środa, 27 marca 2013

Bezglutenowe ciasteczka otrębowe z orzechami

Już dawno myślałam o tym, żeby zrobić wersję bezglutenową ciasteczek otrębowych.
Uwielbiam wszystkie ciastka/batoniki owsiane i otrębowe, więc może ten przepis
przyda się osobom, które z racji choroby muszą pozostawać na diecie bezglutenowej.

Z góry uprzedzam, że ów wypiek jest bardzo charakterystyczny w smaku i jeśli
nie przepadacie za kaszą gryczaną to ciastka mogą nie wydać się Wam zbyt smaczne.
Natomiast jeśli są tu jacyś amatorzy gryki to serdecznie zachęcam do wypróbowania
tego bądź co bądź nieskomplikowanego przepisu na spore, okrągłe ciacha, które dziś
rano posłużyły mi za "chlebek" pod twarożek i dżem, pychota :-)




Bezglutenowe ciasteczka otrębowe z orzechami
Przepis na 9 dużych ciastek

  • 100 g otrębów gryczanych
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mielonych orzechów (użyłam pół na pół włoskich i migdałów)
  • 15 g pestek dyni
  • 35 g miodu kasztanowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia


Przepis jak już wcześniej wspomniałam jest bardzo prosty, "jedno-miskowy" można by powiedzieć.

Orzechy przed przygotowaniem ciastek należy zmielić lub drobno posiekać, ja w tym celu użyłam blendera.

Do miski wsypujemy otręby oraz mąkę ziemniaczaną, dodajemy przygotowane orzechy,
następnie szczyptę soli i proszek do pieczenia i całość mieszamy.

W następnej kolejności do naczynia dodajemy jogurt, roztopione masło, miód oraz jajko i raz jeszcze mieszamy otrzymując gęstą masę, którą łyżką nakładamy porcjami na blaszkę z papierem do pieczenia, formujemy płaskie, okrągłe placuszki o średnicy 7 cm i każdy z nich posypujemy pestkami dyni.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.




** Ciasteczka wyjdą bez dodatku tłuszczu, ale będą dość "suche" - raczej powinniśmy je wtedy podawać z gorącą herbatą lub z dodatkiem np twarożku lub dżemu :-)
Z racji obecności orzechów są stosunkowo kaloryczne, ale za to bardzo sycące, pożywne i duże!

20 komentarzy:

  1. czy można użyć innego rodzaju otrębów? gryczane są strasznie trudno dostępne...

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie ciacha ! Są uzależniające... zawsze biorę jedno, a zjadam z pięć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i szybkie! Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! To definitywnie trzeba zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm.. sama nie wiem czy bym je polubiła, ale raczej tak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. otrębowe ciasteczka to pyszny pomysł na przekąske , do tego lekkie i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne by wsadzić do pudełka na II śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam ciasto ananasowe. Upiekło się dobrze, od a do z robiłam z przepisu. No ale niestety, mimo, że nie lubię słodkich ciast, to jedak ich zaletą jest to, że mają smak. Ananasowe go niestety nie miało. Brakuje jakiegoś wyraźnego aromatu, wspólnego mianownika. A tak to po prostu kasza manna z serem, plsterek ananasa, jakaś galaretka... Nie bardzo niestety.

    OdpowiedzUsuń
  10. w sam raz aby je ze sobą nosić na przekąskę :) zapisuję przepis, ostatnio jestem fanką zdrowych ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  11. nareszcie coś bezglutenowego, dziękuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie! :) Nigdy nie używałam takich otrębów, więc byłoby to coś nowego. ;) Może spróbuję za jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń
  13. miód kasztanowy? a zwykły się nie nada? :(

    OdpowiedzUsuń
  14. O, wyglądają tak idealnie jak sklepowe! :D Z tą różnicą, że Twoje są sto razy zdrowsze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie ciacha, cudne są

    OdpowiedzUsuń
  16. o matko ale robisz pyszniutkie i zdrowe ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
  17. zmodyfikowany powyzszy przepis:
    200g otrebów
    150g maki ziemniaczanej
    80g mielonych orzechow ( ja dala 40g orzechow i 40g migadalow)
    100g siekanych orzechow
    100g cukru
    35g miodu
    szczypte soli
    1 łyzeczkie od herbaty sody
    2 jajka
    60g roztopionego masla
    150g jogurtu
    200g cieplej wody
    Suche produkty wymieszalam razem , potem płynne razem na końcu wszystko razem.
    Musze przyznac ze papka ktora powstala byla troche kleista musialam formowac ciasteczka jakbym robila kotlety mielone .
    Pieklam 25 min w piecu o temp. 200 stopni.
    Musze przyznac ze wyrosły pieknie , nie sa wcale za słotkie.
    Bardzo lubie cynamon nastepnym razem dodam go do ciasteczek.
    Wyszło mi 20 szt. kazde ciastko ma ok 4 cm. srednicy.

    zycze smacznego

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepraszam zapomnialam dodac ze otreby byly żytnie a miod lipowy.
    Napewno ciasteczka sa wiecej kaloryczne niz ciasteczka włascicielki blogu.
    Dziekuje jednak za orginalna recepture bo bez niej nie powstaly by moje ciasteczka.
    Musze przyznac ze robi je sie szybciutko a jszcze szybciej zjada.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.