środa, 21 listopada 2012

Pełnoziarniste bajgle z łososiem i awokado

(scroll down for english)


Ostatnio kiedy byłam w Szwecji, podczas jednego ze spacerów z Asią
wstąpiłyśmy "na bajgla" do mini lokalu, serwującego tylko te bułeczki
z dziurką, w którym kiedyś już miała okazję być.
Strzał w dziesiątkę! Pyszne ciepłe bajgle, idealne na chłodną, wietrzną aurę.
Ostatnio sobie o nich przypomniałam, może to dlatego, że we wtorek znów
lecę do Goteborga, więc korzystając z wolnego dnia upiekłam kilka w wersji
pełnoziarnistej ze "zdrowo-tłuszczową" wkładką.
1 buła waży średnio tyle co 2,5 sklepowej kajzerki, więc przyklejam "gwarancję sytości" ;-)




Pełnoziarniste bajgle z wędzonym łososiem i awokado
Na 5 sztuk

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mak/sezam do posypania
+
  • sałata masłowa
  • czerwona cebula
  • wędzony łosoś
  • awokado
  • pomidor



Ciasto przygotowujemy jak to tradycyjne drożdżowe - w ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże wraz z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawiamy i czekamy aż zaczyn się spieni.

Następnie łączymy resztę składników i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia we względnie ciepłym miejscu na 90 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, z których tworzymy krążki z dziurką, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.




W między czasie w garnku gotujemy wodę, przy użyciu cedzaka wsadzamy do niej po kolei każdą porcję wyrośniętego ciasta, trzymamy po około 30 sekund z obu stron i odkładamy na blaszkę, po czym posypujemy krążek porcją maku lub sezamu, który delikatnie dociskamy.

Bajgle pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Gdy pieczywo lekko przestygnie, rozkrajmy je w pół i wkładamy sałatę, łososia, cebulę, cienkie plastry awokado i pomidora.




Oczywiście świeże, ciepłe, domowe bajgle na pewno będą pyszne z każdym Waszym ulubionym zestawem warzyw i dodatków kanapkowych, więc korzystajcie do woli!


English version



Whole wheat bagels with smoked salmon and avocado
makes 5 bagels
  •      250 g wholewheat flour
  •      150 g of plain wheat flour
  •      2 tablespoons wheat bran
  •      20 g of fresh yeast
  •      100 ml of warm milk
  •      150 ml of water
  •      1 teaspoon of salt
  •      poppy / sesame seeds for sprinkling
+
  •      butterhead lettuce
  •      red onion
  •      smoked salmon
  •      avocado
  •      tomato
Add one tea spoon of sugar to a warm milk, along with salt, one tablespoon of flour and crushed yeast. We mix everything and put away for a few minutes until it starts foaming.

Sift both flours onto pastry board or put into a bowl, we add bran, water, milk with dissolved yeast and knead the dough then put it to a big dish and cover it with a piece of cloth. It should be rising for 2 hours in warm place.

When dough is ready we divide it into five equal parts, then create discs with a hole, put on a baking tray with baking paper and let rise another 30 minutes.

In the meantime, we boil water in a pot, using strainer we put in it each bagel and we keep about 30 seconds on both sides then again we put it on the paper, then sprinkle with poppyseeds or sesame seeds.

We should bake it in 220 ' C for about 25 minutes

Let it cool for a while, then cut in half and put in a salad, salmon, onions, thin slices of avocado and tomato.

18 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie :)Z chęcią wypróbuje niedługo Twój przepis.
    Chciałam zapytać na jakiej jesteś diecie bo nie mogę odnaleźć? :)
    Super blog i super przepisy tradycyjnych dań z obniżoną kalorycznością :)
    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bajgle!
    Uwielbiam je z łososiem,szynką...
    Takie kanapki można zjeść nie tylko w Szwecji.
    Zapraszam na śniadanie do Warszawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajgle? Mniam... wyglądają przepysznie. Nic tylko trzeba by wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie wygląda. Idealne na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności, może prześlesz mi jedną?:) aż się głodna zrobiłam:D A.

    OdpowiedzUsuń
  6. o nie! znowu kusisz! :)
    te bajgle wyglądają tak świetnie... ach ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne te bajgle ,podoba mi się też ich wypełnienie ,łosoś *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie zgrabne wyszły : )) a czy bez dodatku mąki pszennej ten przepis wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę pysznie i pewnie tak samo smakuje ;)
    Mam nietypowe pytanie - jak smakuje awokado?:D chyba jeszcze nie miałam okazji próbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne te bajgle, jak kupne Agatko! Ja bym jeszcze tylko posmarowała grubo masełkiem, bo bez masła zjeść nie potrafię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pysznie, z ta czerwoną cebulą pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łososia ;) Z awokado nie miałam szczęścia, ale chyba czas dać mu kolejną szansę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, strasznie lubię śledzić Twojego bloga, ale odnośnie bajgli mam dwa pytania:
    czy zamiast drożdży świeżych mogę użyć drożdży suszonych? Jeśli tak, to orientujesz się może ile? :)
    i czy po wyrobieniu ciasta np. wieczorem mogę wstawić je do lodówki a rano tylko uformować bajgle i upiec? niestety, nie mam czasu rano na czekanie, aż ciasto wyrośnie, a takie cieplutkie bajgle kuszą.. idealne byłyby na śniadanie.. :)

    z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. wartośc kaloryczna dotyczy suchego bajgla czy z dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
  16. ile kalorii ma sama bułka ?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.