poniedziałek, 3 grudnia 2012

Znów owsianka zupełnie inaczej

"Wypieczonych" śniadań ciąg dalszy.
Mini owsiankowe babeczki z orzechami i rodzynkami - czyli jak zdrowo zacząć dzień.
Bardzo wilgotne, bardzo śniadaniowe i bardzo pyszne.

Można zjeść na gorąco - jeszcze pół płynne, lub poczekać aż przestygną i delikatnie wyciągnąć z foremek (najlepiej silikonowych) wtedy będą udawały babeczki.




Babeczki z owsianki z orzechami i cynamonem

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 150 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miodu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 25 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej


Wodę z mlekiem gotujemy w sporym rondelku, dodajemy płatki owsiane oraz otręby i na małym ogniu, często mieszając gotujemy kilka minut aż płatki wyraźnie napęcznieją i masa zrobi się gęsta.

Do ugotowanej i przestudzonej masy dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, przyprawy, miód, proszek do pieczenia oraz jajko i całość dokładnie mieszamy.



Porcje ciasta przekładamy łyżką do foremek (tak jak wspomniałam wcześniej - najlepiej silikonowych bądź do formy z powłoką zapobiegającą przywieraniu).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.



** Zaraz po upieczeniu kubeczki będą w środku jeszcze stosunkowo rzadkie - ich wyjęcie z formy będzie bardzo trudne, ale możemy użyć do zapiekania np porcelanowych kokilek i zjeść gorącą owsiankę łyżeczką prosto z foremki.
Natomiast jeżeli poczekamy, aż całość wystygnie, to delikatnie możemy wyciągać nasze owsiankowe kubeczki z foremek.

30 komentarzy:

  1. ale to fajne! i coś czuję że mniamaśne...
    oj będę testować
    :o))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, też je przetestuję. Zrobię je też na święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, babeczki wyglądają bardzo apetycznie:) A.

    OdpowiedzUsuń
  4. to taka mini pieczona owsianka:D świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super babeczki , z tym co uwielbiam najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł, podoba mi się :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Omamo, chcę to! W weekend zrobię koniecznie! Tylko chyba dzień wcześniej, bo rano nie będzie wogóle czasu :c A gdybym przygotowała masę dzień wcześniej, schowała do lodówki i na następny dzień dopiero upiekła to coś się stanie, czy będzie okej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie okej tylko szczelnie przykryj folią jak już ostygnie, żeby nie przeszło zapachami :))

      Usuń
  8. fantastyczne po prostu :) to z pewnością najpyszniejsza wersja owsianki jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o mamciu, ciągle to wymyślne wypieki
    głowa pełna pomysłów!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajniutkie, w ten dołeczek na górze coś można jeszcze wlać/włożyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja! Jutro będą na II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł:)
    Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. oj! wspaniałe są:) z chęcią zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A światne! Dla mnie w sam raz i na zimno i na gorąco! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie widziałam owsianki w takim wydaniu, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile powinno wyjść "babeczek" z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ok dzięki, to zabieram się do roboty :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pomysł jest rewelacyjny i domyślam się, że smakowo takim owsiankom także niczego nie brakuje :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile babeczek przypada na jedną porcję? Owsiankę dla jednej osoby przygotowuję z czterech łyżek (na gęsto) i szklanki mleka. Czy takie proporcje mogę zastosować w tym przypadku? Poproszę o jakąś wskazówkę ile tego można zjeść. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdanie 3 takie babeczki to odpowiednia śniadaniowa porcja : )

      Usuń
  20. ja zamiast mleka dodaje jogurtu naturalnego, też są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  21. A jak długo można takie babeczki przechowywać?
    Bo fajnie byłoby upiec je wcześniej,a rano zajadać z kawką.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzisiaj popełniłam to cudo. Smakują jak ciasto:). Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  23. a mozna je upiec wieczorem i zjeść następnego dnia o 10? :) zrobią się bardzo twarde lub wyschnięte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wystarczy, że przykryjesz je ściereczką : )

      Usuń
  24. Niesamowicie pyszne babeczki! Warto spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam kiedyś -raz....... i robię co tydzień!!! :) takie pyszne! takie pyszneee!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.