wtorek, 9 października 2012

Kilo chleba z cebulką

(scroll down for english)


Chlebek cebulowy, jeden z moich ulubionych.
Właściwie to bardzo lubię "smakowe chleby", ze śliwką, z orzechami, z serem..
Niestety u nas największym zjadaczem pieczywa jest tato, który zdecydowanie
ma odmienne gusta.. ale to nic, cebulowy chlebek lubią (prawie) wszyscy :)
Coś czuję, że niedługo porwę się na upieczenie pierwszego pumpernikla.




Pełnoziarnisty cebulowy chleb pszenny

Na zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 ml ciepłej wody
  • 5 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 25 g świeżych drożdży


Zaczyn przygotowujemy co najmniej 12 godzin przed pieczeniem chleba.
W tym celu w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i łączymy z wodą w sporym naczyniu, które przykrywamy folią.

Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy (można też lekko poddusić z wodą).
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i mieszaninę dodajemy do mąki. Wsypujemy sól, otręby suszoną oraz ostudzoną podsmażoną cebulkę i zagniatamy ciasto, które będzie dość luźne więc dobrze do tego użyć miksera lub programu podstawowego maszyny do pieczenia chleba.

Przygotowane ciasto powinno wyrastać około 90-120 minut, w między czasie jednokrotnie je odgazowujemy przebijając palcami.

Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np keksówka), lub staramy się je uformować na blaszce, natomiast wtedy chleb wyjdzie dość płaski - tak jak na zdjęciu - kwestia gustu.
 
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut, zależnie jaki stopień wypieczenia skórki chcemy osiągnąć.




A chlebek z przepisu jak się później okazało ważył dokładnie kilo ;-)


English verison 



Whole grain onion bread

For the leaven:
  •      150 g of plain wheat flour
  •      130 ml of warm water
  •      5 g of fresh yeast
For the bread
  •      400 g wholemeal wheat flour
  •      150 g of  plain wheat flour
  •      300 ml warm water
  •      1.5 teaspoons of salt
  •      2 tablespoons wheat bran
  •      1 large onion
  •      4 tablespoons dried onion
  •      1 teaspoon of olive oil
  •      25 g of fresh yeast
  
Prepare the leaven at least 12h before making the bread. Dissolve fresh yeast in the water, mix it with a flour and cover for the night (keep it in a warm place).

Chop the onion into small cubes and fry it with small addition of olive oil (you can also gently simmer it with the water).
Dissolve the yeast in warm water and add to the both flours. Add salt, bran, dried and the cooled fried onion and knead the dough, which will be quite sticky so I recommend to use a mixer or a basic program of breadmaker.
 
The dough should grow about 90-120 minutes
 


After that, move the dough to the baking form (put the baking paper before) and let it grow another 40 minutes. You can also put the dough just straightly on a baking paper sheet, but it will become abit flat - thats what I did (so follow Your taste and "technical possibilities" ;) )
Bake it at 180 degrees about 50-60 minutes.

12 komentarzy:

  1. ten zapach cebulki w chlebku bezcenny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy ten plackowaty kształt, ale ja jednak wolałabym upiec go w keksówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się kształt podoba:) A chlebek z cebulką...mmmm. A taki własnej roboty to już w ogóle musi być pyszny, aż czuje jego zapach:D Spojrzałam na moje śniadanko...i mi się przykro zrobiło, bo ja mam tylko zwykły, kupny chlebek ziarnisty:D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. cebulowe pieczywo to jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nigdy nie piekłam chlebka, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz;)Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek cebulowy jest pyszny :) Twój wygląda pięknie, lubię takie bardziej płaskie bochenki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś kupiłam chleb cebulowy i był straszny. Ale teraz, dzięki Tobie, mogę spróbować zrobić go sama :)) Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie:) pytanie tylko co się robi z tym zaczynem po 12 godzinach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą podczas formowania ciasta :)
      Sam zaczyn oczywiście może stać dłużej niż 12 godzin :)

      Usuń
  9. There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

    OdpowiedzUsuń
  10. Upieczony i zaraz zjedzony bardzo dobry chleb dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.