środa, 6 marca 2013

Kokosowe biscotti

Upiekłam biscotti - to może oznaczać tylko jedno - przyleciała Dorota :)
Co więcej już za dwa tygodnie z hakiem przylatuje WRESZCIE moja druga,
skandynawska siostra razem z moją małą siostrzenicą i z mężem.
Strasznie się ciesze - szykują się cudowne święta w górach, w dużym gronie,
a nie pamiętam kiedy ostatnio spędzaliśmy Wielkanoc w komplecie.
 Chyba czas już myśleć co dobrego przygotujemy tym razem :-)

Tymczasem łapcie włoskie ciacha w bardzo prostej, kokosowej wersji. 
Chrup chrup.


 

Kokosowe biscotti
Przepis na około 34 ciastka - poniżej średnia kaloryczność 1 ciastka

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej - razowej
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • aromat migdałowy
  • 2 jajka (M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g rodzynek
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli



W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy obie mąki i resztę składników, zagniatamy twarde ciasto i dzielimy
na dwie równe części.

Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy lub tworzymy w dłoniach 2 płaskie prostokąty o szerokości
około 8-9 cm i grubości 1-1,5 cm, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Po upływie 20 minut wyjmujemy blaszkę i studzimy lekko ciasto, po czym na deseczce kroimy
je na wąskie paski (około 1,5cm), które znów układamy na blaszce i wsadzamy do piekarnika na 5 minut, po czym obracamy każdy z nich i pieczemy 5 minut na drugiej stronie.




Gotowe ciastka przed schowaniem do pojemnika powinny dokładnie ostygnąć!

29 komentarzy:

  1. super:) może i ja taką przekąskę zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! zapisuję do wypróbowania :) koniecznie w kokosowej wersji :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy mąka żytnia nada się? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A może zamiast jedej mąki dodać płatki owsiane, wyjdzie dobrze? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z błyskawicznymi płatkami mogłoby się udać, ale nigdy nie próbowałam, więc nie potwierdzam :)

      Usuń
    2. Hej, zrobiłam z płatków owsianych zwykłych- część zmieliłam na pył, a inne pozostawiłam w kawałkach i dodałam jeszcze kasze manną :). wyszły bardzo dobre!

      Usuń
  5. Ale fajne! Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oł jeee:) zrobiłaś biscotti!

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko ok gdyby nie to, ze nie lubie kokosow : (

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny blog !! bardzo ciekawe posty :)
    ja polecam odchudzający program CellReset, bez wysiłku a w 100% skuteczny !!

    www.resetujkomorki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne, do tego z mąką orkiszową. Zaklepuję ten przepis na jakąś wolną chwilę!

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy uda się z mąką bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie próbowałam, więc nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd - po prostu nie wiem:(

      Usuń
  11. wow , są super ! pyszne i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kokosowych jeszcze nie jadłam, ale mam wrażenie, że "niesmaczne biscotti" podchodzi pod oksymoron. Robiłam je raz z fasoli i też było pyszne... haha. A na święta cieszę się tak samo! Choć ja sama jestem przylatującą, a więc dochodzi do tego pobyt w domu (w którym jest piekarnik!), no już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj robiłam,ale lekko zmodyfikowałam- są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  14. ehhh... zrobiłam, pięknie pachną, ale oczywiście zapomniałam o cukrze... :|
    no nic. i tak są pyszne. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Oo, biscotti - to takie wdzięczne i pyszne ciasteczka! Uwielbiam kokosy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. prezentują się znakomicie :) i jeszcze ten aromat kokosa:) wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  17. Kokosowe! Ostatnio cały czas za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę kiedyś w końcu zrobić biscotti! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha. Zrobiłam z suszoną żurawiną i jagodami goji, oraz dodałam ekstrakt waniliowy.Na pewno zrobię jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
  20. A można dać tylko mąkę pełnoziarnistą lub przynajmniej ograniczyć na jej rzecz zwykłą, choć trochę? Wyszłyby?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam :)
    Czy zamiast cukru można dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam tylko 16g cukru pudru, dołożyłam za to więcej rodzynek, są pyszneeee!!! :)

      Usuń
    2. Dziękuje ;)

      Usuń
  22. Zrobiłam i nie zdążyłam się nimi nacieszyć :( Tak szybko znikły. Były pyszne !
    Zamiast mąki orkiszowej użyłam żytniej . Co by się stało gdybym dodała tylko mąkę żytnią ? :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.