środa, 6 lutego 2013

Śniadaniowa jaglanka z suszonymi śliwkami

Jak widzicie po prawej stronie w kolumnie można znaleźć małą ankietę
dotyczącą zapotrzebowania na konkretny dział przepisów na moim blogu :- )

Jak na razie przodują sałatki - obiecuje się tam zająć, ale dużo osób życzy sobie
również więcej przepisów śniadaniowych na popularne owsianko-kaszki.
Bardzo się z tego powodu ciesze, może zmobilizuje mnie to do urozmaicenia moich
śniadaniowych (jak to mawia mój Tomek) "papek" :-).
Dzisiaj znów dawno nie używana kasza jaglana na gęsto z jabłkiem i śliwkami.




Śniadaniowa jaglanka z suszonymi śliwkami

  • 100 ml mleka 
  • 100 ml wody
  • 35 g kaszy jaglanej
  • 5g otrębów owsianych
  • 5g mielonego lnu (używam częściowo odtłuszczonego)
  • 4 suszone śliwki
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka miodu


Kaszę, len oraz otręby zalewamy w rondelku gorącą wodą, dodajemy mleko i na małym ogniu gotujemy około 5-7 minut, po czym odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.

W między czasie obrane jabłko ucieramy na dużych oczkach tarki,a  śliwki kroimy w kostkę.

Gdy kasza całkowicie zgęstnieje i wchłonie cały płyn, przekładamy ją do miseczki, dodajemy jabłko oraz śliwki i dosładzamy do smaku odrobiną miodu.



Miłego pączkowania jutro dla wszystkich łasuchów! ;-)

16 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie :) lubię suszone śliwko jako dodatek do jaglanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne dodatki :) też miałam dziś jaglankę :p pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam dzisiaj jaglankę na śniadanie :) Uwielbiam tę kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne i zdrowe śniadanko ,mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. prosto, pysznie i jakże pięknie ;)))) mniam ...-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm, nigdy jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej. Ale mam zamiar wypełnić tą lukę i wczoraj akurat kupiłam pierwszą paczuszkę :) Myślę, że może mnie uzależnić podobnie jak owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mój D. też określa takie rzeczy mianem śniadaniowej papki... faceci i ich teorie apropo jedzenia sa naprawde zabawne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda to śniadanko :) w ogóle cały blog wygląda apetycznie :) dodaję Cię do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię taką samą na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha!
    daawno nie jadłam jaglanki, ostatnio mam ciągle chęć na kasze.. więc niebawem przygotuję.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Często słyszę od taty, że moje śniadania nie wyglądają zbyt apetycznie, al ejak dla mnie wcale tak nie jest :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten przepis na pewno wypróbuję!!! Ciepłe śniadanie, zdrowe i sycące :) szukałam czegoś takiego (i bardzo lubię kaszę)

    OdpowiedzUsuń
  13. to się nazywa zacząć dobrze dzień!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:

    http://www.the-chicken-chick.com/2013/02/clever-chicks-blog-hop-21-and-chocolate.html



    I hope you can make it!

    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    OdpowiedzUsuń
  15. zachciało mi się eksperymentów..
    dodałam kurkumę, cynamon, imbir i najgorsze słodzik (w zbyt dużej ilości, zapomniałam, że mogę miodem później posłodzić)
    dorzuciłam jeszcze pestki dyni i słonecznika
    Nie robiłam ze śliwkami, ale z czarną porzeczką ze słoiczka (domowe)
    Więc jako tako było okej.
    Następnym razem spróbuje bez kombinacji~!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.