wtorek, 6 listopada 2012

Pachnąca cynamonem dyniowa granola

 (Scroll down for english)


Mam nadzieję, że co poniektórzy zaopatrzyli się w kilka słoiczków dyniowego puree,
albo trzymają jeszcze pod stołem to co udało się wyhodować na działce lub w ogródku..
Granola w klimatach jesienno zimowych (ależ się palę do tych świątecznych przepisów!)
dla małych i dużych fanów domowych wyrobów "musli podobnych".




Dyniowa granola z cynamonem i bakaliami

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 60 g miodu
  • 100 g puree dyniowego
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 40 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


W dużym naczyniu wymieszaj produkty suche oraz przyprawy.

W lekko ogrzanym mleku rozpuść miód i całość wymieszaj z dyniowym puree,
a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Gdy składniki dokładnie się połącza, przełóż masę na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką "rozsmaruj" po całej jej powierzchni.

Blaszkę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, po czym kolejne 20 co jakiś czas otwierając piekarnik i mieszając granolę, aby się nie spiekła.

Po wyjęciu z piekarnika nasze upieczone musli musi całkiem wystygnąć przed umieszczeniem w szczelnym pojemniku.



English version

Pumpkin granola
  • 200 g old fashioned oat flakes
  • 100 g quick oatmeal
  • 60 g of honey
  • 100 g of pumpking puree
  • 80 g of warm milk
  • 40 g raisins
  • 30 g dried cranberries
  • 30 g chopped almonds
  • 2 tsp of cinnamon
  • 1/2 tsp of cardamom
  • 1/2 tsp gingerbread spice
Preheat oven to 175 degrees C. and prepare a baking sheet with baking paper on it.

In a large bowl, mix together all the dry ingredients and spices. 
Warm the milk abit, add honey and pumpkin puree, then pour it into the first bowl.

Stir well all the ingredients and spread the mass on a baking sheet.

Bake for 20 minutes and then another 20 minutes with stirring granola from time to time. 
Let it  cool completely before storing in container.

19 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś taką na puree z dyni - przesmaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. ach... mniam, mniam :]
    taka na śniadanie? coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowa granola , te jesienne zapachy ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo aromatyczna... :) Chyba muszę się kiedyś przemóc i zrobić sama granolę. Właśnie taką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, musi pięknie pachnieć podczas jej przygotowywania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuje do kajecika:) dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. w sam raz na jesienne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna! I ja chyba się skuszę na granolę... nigdy jeszcze jej nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny blog, same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a jezeli nie mam w domu purre tylko swieza dynie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy trzeba wykonać swoje domowe puree (w Polsce ciężko kupić zresztą takowe w sklepie) przepis np tu > http://smakocie.blogspot.com/2012/08/puree-z-dyni.html :)

      Usuń
    2. dzisiaj zrobię, dziękuje

      Usuń
  11. wygląda pysznie. przepis też nie brzmi trudno więc w najbliższym wolnym czasie spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne i doskonałe do konkursu który właśnie prowadzę. Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl oraz w Akcji śniadaniowej na Durszlaku

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy mleko można zastąpić czymś innym? Granola wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. WOW super! Niesamowity pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką granolę z chęcią wkrótce zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a mleko to na którym etapie się daje bo w przepisie nie jest to dla mnie oczywiste, w składnikach jest ale w opisie potem już nie ma....a czy w ogóle jest niezbędne?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.