środa, 30 stycznia 2013

Nie marnujmy jedzenia - Quiche

Swego czasu wspominałam na facebooku , że chciałabym podać Wam pare
przepisów, które mogłyby uratować trochę jedzenia z Waszych "zapasów",
które okazują się być zbyt duże i niestety nie rzadko prowadzi do wyrzucania
produktów spożywczych, co abstrahując od strat ekonomicznych, po wyrzuty
sumienia, że "inni nie mają, a ja wyrzucam" - to jest po prostu nieekologiczne
o czym możecie przeczytać na stronie NIEMARNUJE.PL

Popularne w celu "utylizacji" warzyw, które już trochę leżą i trzeba coś z nimi
zrobić są oczywiście zapiekanki np z makaronem, takie jak ta > klik
Natomiast u mnie w domu jest często problem z czerstwym pieczywem,
więc dziś propozycja na to jak można je wykorzystać - przepis jest bardzo 
uniwersalny, więc mam nadzieje, że dzięki niemy każde z Was będzie miało
czasem okazje odratowania nadmiaru jedzenia z kuchni :-)
Pomysł totalnie spontaniczny i eksperymentalny, ale okazał się sukcesem :-)




Quiche z chlebem i brokułami
Przepis na porcję dla 4 osób - kaloryczność 1 porcji:

  • 120 g pieczywa (u mnie wek i zwykły chleb pszenny)
  • 300 g brokułów
  • 100 g kalafiora
  • 100 g papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 40 g chudej wędliny
  • 20 g zielonych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 ml śmietany 12%
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oregano
  • 2/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli + do podgotowania brokułów



W lekko osolonej wodzie podgotowujemy ok. 4 minuty brokuły (kalafior troszkę dłużej, ja użyłam mrożonego, więc ugotowałam go razem z brokułami).

W między czasie pieczywo kroimy/rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski.

Paprykę oraz 2/3 cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do miski razem z pokrojoną wędliną i oliwkami przekrojonymi na połówki.
Gdy warzywa się ugotują rozdrabniamy je na mniejsze drzewka i również dodajemy do reszty składników.

W osobnej miseczce łączymy jogurt ze śmietaną, wciskamy czosnek i dodajemy resztę przypraw, po czym wbijamy jajka i całość roztrzepujemy na jednolita masę, której 3/4 wlewamy do dużej miski ze wszystkimi składnikami i całość dokładnie mieszamy łyżką.

25 centymetrową foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy naszą mieszankę i łyżką/szpatułką wyrównujemy całość lekko dociskając aby wierzch był płaski.
Na górę wylewamy resztę rozmieszanego jajka, rozprowadzamy po całej powierzchni i układamy jeszcze kilka krążków cebuli.

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż wierzch zacznie się wyraźnie rumienić (ale nie przypalać!)



 i pamiętajcie:




 ---
ps. Zdałam najgorszy egzamin! Wielki kamień z serca, dzięki Bogu, że wyniki pojawiły się po kilku godzinach bo chyba dostałabym zawału. Dzięki wszystkim, którzy trzymali kciuki :-)


28 komentarzy:

  1. To jest genialne! Ja osobiście jem mało chleba ale często zauważam w domu, że chleb czerstwieje i się marnuje. Następnym razem przyrządzę Mamie takie coś jak będzie chciała wyrzucić :D
    Poza tym gratuluję zdania egzaminu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis na szybki obiad z resztek ;) uwielbiam quiche!
    i gratuluję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję zdanego egzaminu:) quiche wygląda baaardzo smakowicie:) A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gotować z resztek lodówkowych, wychodzą wtedy najlepsze dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gratulacje zdanego egzaminu a takich postow to na głodno nie powinno się czytać:(

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluję, też mnie to czeka za rok na studiach :) przeglądam bloga od wczoraj, ale obiecuję, że zostanę na dłużej <3

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest super, ja też nie lubię marnować jedzenia ,więc takie quiche jest idealne ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Nie znoszę marnowania jedzenia i kiedy zostają mi resztki zawsze staram się naleźć dla nich ciekawe zastosowanie. Najczęściej są to tarty, albo zapiekanki :) Kisz też jest świetnym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie dania pełne wszystkiego :) koniecznie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mozna zrezygowac ze smietany bez szkody na konsystencji. Alergia pokarmowa, nie dieta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zastąpić większą porcją jogurtu lub użyć np mielonego twarogu :)

      Usuń
    2. O, ciekawy pomysł z tym twarogiem, nie spotkałam się z takim rozwiązaniem.

      Usuń
  11. hmmm takie jadłem ale musze sprobować chyba z mielonym twarogiem zobaczymy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam ale Proszę o pomoc dla mojej koleżanki Ewy która walczy z rakiem każda złotówka się liczy , więcej informacji znajdziesz na moim blogu : http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo zacny pomysł :) Muszę wypróbować, na pewno będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluje zdanego egzaminu i ciekawego pomysłu na potrawę z serii "ostatnia szansa dla resztek" :) Super blog!

    OdpowiedzUsuń
  15. uu w tym jest pełno wszystkiego mmm lubię to hi hi pyszne musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, jutro go wypróbuję! Niestety, nie mogę znaleźć kaloryczności tej potrawy. Proszę o podanie. Mam zamiar przejeść na dietę i przyda mi się ta informacja. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 porcja (1/4 gotowego dania) dostarcza około 233 kalorii. Jeśli nie widzisz tabelek, to spróbuj otworzyć bloga w innej przeglądarce :-)

      Usuń
  17. to mój 2 obiad w ten weekend z Twojego przepisu! kolejny strzał w 10 :)
    siostrze i mi tak smakowało, ze zjadłyśmy prawie po 2 porcje:)
    dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  18. jest prze-pyszne!!! nie dałam śmietany, dałam jedno jajko mniej i sam chleb żytni - oliwki na wierzch i cebula i posypalam delikatnie startym szwajcarskim serem ( ok 20 g na calosc) - wyszlo po prostu przepyszne bardzo syte i jak stosunkowo niewiele kcal a ile warzyw! przepis jest swietny!:)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.