poniedziałek, 4 marca 2013

Domowa ricotta - to takie proste!

Łał, to działa, TO DZIAŁA!
Taka była mniej więcej moja entuzjastyczna reakcja podczas obserwowania
ścinającego się mleka w sporym garnku na kuchence.
Ja wiem, że to takie proste i nie powinno się nie udać, ale to takie przyjemne
uczucie satysfakcji gdy samemu w domu zrobi się... ser.
"Co? SER? Jeszcze tego mi tu brakowało, zapaćkałaś całą kuchnie.."
/\ Tato jak zwykle zareagował entuzjastycznie, za to mama była bardzo zadowolona,
szczególnie po spróbowaniu, a jeszcze bardziej po zjedzeniu bułki z owym wyrobem
w połączeniu z masłem orzechowym.. nie muszę Wam tłumaczyć dlaczego ;)

Przepis jest bardzo prosty, więc jak tylko macie ochotę i litr mleka w zapasie,
koniecznie spróbujcie własnych sił w produkcji tej domowej, białej chmurki!




Domowa ricotta
Z podanych proporcji otrzymujemy około 220 g serka
  • 1 litr pełnego mleka (świeżego, raczej nie UHT)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli


Mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy sól i na średnim ogniu gotujemy do osiągnięcia
temperatury około 85 stopni.

Następnie do garnka wlewamy przygotowany sok z cytryny i całość mieszamy dosłownie kilka razy,
skręcamy ogień na możliwie najmniejszy (mleko nie powinno się gotować) i tak czekamy
około 5 minut, po czym ściągamy z gazu i odstawiamy na kolejne 5 minut.


W między czasie do osobnego garnka wkładamy duże sitko, a do niego podwójną gazę
lub tak jak ja - kawałek materiału.
Używając cedzaka przenosimy powstałe grudki na sitko i odstawiamy na kilkadziesiąt minut,
aż "odkapie" nam cała serwatka i serek będzie wyraźnie gęsty. (możemy sobie pomóc podnosząc
zawinięty materiał i lekko "wyciskając" nadmiar płynu".




Ricottę przed spożyciem najlepiej schłodzić 1-2 godziny.
Możemy ją przechowywać w lodówce 2-3 dni :-)

40 komentarzy:

  1. Tak!!! to jest moje wyzwanie na przyszły weekend.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś myślałam o zrobieniu takiej domowej ricotty..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w weekend robiłam jogurt, a potem serek z niego...wspaniale smakują! Musze koniecznie spróbować tego serka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ricottę! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu i również taką przygotuję. :)
    Jak dotąd używałam tylko kupnej, np. w tych przepisach: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/search/label/ricotta
    Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Uwielbiam ricotte, a jak w wersji domowej to juz w ogóle rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowita, to co teraz z niej będzie? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić! Koniecznie! Nie wiedziałam, że to takie proste!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy to nie jest po prostu zdrowy pyszny domowy twaróg? Robiłam kiedyś bardzo podobnie i raczej był t twaróg, nawet douczałam się jak to robić na stronie, w której też było to twarogiem :D czy w takim razie to to samo, czy raczej nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, ten serek smakuje dokładnie jak ricotta i nijak nie przypomina zwykłego twarogu bo nie jest "kwaśny" : )

      Usuń
    2. tak, masz racje, to twaróg, tylko mniej kwaśny od tego ze zsiadłego mleka, bo ricottę robi się z serwatki :)

      Usuń
    3. z serwatki? serwatka to chyba ta wodnista pozostałość po zrobieniu serka:)
      a swoją drogą- ile takiej ricotty powstaje z 1 litra mleka?

      Usuń
    4. Dokładnie, tutaj można to uznać za przepis na ricottę urwany w połowie;) można by ją uzyskać dalej obchodząc się z serwatką (której wychodzi prawie 4 razy więcej niż sera, i która jest ponoć super-zdrowa!).

