czwartek, 20 grudnia 2012

Lekka tarta warzywna

Dalej ignorując temat świąt (...)
Popełniłam dziś w kuchni szybką i lekką tartę warzywną.

Mam pewne wyrzuty sumienia w związku z niedostarczeniem Wam 
zbyt wielu przepisów na święta, ale jakoś nie zabrałam się za to wcześniej,
a teraz głupio robić potrawy wigilijne na tydzień czy dwa przed świętami,
bo to po prostu popsuje mi urok wyjątkowości tego okresu, na który czekam cały rok.
Inną sprawą jest, że ciężko u mnie przepchnąć "dietetyczne" święta i coś czuje, że skończy
się w porywie na pełnoziarnistych pierogach i moim prywatnym lekkim serniczku, o.




Lekka warzywna tarta na pełnoziarnistym spodzie
Forma o średnicy 28 cm, dość wysoka

Spód:
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka majeranku
Wypełnienie:
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz



Na stolnicę wysypujemy obie mąki, w kopczyku robimy otwór do którego wbijamy jajko, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba).
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy dziurki widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.

W między czasie podgotowujemy lekko cienkie plasterki marchwi (około 2mm grubości),
cukinię również kroimy w plastry i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy.

Gotowe warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy posiekaną cebulę.



W osobnym naczyniu łączymy jajka z twarogiem, jogurtem i przyprawami, a następnie masę przelewamy do dużej miski i całość w miarę dokładnie mieszamy, a następnie rozprowadzamy wypełnienie łyżką we wcześniej upieczonym spodzie.

Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.


23 komentarze:

  1. dobrze znam Twój ból z trudnością do przepchnięcia "dietetycznych" potraw na święta ; )
    tarta jak zwykle zachwyca!
    pozdrawiam ciepło i wesołych świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie tarty to ja zawsze bardzo chętnie zrobię i zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My to sie zgrywamy zawsze :D Wczoraj robłam tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wszystkie tarty, więc Twoja z pewnością też by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki przepis przyda się po świętach :) Radosnych świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) Tarty są dobre w każdej postaci, a szczególnie w taki dietetyczny sposób jak podany przez Ciebie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie fajne warzywne obiadki , pyszna tarta !

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie takie przepisy są dobre przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też studentka dietetyki21 grudnia 2012 20:57

    Ja przepchałam na święta swoją dietetyczną wersję bigosu, czyli taki na piersi kurczaka z odrobiną kiełbasy jałowcowej (która jest dość chuda, jakby na to nie patrzeć) - mięsko jest duszone na wodzie/we własnym tłuszczu :) Generalnie, do mojej lekkiej wersji bigosu idzie tylko 1 łyżka oleju (do zarumienienia cebulki), żadnych smalców, boczków i innych tłustych i niezbyt zdrowych bigosowych dodatków. I co najważniejsze - rodzinie taki bigos smakuje o wieeeeele bardziej niż ten "tradycyjny" :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis na ciasto jest świetny! już się stał moim ulubionym:) ja robiłam, z selerem naciowym i szpinakiem, polecam!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tarta zawładnęła moim serduchem :) Będę ją serwować w piątek gościom.
    Mam jednak pytanie, czy jest możliwość, żeby spód upiec w czwartek wieczorem i pozostawić do następnego dnia w piekarniku?
    Czy ew. jak się wystudzi przykryć folią spożywczą żeby za bardzo nie wysechł??

    OdpowiedzUsuń
  12. ile porcji wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność jest podana na porcję przy podziale na 8 kawałków :)

      Usuń
  13. Twoje przepisy są super ! niestety ciągle mam problem ze spodami do tart - wychodzi mi ,że muszę dodać dwa razy więcej mąki bo ciasto się tak lepi i klei, że nie dałoby się go rozwałkować, jak Tobie wychodzą takie małe ilości mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobiłam tę tartę i rzeczywiście ciasto mocno klejące. Do tego jest gorzkie. Czy taki smak daje mąka pełnoziarnista ? Farsz super i ogólnie pomysł na plus :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.