poniedziałek, 19 listopada 2012

Roladki z kurczaka z marynowaną papryką i szpinakiem

Roladki z kurczaka już dawno za mną chodziły, ale ostatnio permanentnie
kończę zajęcia co najmniej 2 godziny po zachodzie słońca, a jak wracam do domu
to łapie wszystko co jest gotowe pod ręką.
Mam też powszechnie występującą przypadłość "zapomniałam rozmrozić mięso" ;-)
W weekend wreszcie udało mi się trochę odetchnąć, zgromadzić wszystkie składniki
i tak (w brew pozorom bardzo szybko!) powstały moje debiutanckie roladki z marynowaną papryką,
w sam raz do sobotniego obiadu, szczególnie, jeżeli zapraszamy gości, bo ładnie się prezentują! 





Roladki z piersi kurczaka z marynowaną papryką i szpinakiem
  • 3 piersi z kurczaka (ok 500g)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 150 g marynowanej papryki
  • 150 ml maślanki


Dzień przed przygotowaniem roladek rozcinamy piersi w pół i rozklepujemy na spore, cienkie kawałki, które następnie nacieramy solą i chili oraz posypujemy suszoną natką pietruszki.
Mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i cienką warstwą smarujemy każdy kawałek kurczaka (zostawiamy po pół centymetra z brzegów).
Następnie na mięso kładziemy kawałki marynowanej papryki (możemy pokroić ją też w 1-2cm paski) i ciasno zawijamy całość w roladki, które następnie spinamy lub obwiązujemy nitką.


Następnie do kubeczka wlewamy maślankę, dodajemy do niej duży ząbek czosnku, odrobinę pieprzu i 1/2 łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy.
1/3 maślanki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie układamy roladki i resztą polewamy je po wierzchu.

Mięso pieczemy pod przykryciem w 200 'C przez 20 minut, po czym kolejne 10 minut przy zdjętej pokrywie (najlepiej w tym momencie włączyć termoobieg).





16 komentarzy:

  1. Chcę to na obiad, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam calkiem niedawno z samym szpinakiem i miesko wyszło suche... moze ta maslanka je uratuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie sie prezentują. :) Też robiłam wczoraj szpinakowe roladki z drobiu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie roladki i sama często robię, są łatwe do zrobienia i baaardzo smaczne:) A.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam , kurczaka zjem zawsze , a takie pyszne roladki z niego tym bardziej ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. soute są najlepsze i najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie roladki, super połączenie smakowe:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Moja teściowa ostatnio zrobiła mi podobne, ale bez szpinaku a z papryką... Hmmm może czytuje Twojego bloga;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam roladki z kurczaka, często robię zwyczajnie pierś faszerowaną, wydaje mi się to łatwiejsze, bo zamiast zwijać mięso w roladki - nacina się kieszeń zaczynając od grubszej strony fileta i upycha tam, co tylko chcemy. Efekty smakowe bardzo podobne : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zawijam je w folię i gotuję na wodzie :) do tego polecam sos na bazie musztardy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robisz takie na parze? nie mam piekarnika i zastanawiam się, czy na parze wyjdą dobre. Rozumiem, że najlepiej owinąć je folią aluminiową?
      Pozdrawiam!
      E.

      Usuń
  11. smakowicie wyglądają! przepis nie wygląda na bardzo skomplikowany więc z pewnością wyprobuję !

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurczę, aż dziw, że ten przepis dopiero teraz znalazłam! Idę klepać kuraka na jutro. :-)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.