      Usuń
    5. Aha, to muszę wypróbować takiej ricotty! Dziękuję za odpowiedź... odpowiedzi. :)

      Usuń
    6. Z litra mleka powstaje około 200-220 gram serka. Faktycznie ricottę można tez otrzymywać z serwatki, można też dodać do jej produkcji śmietanki kremówki, można połączyć serwatkę i mleko - są różne techniki i przepisy :-)

      Usuń
    7. A w jaki sposób otrzymać ją z serwatki?

      Usuń
  9. ooo moze warto spróbować , nie ma to jak domowe wyroby ! zdrowsze i pyszniejsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja droga, zarządziłaś blogosferą! Domowa ricotta to iście genialny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  11. aaa też będę próbować :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ekstra, zrobię na pewno tylko kupię jakieś tłuściutkie wiejskie mleko!

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, ale super :) pora spróbować jak tylko zrobię jutro zakupy

    OdpowiedzUsuń
  14. O rety, muszę zrobić! Zapisuję i poczeka na wekkend :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Matko, a przecież ten serek nienajtańszy w sklepach! Ile wychodzi serka z 1litra?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności! A sok z cytryny nadaje trochę cytrynowego aromatu? NIc, tylko brać się do roboty :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze chciałam zrobić domowy ser, teraz mnie zmotywowałaś! Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę spróbować, tym bardziej że jest to domowy ser

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja spróbowałam z mlekiem UHT i muszę powiedzieć,że mi wyszło. Przesadziłam trochę z cytryną i smak był lekko dziwnawy,ale ogólnie mam pozytywne wrażenia.

    Czy wiesz może ile taki twór może mieć kalorii,jeżeli robiłam z mleka 1.5 % ?

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam ricottę, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ZROBIŁAM SER! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. z Jaka zawartoscia tluszczu mleko bys mi polceala? lepsze te tlusciejsze czy odtluszczone?

    Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc jak do tej pory korzystałam tylko z pełnego mleka - 3,2%, ale planuje sprawdzić jak zachowa się 2%, całkiem odtłuszczone chyba nie da rady :(

      Usuń
  23. niesamowite pyszny biały ser, może być taki prosty do zrobienia!!!super

    OdpowiedzUsuń
  24. Nieee! Musi być tłuste- tłuszczykowi ricotta zawdzięcza swoją cudowność :)
    A tak w ogóle zdaje mi się, że widziałam tutaj jakiś niekochany litr mleka. Chyba wieczorem się nim zajmę...

    OdpowiedzUsuń
  25. A ile to ma kalorii? Zawsze podajesz, a tutaj nie ma, wiec pytam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem w stanie określić ile kalorii ma taki wyrób, ponieważ nie wiem ile składników odżywczych zostało w serwatce :)
      Przeciętna ricotta, którą możemy kupić w sklepie dostarcza w 100 gramach około 165 kalorii.

      Usuń
  26. Zrobione:) Nie przepadam za ricottą, ale chciałam zrobić ją sama, dla przyjemności. Ta domowa dużo smaczniejsza, sklepowa często smakuje plastikowo jak dla mnie. Wolę polskie twarogi w dalszym ciągu, również za ich zawartość białka, ale to całkiem zacne. Szkoda mi było wywalać serwatkę, bo ponoć zdrowa, ale nie zachęcała do wypicia:P Może jakiś koktajl z mrożonymi owocami wyszedłby dobry. Ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
  27. ja ricottę robię z trzech litrów dobrego mleka 1,5-3 % i kilograma jogurtu greckiego. Mleko z jogurtem bardzo dokładnie mieszam, stawiam na parze, podgrzewam mieszając, aż serek się skoaguluje, a wokół powstanie żółty, serwatkowy płyn. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy odcedzam, czasem dodatkowo blenduję. Jest jak ricotta galbaniego. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Już dwa razy robiłam, jest pyszna! :) Uwielbiam ją z pomidorami, oliwkami i oliwą z oliwek plus sól i świeżo zmielony pieprz :D A serwatka się nie marnuje - robię z niej delikatny koktajl z bananami i np. jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacja! Pyszne, proste, genialne. Wyszła z mleka 3,2% i 2%.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.