niedziela, 6 stycznia 2013

Kurczak znów trochę na słodko

Już kiedyś łączyłam kurczaka z owocami > Klik
Sama zresztą jestem zwolenniczką łączenia mięsa ze słodkim,
więc świąteczny schabik koniecznie nadziewany suszonymi śliwkami,
a oprócz tego często do wędlin dodaję żurawinę lub borówkę.
Od jakiegoś czasu planowałam upiec pierś z kurczaka z jabłkami,
a że wczoraj przyświeciło słoneczko, więc i aura do zdjęć dobra,
to zabrałam się do (jak się później okazało) bardzo prostego i szybkiego dania.




Pieczony kurczak z jabłkami w miodzie i chili

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1/2 dużej piersi z kurczaka
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka zaparzonej czarnej herbaty
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu
  • szczypta soli
  • kilka goździków

Kilka godzin przed przygotowaniem dania oczyszczamy pierś z kurczaka,
odkrawamy połowę i nożem tworzymy w niej głęboki otwór.

W kubeczku mieszamy odrobinę gorącej herbaty z miodem i przyprawami (oprócz soli, która najpierw nacieramy mięso) i zrobioną mieszanką smarujemy dokładnie kurczaka,
nie zapominając, aby przyprawy znalazły się również w środku piersi.


Następnie odkrawamy pół jabłka, obieramy, kroimy w kostkę i faszerujemy mięso (staramy się umieścić w środku jak najwięcej kawałków jabłka).
Drugą połówkę owocu kroimy w talarki, które wraz z mięsem wkładamy do woreczka do pieczenia
i na końcu dodajemy kilka goździków.

Po zamknięciu woreczka kładziemy go w blaszce lub innej formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C, gdzie mięso pieczemy przez 25 minut.

W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy brązowy ryż.




Po wyjęciu kurczaka z woreczka układamy go na wcześniej przygotowanym ryżu
i polewamy całość zawartością woreczka wraz z kawałkami jabłek.

19 komentarzy:

  1. Ja raczej preferuję bardziej wytrawne połączenia na obiad, ale dle odmiany jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, muszę kiedyś się odważyć i sprobować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi smakowicie na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię podobnie, ale roladki z piersi kurczaka uprzednio posmarowane musztardą i przecierem pomidorowym! Też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. o yea! kurczak&jabłka to jedna z moich ulubionych kompozycji obiadowych : )

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie! ja kiedys zrobiłam kurczaka w miodzie przesadziłąm z ilością miodu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam takie połączenia. Tak podany wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze kurczaka z jabłkami, ale chętnie bym skosztowała, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś podobnego kurczaka, ale z jabłkami i suszoną śliwką. Miód i goździki hmmm ... spróbuje następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie zjadłam - REWELACJA! to chyba najpyszniejszy kurczak jakiego jadłam (a trudno mi było uwierzyć, że bez towarzystwa czosnku i pomidorów może być w ogóle smaczny;)). przepis odrobinkę zmodyfikowałam:użyłam ciemny sos sojowy zamiast soli i to był strzał w 10. Ryż ugotował się nieco wcześniej, więc na ostatnie 10minut wsadziłam go pod kurę i jabłka - idealnie wchłonął pyszny sosik i smakował obłędnie - normalnie w ogóle nie jadam ryżu, a teraz aż żal mi było, że go tak niewiele użyłam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń
  11. właśnie zjadłam - REWELACJA! to chyba najpyszniejszy kurczak jakiego jadłam (a trudno mi było uwierzyć, że bez towarzystwa czosnku i pomidorów może być w ogóle smaczny;)). przepis odrobinkę zmodyfikowałam:użyłam ciemny sos sojowy zamiast soli i to był strzał w 10. Ryż ugotował się nieco wcześniej, więc na ostatnie 10minut wsadziłam go pod kurę i jabłka - idealnie wchłonął pyszny sosik i smakował obłędnie - normalnie w ogóle nie jadam ryżu, a teraz aż żal mi było, że go tak niewiele użyłam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marinating chicken breast with tea and honey is so interesting! I always believe that chicken and apple is a wonderful combination. Love your recipe!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pozwól, że zapytam - od kiedy pieczone jabłka i miód zawierają się w kategorii "niski IG"?
    Z resztą, brązowy ryż poddany obróbce termalnej też nie ma zbyt niskiego indeksu (niższy aniżeli biały, ale to wciąż stosunkowo wysoki indeks glikemiczny)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze zacznę od tego, że jak zapewne wiesz IG jest to wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 gram danego produktu z podkreśleniem na 50 gram.
      Co oznacza, że nie możemy wyznaczyć go po spożyciu łyżeczki czegoś (żeby nie było, że wyjęłam te informację z kieszeni, to tłumaczyła mi to Pani Dietetyk w poradni diabetologicznej na tegorocznych praktykach).
      Oczywistym jest, że jak zrobimy omleta z 3 jaj i dodamy do niego łyżkę białej mąki czy miodu to wciąż ów omlet będzie miał niski IG - aczkolwiek na potrzeby gotowych potraw używa się teraz pojęcia ładunku glikemicznego.
      Tak samo jak usmażymy filet z kurczaka z łyżeczką miodu, to wciąż wyrzut insuliny we krwi będzie znikomy, szczególnie zważywszy na to, że białko dodatkowo obniża nam ten poziom.

      Natomiast co do brązowego ryżu - nie będę polemizować co do IG, miałam przed oczami już X tabelek z indeksem, mam je również w podręcznikach i każda mówi co innego (szczególnie skrajna jest gotowana marchew) natomiast nie wszystkie gotowane produkty (szczególnie al dente) radykalnie zwiększają swój poziom IG.

      Podsumowując tak czy inaczej - gdyby wziąć wszystkie składniki z przepisu i wyciągnąć średnią - IG nie będzie wysoki, nie możemy patrzeć na indeks każdego składnika osobno, bo to tak nie działa.

      Usuń
    2. Rzeczowe argumenty, nie pozostaje nic innego jak przyznać się do błędu :)
      Dziękuję również za wyjaśnienie tej kwestii. Samą potrawę miałem okazję przygotować (bez miodu, niestety nie posiadałem naturalnego, a sklepowe-cukrowe zamienniki mnie nie przekonują) i zdecydowanie polecam każdemu, kto ma ochotę na odskocznie od "tradycyjnego" kurczaka.
      I skoro już nawiązałaś, do gotowanej marchwi - jakie jest Twoje zdanie na jej temat (oczywiście mam na myśli jej IG)? Ponieważ ja również widziałem sprzeczne informacje na jej temat.

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.