piątek, 26 października 2012

Kalafiorki "nienudne i uniwersalne"

(scroll down for english)


Uwielbiam kalafior.
W pojedynku drzewek kalafior - brokuły, zielona wersja odpada w przedbiegach.
Kalafior, fasolka szparagowa, jajko sadzone i kefir to jeden z moich ulubionych letnich zestawów.
Jako że nastała już jesień, która krzyczy do nas z każdej strony, 
to mam dzisiaj dla Was kolorystycznie dobraną propozycje na 
uniwersalne kalafiorki, których możecie użyć jako dodatek do mięsa, 
do sałatek, zapiekanek, zjeść jako przekąskę i.. a to już w następnym przepisie będzie.. :)




Jesienne kalafiorki z piekarnika
  • 250 g kalafiora
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

 

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.


Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.



English version



Autumn’s baked cauliflowers
  • 250g of cauliflower
  • 2 tea spoons of hot paprika or chili
  • 2 tea spoons of dried parsley
  • 1 tea spoon of turmeric
  • 1 tea spoon of rosmarin
  • 1/2 tea spoon of salt with herbs
  • 1/2 tea spoon of lemon grass (optionaly use curry)

We divide cauliflower into small heads and cook in salted water for 6 -7 minutes (we put hem into already boiling water) In the meantime we put all spices into a plastic box. 

When cauliflower is done we strain the heads and put into the box. The we shake it for a couple of seconds so that spices get equaly spread on cauliflower heads.

Such prepared bits are now going to be put onto the baking tray lined with baking paper. We set the oven for 170C (340F) and bake for about 10 minutes, then for another 5 minutes with convection mode on.

35 komentarzy:

  1. mmm , uwielbiam kalafior , świetny pomysł na jego podanie ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli nie mam termoobiegu to jak piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe 15 minut w nieco wyższej temperaturze, wystarczy 180 stopni :)

      Usuń
  4. na pewno wypróbuję ten przepis, uwielbiam kalafior, ale w takiej postaci go jeszcze nie jadłam:) A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha. Akurat z lodówki kalafior się do mnie uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też uwielbiam kalafiora;) Na pewno spróbuję tą niebanalną wersję tych pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam w piekarniku, bo jadam na surowo. Koniecznie spróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię kalafior :) muszę kiedyś wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam kalafior!! takiego pieczonego jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm,dziś wypróbuję na mrożonym kalafiorze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, jaki prosty a jednocześnie rewelacyjny pomysł,z pewnością wykorzystam!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja mam odwrotnie dużo bardziej wolę brokuły. a kalafior tylo bez żadnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie proste a jakie smaczne :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna przekąska! Podoba mi się ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. wow, w takiej formie nie miałam jeszcze okazji jeść kalafiora, koniecznie do wypróbowania !!

    OdpowiedzUsuń
  16. Szybko, prosto i smacznie, myślę, że brokuł też się nada;p

    OdpowiedzUsuń
  17. świetne :) zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdarza się, że robię kalafiora panierowanego w bułce tartej (czasami z dodatkiem parmezanu), ale na taki niskokaloryczny sposób nie wpadłam! Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kalafior jest przepyszny. Jak dobrze, że ktoś odkrył to warzyo. A Twój przepis świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny pomysł! muszę koniecznie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Doskonały pomysł. Bedzie nam smakował. Często wsuwamy kalafiora na surowo z sosem koktajlowym.

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie proste, smaczne i bardzo słoneczne - koniecznie muszę je przyrzadzić- wygladaja bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  23. There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

    OdpowiedzUsuń
  24. 09
    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising

    5 Tips to a flat stomach

    Hello, skinny jeans! Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem po prostu zakochana w tych kalafiorkach. Mogę je jeść bez przerwy ;) Dzięki za ten świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. A jak się przedstawia kaloryczność w owej porcji?
    Btw cieszę się, że prowadzisz tego bloga, obserwuję na bieżąco i jestem nim wręcz zafascynowana. Dziękuję za przepisy, których często próbuję i sprawdzają się perfekcyjnie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubie kalafiora, jego smak i aromat. Zrobiłem wg przepisu. to jest profanacja

    OdpowiedzUsuń
  28. Zachęcające i to bardzo, z pewnością niedługo spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.