poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią

Bardzo polubiłam ostatnio faszerowane, pieczone mięso.
Może jest z nim odrobinę więcej pracy niż z typowym filetem "wrzuconym"
na patelnie, ale za to mamy wielkie pole do popisu w wymyślaniu nowych 
pomysłów na nadzienie i sosy :-)
Tym razem mam dla Was na prawdę pyszną propozycję z pieczarkami,
jeszcze nigdy nie jadłam tak miękkiego kurczaka, wyszedł nieziemski!
Mięso praktycznie gotuje się w lekkim, pomidorowym sosie przez co 
pozostaje bardzo soczyste.
O ile się nie mylę, niektórym przyda się tan przepis w diecie Dukana ;-)




Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią
Przepis na 6 porcji obiadowych

  • 3 piersi z kurczaka (około 750g)
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki + 1/2 łyżeczki ostrej
  • płaska łyżeczka soli

  • 1/2 małej cukinii (ok 150g)
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szklanki listków bazylii

  • 1 puszka pomidorów (lub ok 400g domowego puree)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 duża cebula



Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.

Pieczarki kroimy w kostkę (nie zbyt drobną), a cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Farsz przekładamy do miseczki, gdy odrobinę przestygnie dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy całość.

Przygotowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem tworząc duże kieszonki i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka pieczarkowy farsz.




Następnie przygotowujemy sos:
Blendujemy pomidory z przyprawami po czym dodajemy posiekaną dość drobno cebulę.
Odrobinę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy przygotowane mięso, zalewamy resztą pomidorów, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 'C

Pieczemy przez 60 minut, po czym kolejne 15 minut bez przykrycia.




No to do dzieła! :-)

18 komentarzy:

  1. To musi być pyszne :) Zrobie w długi weekend na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) swietnie wygląda ! sama często robie takie faszerowane piersi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam mniam!
    Już wiem, co będzie jutro na obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi ślinka pociekła! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gdzie kurczak + pieczarki tam i ja ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Długo szukać nie musiałam! Pomysł na jutrzejszy obiad jest, zaraz lecę do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, podoba mi się, w sam raz na ten aktualny czas ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. This stuffing sounds great with chicken! Looks like a terrific meal.

    OdpowiedzUsuń
  10. witam serdecznie!
    Faszerowany kurczaczek wylądował dzisiaj na moim stole i muszę powiedzieć, że był przepyszny! cała porcja zniknęła błyskawicznie i smakowało nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za dietetycznymi posiłkami;)
    Także polecam wszystkim bo naprawdę warto takiego kurczaczka spróbować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam pytanie czy liście świeżej bazylii można zastąpić suszoną? i w jakich proporcjach? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a mnie ciekawi jak Pani nacinała te piersi, że tak ładnie wygląda i farsz nie wyleciał:P całe wzdłuż ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie całe, wbijam nóż do środka i robię możliwie największą "kieszeń" :-)

      Usuń
  13. kolejny Pani przepis wyprobowany;) kolejny pyszny obiad;) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  14. wyprobowalam,ale nie przypadl mi do gustu

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.