piątek, 7 grudnia 2012

Pieczone placuszki z mintajem

Stwierdziłam, że stanowczo muszę bardziej zaprzyjaźnić się z rybami.
Przy okazji zastanawiałam się ostatnio co jest gorszym źródłem "chemii" - 
kurczak czy popularne ryby zazwyczaj reprezentujące cytuję "Całą tablicę Mendelejewa".
Kiedyś na zajęciach usłyszałam, chyba apropos słodzików, że jeżeli już spożywamy
coś, co może być szkodliwe, to lepiej używać różnych produktów, aby nie dostarczać
organizmowi wciąż tych samych składników, które potencjalnie mogą być niekorzystne.
Ciekawa teoria ^^.

Tak czy inaczej ryby trzeba jeść, najlepiej oczywiście te wysoko gatunkowe
(nawet mam już w głowie przepis na łososia), ale dzisiaj będzie mintaj :) 




Pieczone placuszki z mintajem i brokułami z sosem czosnkowym
Przepis na 2 porcje po 5 placuszków

  • 180 g ziemniaków
  • 100 g mintaja
  • 100 g brokułów
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko + 1 białko
  • sól, pieprz
  • łagodna papryka
+
  • 100 g lekkiego naturalnego serka homogenizowanego lub kanapkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz


Ziemniaki oraz brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (oczywiście osobno).

Filet z mintaja podpiekamy na patelni (można też ugotować np na parze), wystarczy chwilę, aby ryba zaczęła się kruszyć, wtedy przekładamy ją do miski i jak odrobinę przestygnie to sprawdzamy, czy w środku aby na pewno nie pozostały żadne ości.

Ugotowane ziemniaki ubijamy wraz z brokułami na puree**, dodajemy do ryby i wbijamy jajko oraz białko, a następnie dodajemy posiekaną cebulę.
Do masy dodajemy około 1/2 łyżeczki pieprzu i tyle samo łagodnej papryki - jeżeli do ziemniaków i brokułów daliśmy tylko odrobinę soli, to możemy w tym momencie dodać jeszcze pół łyżeczki.

Wszystkie składniki mieszamy na masę, podobnie jak na klasyczne kotlety mielone i w dłoniach formujemy placuszki, które następnie układamy na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posypujemy dodatkowo papryką.



Placuszki pieczemy w 180'C przez 20 minut (lub 15 z termoobiegiem).
Gotowe gorące kawałki są bardzo delikatne, więc ściągamy je z blaszki przy użyciu drewnianej, płaskiej szpatułki.

W między czasie podczas pieczenia z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowy.


**Zarówno ziemniaki jak i brokuły przed ubiciem powinny być dobrze odcedzone.

33 komentarze:

  1. Mintaj wcale nie jest niskogatunkowy - a w kazdym razie na pewno nie zawiera tyle swinstw co popularna panga :) Podobaja mi sie twoje placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł - na pewno z niego skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. już nie mogę doczekac się swojego piekarnika na nowym mieszkaniu, wpadne do Ciebie i po kolei bede piec przepis po przepisie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale genialny przepis, aż zrobiłam się głodna:) A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś u mnie gości bardzo często. Jednak tego Twojego mintaja też bym spróbowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mintaj prezentuje się pysznie, czekam na łososia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jest piątek jest ryba:) lubię taką poprawność:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam rybne placuszki -pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wondеrful blοg! I fοund it while surfing arοund
    on Υahoo Nеwѕ. Do you hаve any tips οn hoω to get
    listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

    Look into my webpage ... galaxy note 2
    My webpage ::

    OdpowiedzUsuń
  10. Good dаy! Тhis is my first comment here so I јust ωanted to gіve a
    quick ѕhout out and say I really enјοy rеading your aгticles.

    Can yοu suggеst аny other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
    Thanks for your tіme!

    Visit mу web-site ... oreclub.hotcom-web.com
    Also visit my webpage - samsung galaxy note 2

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda i brzmi pysznie :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetyczne placuszki w sam raz na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak się tobie udaje takie cuda wyczarować?
    Czekam na przepis z łososiem, bo akurat zamroziłam 7porcji i szukam inspiracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej! Tak bardzo dziękuję CI za ten przepis! Pozdrawiam :)
    Odwalasz dobrą robotę.

    OdpowiedzUsuń
  15. te placuszki wyglądają naprawdę apetycznie i zdrowo:) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. http://nk.pl/#profile/36627555/gallery#!q?album=13&photoviewer=[33429392,3108] Tu pani przepisy na NK.

    OdpowiedzUsuń
  17. Są przepyszne!! dzięki za przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy jednak nie powinno się lączyć ryb z brokulami? Brokuly wyplukują cenny jod z organizmu, co dla osób z chorobami tarczycy nie wplywa zbyt korzystnie. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. jejku jakie ty robisz przepyszne dania (ogladajac zdjecia) bo jeszcze nie robilam!

    OdpowiedzUsuń
  20. wyszły za rzadkie ;/

    OdpowiedzUsuń
  21. Mi też wyszły za rzadkie, ale po prostu dodałam trochę otrębów pszennych i kładłam na blachę łyżką. Jak dla mnie, to danie jest świetne, gdyż staram się ograniczać smażenie do minimum, a wszelkie placki chłoną tłuszcz jak gąbka. Na pewno jeszcze nie raz będę korzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można z nich zrobić domowe 'fishburgery'? Jak Pani sądzi? (:

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacja! Wyszly przepyszne, a jeszcze z tym sosem to niebo w gebie:-) dziekuje bardzo za wspaniale przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  24. A ten serek kanapkowy 100 g to dodaje się do tego sosiku czosnkowego czy do kotletów?Bardzo proszę o szybką odp bo składniki czekają :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O kurde, to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie ryby jaki widziałem. Właśnie gotują mi się ziemniaki i w lodówce czeka mintaj, więc od razu będę to przyrządzać wg Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy zamiast ziemniaków mogę dodać kalafior?

    OdpowiedzUsuń
  27. Są przepyszne! Warto je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.