokoskiem musi być dobre! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam serniki i kokos...
    Na pewno wypróbuję przepis
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam!!! I to DWA kawałki <3 był mega pychotkowy! Zresztą jak wszystkie mniamuśne rzeczy, które robi Agata :)
    No chyba, że mają szpinak... lub cukinie, albo wątróbkę :D
    Ja chyba raczej należę do tego degustatora od słodkości <3

    OdpowiedzUsuń
  10. coś czuję ,że za niedługo zrobię ten pyszny sernik *-* jest świetny ! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Banan i kokos w serniku? No pychota!

    OdpowiedzUsuń
  12. nie wiem co powiedzieć ale to musi być cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bananowo-kokosowy brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na którym etapie dodajemy kaszę mannę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz na początku przy miksowaniu twarogu - dzięki za uwagę, pominęłam ten składnik w opisie :-)

      Usuń
    2. kaszę mannę musimy wcześniej ugotować, prawda?

      Usuń
  15. zrobilam ! czekam tylko aż zgłodnieje ;) mam nadzieję że dodanie kaszy manny na samym końcu nie wpłynie źle na smak :(

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam, mniaaam... no to mam smaka na weekend... w pn. biegnę do sklepu po składniki - musi być pycha!!! dzięki za propozycję :-*

    OdpowiedzUsuń
  17. Autentycznie, czuję jak ślina napływa mi się ust :) Fantastyczny ten sernik!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie wypróbuję! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny pomysł :) U mnie na stole też dzisiaj sernik, ale tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. agato... pytam, bo jestem troche niepelnosprawna kulinarnie. ten budyn, to trzeba najpierw zrobic, czy wsypac proszek , torebki? :|

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam gotowego budyniu z torebki, takiego bez cukru :-)

      Usuń
    2. bardzo ciekawy przepis na pewno wypróbuje , tylko jeszcze pytanie..wkładamy budyń zrobiony ( bez gotowania) czy sam proszek??

      Usuń
    3. Witam

      dziękuje za przepis sernik właśnie będę piekła..jadłam już wiele Pani przepisów, ponieważ moja poradnia dietetyczna z nich korzysta..a dokładnie mowa o...moj.dietetyk.pl

      Usuń
  21. zrobilam wczoraj na urodziny przyjaciela - fantastyczny! wszyscy byli zachwyceni i baardzo zdziwieni, ze to tak dietetyczne, a za razem przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda smakowicie :) Sernik i banan to wyjątkowo udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I love your pictures and recipes. I'd like to inform you of a great new website www.foodieportal.com. I would like to invite you to come and join us and share your wonderful pictures with us. We are simply foodies and we are not photography snobs, so picture perfection is not important, all we care about is delicious food.

    OdpowiedzUsuń
  24. Taaaak właśnie tak, rewelacja! Kiedyś uwielbiałam szarlotkę, a teraz mi się przestawiło na serniki i każdy fajny pomysł sprawdzam, ten mi się ogromnie podoba. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kurczaki... Dodałam budyń z cukrem, bo nie doszukałam się w przepisie czy ma być z czy bez, więc może tak mała edycja? ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Apetyczny i lekki, to chyba najlepsze połączenie :). Uwielbiam banany i kokos, chociaż do tych drugich chyba bardziej pasuje mi akurat ananas. Z chęcią poznałabym przepis na jakiś pinacoladowy placek :).

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie wyszlo.
    Z gory przypiekl sie plat skory, ktory odszedl od reszty ciasta. A w srodku, pod skora, zastalam cos na ksztalt polenty.
    Mysle, ze to moze przez budyn? - reszta sernikow z bloga wychodzila super.
    Budyn dodalam do masy ciastnej prosto z torebki, w formie proszku. Moze powinnam byla go najpierw przygotowac z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
  28. robiłam, pyyyyyyyyyszne :) dodałam budyniu bananowego i też traf w 10 !

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie biorę się za robienie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam właśnie i wyszedł fajnie, wszystko super, spoko. Ale smak mi nie podchodzi. Ten aromat migdałowy jest całkowicie nie na miejscu. Zabił smak wszystkiego innego. Dałabym jakiś delikatniejszy, bo jednak migdały potrafią pochłaniać. Dałam budyń śmietankowy zamiast kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  32. A czy kasze manną można czyms innym zastapic? albo ja pominąć? Jestem bezglutenowcem :) BTW może jakiś dział? albo chociaż zamienniki w przepisach ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aa przepraszam dział jest :)

      Usuń
  33. Witam zrobiłam wczoraj sernik i powiem szczerze że smak jest po prostu niedobry. Ciasto prawdopodobnie wyląduje w koszu :( Żałuję składników bo mogłam zrobić z nimi coś innego.

    OdpowiedzUsuń
  34. Super! Wszystkim smakowalo! Zamiast cukru trzcinowego dałam 2 łyżki ksylitolu i odrobinę stewi.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ktoś przede mną już o to zapytał, ale ja powielę pytanie: czy kaszę manną można zastąpić jakimś bezglutenowym składnikiem lub całkiem pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zastąpić mąką kokosową lub migdałową :-)

      Usuń
  36. Czym można zastąpić wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.