wtorek, 1 stycznia 2013

Chipsy jabłkowe

(scroll down for english recipe)

Może mieliście już okazje spróbować zdrowszej wersji chipsów,
czyli na przykład marchewkowych lub jabłkowych?
Te drugie ostatnio zrobiłam w domu po raz pierwszy i bardzo byłam
z siebie dumna, że nie spłonęły tak jak marchewkowe, do których kiedyś
robiłam podejście i za długo zostawiłam je bez opieki w piekarniku.

Oczywiście nie mogę sobie przywłaszczyć autorstwa do samego pomysłu
na chipsy z jabłek, więc potraktuje to jako inspirację dla Was na zdrowsze
podjaduchy wraz z krótką instrukcją obsługi ;-)




Chipsy jabłkowe
  • jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • wanilia (opcjonalnie)




Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki (optymalna grubość to około 1,5-2 mm).

Do wysokiego talerza wyciskamy sok z połówki sparzonej wcześniej cytryny i wkładamy do niego krojone przez nas plastry owoców.
Dodatkowo, gdy nazbiera się nam już kilka warstw, skrapiamy jabłka sokiem z drugiej połówki cytryny, tak aby sumarycznie w miarę możliwości wszystkie plastry zostały "potraktowane cytryną".

Tak przygotowane jabłka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (mniej więcej 1 jabłko zajmuje jedną blaszkę). Plasterki posypujemy cynamonem i jeżeli mamy taką możliwość, to oprószamy je również mieloną wanilią.

Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni (z włączonym termoobiegiem) na 120 minut (jeżeli plasterki są naprawdę bardzo cieniutkie, to wystarczy 100 minut).
W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę.

Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim blaszki z owocami na kolejne 30-40 minut, po tym czasie chipsy powinny już być chrupiące :-)



Koniecznie po wystygnięciu przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ chłoną wodę z otoczenia i szybko robią się"gumiate" jeśli pozostawimy je na wierzchu.

Widoczna na zdjęciach ilość chipsów (średnia miseczka z kopką) powstała z 2 średnich jabłek.


English version

Baked apple chips
Used 2 medium apples to get a small bowl of chips
  • apples
  • cinnamon
  • lemon juice
  • vanilla (optional)

1.  Wash the apples and cut into thin slices (optimum thickness is about 1.5-2 mm).
2.  Squeeze a juice from the lemon (use half of it) to a deep plate and put in the sliced ​​apples, then squeeze another half of the lemon on top of the apples.
3. Put the prepared apple slices on a baking paper. Sprinkle slices with cinnamon and ground vanilla if You like.
4. Place the forms with apples into the oven preheated to 80 degrees with hot air on and bake it for 2 hours, then leave it in a warm oven for another 30 minutes, it should become crispy.
In the middle of time turn each slice to another side.
5. Store in jars or other closed containers, otherwise it will become chewy 

Follow me at twitter! :) > TWITTER

 

28 komentarzy:

  1. o tak, takie chipsy powinnam teraz tylko jeść po tym obżarstwie świąteczno-sylwestrowym :)Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi podobne są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Dota

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie często. Nie dość że są pyszne to jakie zdrowe. ;P
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
  5. bajecznie proste i bajecznie smaczne!

    o zdrowiu nie wspomnę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie chipsy, w przeciwieństwie do tych kupnych ziemniaczanych, to ja lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. zdrowe i pyszne, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam, ja tylko suszę w suszarce do owoców, Twoje jednak wyglądają na bardziej chrupkie, mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ! Niby takie proste, ale nigdy bym na to nie wpadła. Chyba najlepiej skroić sobie jedno jabłko i zjeść od razu by faktycznie przy przechowywaniu nic się nie działo. Świetny przepis przy wielkiej ochocie na coś słodkiego, tylko przez te 100 minut trzeba wymyślić zajęcie i wygrana gwarantowana :D Może spróbujesz kiedyś chipsy z marchewki, chętnie się dowiem jak poszło i zmyślę :P pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Są świetne! W zeszłym roku pokroiliśmy jabłko w plasterki, na gazecie na kaloryferze suszyliśmy je, by powiesić zimą ptakom na dworze ---- i zapomnieliśmy o nich ---- znalezione przypadkiem schrupaliśmy sami (!), ze smakiem, mniam!:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. kiedyś robiłam, są super! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. smaczna zdrowa przekąska ,super !

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę zrobić! jeszcze nie miałam okazji spóbować czegoś takiego. Uwielbiam jabłka i cynamon, więc na pewno będą mi smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. myślę, że może spodobać ci się ta akcja :)

    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam! Ale nigdy nie dodawałam do nich przypraw... Muszę spróbować następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm uwielbiam je pyszne lekkie i chrupiące mmmmm
    + dodaje sie do obserwatorów i zapraszam do mnie na śniadanko :)
    simpy-way-to-heaven.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio czytałęm coś zupełnie innego.

    OdpowiedzUsuń
  18. Agata, a very happy new year to you! How are you? These apple chips sound delicious!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam chipsy jabłkowe... dobrze, że mi o nich przypomniałaś bo po świetach trzeba się jedzeniowo ogarnąć i skończyć z nadmiarem kalorii w diecie

    OdpowiedzUsuń
  20. ooo tak - chipsy jablkowe to idealna przekaska na poświateczny detoks :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Skin experts are now recommending that people concerned about their skin health should
    take a dose of fish oil every day

    My weblog :: best fish oil

    OdpowiedzUsuń
  22. PPC campaigns can be extremely beneficial for your online business
    and generate higher ROI within the least possible time

    My webpage internet marketing

    OdpowiedzUsuń
  23. Always ensure you choose a method that is proven to remove skin tags without causing
    adverse effects and scarring. In order to reassure yourself that your moles
    are safe from cancer, you would have to reinforces your observation by a doctor's diagnosis. Those with sensitive skin should not use it as it can irritate.

    Also visit my web site :: How to remove skin tags

    OdpowiedzUsuń
  24. Robię od kilku lat, ale w wersji na ostro. Pyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.