poniedziałek, 18 marca 2013

Lekka zapiekanka brokułowa z camembertem

Korzystając z zaopatrzonej na zielono lodówki, zrobiłam sobie szybkościową zapiekankę.
Dużo różnych, dobrych rzeczy, wszystkiego po trochu i wyszło pysznie :-)
Danie jest bardzo proste i wierzę, że większość znajdzie składniki w lodówce,
a najdalej w pobliskim sklepiku, więc nic tylko zorganizować naczynko do
zapiekania i zabierać się do roboty.

Jak najbardziej polecam pomnożenie składników i skonsumowanie w miłym towarzystwie!




Zapiekanka brokułowa z camembertem

  • 100 g brokułów
  • 50 g cukinii
  • 30 g żytniego makaronu razowego
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
  • 1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli + sól do gotowania
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii



Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente.

Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.

Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.




Przygotowaliście już świąteczne menu? 
Bo ja jeszcze nawet nie wiem na pewno gdzie spędzę Wielkanoc..
Ale i tak już odliczam dni!

33 komentarze:

  1. Super tera tylko muszę poszukać brokuła w sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaj, pyszneee na bank! dodałaś wszystkie składniki które uwielbiam ;))) chyba jutro sobie taką zrobie ;))

    pozdrawiaaaam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny obiadek, właśnie na coś takiego mam dziś ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszna :) Brokuły, camembert i makaron to iście niezawodne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm pycha, zdrowa i kolorowa ;) cudowna ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Przepis koniecznie do wypróbowania :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie zestawienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zapiekanki! Są boskie, zdrowe i zawsze dodają mi dobrego humoru :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda ta zapiekanka. ; )
    I z moim ulubionym brokułem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zapiekanki warzywne. A brokuł zawsze się sprawdza jako składnik.

    OdpowiedzUsuń
  12. Obiecuję sobie, że taką zapiekankę przyrządzę w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis :) Uwielbiam tego typu zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. JAK ZIELONO U CIEBIE ;)

    niedawno zaczelam prowadzic bloga, dodaje cie do moich inspiracji na blogu :) i zapraaszam do siebie.

    http://pastawithapplepie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobilam dzisiaj,ale dodoalam serek mascarpone=jajko i wyszlo rewelacyjnie!!!jest strasznie syte!polecam;) i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  16. jaka kolorowa! :) dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super! Uwielbiam brokuły i camembert, a takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczna alternatywa to ciężkich zapiekanek. Po wielkim zimowym obżarstwie właśnie na takie rzeczy mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolorowa i zdrowa :) Wygląda smacznie, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jem w tej chwili...jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Co myślisz, jeśli zamiast jajka z tymi serami, wymieszam warzywa z serkiem wiejskim light i zapiekę. Powinno się udać.

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety ale jest niedobra, mdła i praktycznie bez smaku. Zrobiłam dokąłdnie wg przepisu, dodalam troche oregano i bazylii (szczyptę). Zmarnowane pieniądze i czas. Lepiej zjeść pajdę chleba razowego z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  24. Osobiście wolę pokrojoną papryczkę wymieszaną z makaronem i innymi warzywami :)Ale takie warzywne zapiekanki są zawsze na TAK tylko trzeba dobrze je doprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  25. mnie cos nie wyszlo ;/ moze ze przykrylam zapiekane i ten ser z jajkiem jakby sie zwazyly? wyglada;o to tak zwarzona zupa w smietanie ;/ a moze nie powinnam przykrywac? prosze o porade ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam, wyszła pyszna! Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam pytanie, czy zapiekankę trzeba przykrywać?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.