poniedziałek, 3 września 2012

Pszenno żytnie, z otrębami i w ogóle jakieś takie wieloziarniste

(scroll down for english)

Kiedy myślę o cieście drożdżowym to zdecydowanie przed oczami mam to ze śliwkami,
które zawsze w "sezonie" robiła mama i wciąż jeszcze gorące kawałki popijałyśmy z siostrą herbatą.
Czasem, jak miałam szczęście to wyszedł zakalec!
Dziś czas na moją wersję pachnącą amaretto.





Placek drożdżowy ze śliwkami i nutką amaretto

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej typ 750
  • 20 g otrębów pszennych
  • 20 g otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 170 ml mleka + 2 łyżki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 25 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g śliwek
  • 3 łyżki syropu amaretto



Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie się pienić.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy otręby oraz cukier i tworzymy wgłębienie w kopczyku.
Do mąki dodajemy jajko, miękkie masło oraz przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy do dużego naczynia i przykrywamy ściereczką.

Ciasto powinno wyrastać około 2 godzin.
W między czasie przekrawamy śliwki i usuwamy pestki.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dodajemy śliwki, które porządnie dociskamy do ciasta aby nie zostały wypchnięte podczas pieczenia.

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy około 45 minut, aż zacznie wyraźnie brązowieć.

Syrop amaretto mieszamy z dwoma łyżkami mleka i zaraz po upieczeniu pędzelkiem rozprowadzamy go po wierzchu ciasta.


ps. Syrop amaretto, tak jak i np waniliowy i parę innych smaków można znaleźć np w tesco, lub simply na dziale z alkoholami w całkiem zresztą przystępnej cenie niecałych 16 zł :)


English version

When I think of a yeast cake then I definitely see the one with the plums, which my Mom used to do 
”in the season”, the one we (me and my sisters) used to eat hot while sipping tea. 
Today it’s time for my own version with amaretto.

Yeast cake with plums and amaretto

  • 150g of wheat flour
  • 200g of rye flour
  • 20g of wheat bran
  • 20g of oat bran
  • 1 egg
  • 170ml of milk, + two table spoons of milk for later
  • 25g of fresh yeast
  • 25g of butter
  • 60g of brown sugar
  • ½ tea spoon of salt
  • 400g of plums
  • 3 table spoons of amaretto syrup

Add one tea spoon of brown sugar to a warm milk, along with salt and crushed yeast. We mix everything and put away for a few minutes until it starts foaming.

We sift both flours onto pastry board, we add bran and the rest of sugar to form a mound.  Then make a crater in it, and fill it with egg, soft butter and perviously prepared solution. Afterwards we knead the dough and put it to a big dish and cover it with a piece of cloth.

It should rise for 2 hours, in the mean time we can prepare the plums by cutting them through and removing the stones.

When the dough has finished rising, we move it to a round baking form
(approx 25cm in diameter), previously lined with baking paper. Then we add the plums and press them thoroughly into the dough, so they won’t get pushed out from it during the baking. Otherwise they will dry out and loose modst of the taste.

Now it is time to put the whole cake into the cold oven. We set the temperature to 170 degrees Celsius and bake for about 45 minutes until it starts to get brown.

Meanwhile we prepare the dressing, we mix the amaretto syrup with two table spoons of milk and afterwards spread it on the cake immediately after it is done.

24 komentarze:

  1. Witam,
    od dawna obserwuje Twojego bloga. Jest świetny. Ja też lubię zdrowe i lekkie przepisy. Na pewno wypróbuję to ciasto, wygląda pysznie.
    Ja dzisiaj również założyłam bloga, zapraszam.
    www.duzosole.blogspot.com
    pozdrawiam
    Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O superowo :)kolejne fajne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli jednym słowem - zdrowe !

    OdpowiedzUsuń
  4. O, chętnie bym zjadła takie wieloziarniste ciasto drożdżowe :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakalec jest najlepszy, moja babcia nigdy tego nie mogła zrozumieć i zawsze chciała wyrzucać:))) Twoje ciacho wygląda przepysznie, pomyśleć, że w tym roku nie jadłam jeszcze ciasta drożdżowego! W ogóle jakoś tak w te wakacje nie robiłam tego co zawsze...

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasto drożdżowe, a ze śliwkami to obowiązkowy element każdej jesieni! w tym roku zrobię z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis:) ja dalej nie pieke ale ciesze sie czytajac smaczne propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, narobiłaś mi smaka, chyba dziś skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe drożdżowe i do tego amarettto? Zdecydowanie biorę! Przepis z pewnością do wypróbowania, genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uprzejmie informuję że nominowałam CIĘ na moim blogu: http://meals-a.blogspot.com/2012/09/o.html

    OdpowiedzUsuń
  11. przepysznie i zdrowo :)
    moje drożdżowe ze śliwkami właśnie się piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne, wzięłabym kawałeczek na jutro do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda świetnie to wieloziarniste!:) Dawno nie jadłam drożdżowego niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam drożdżowe, moje ulubione ciasto<3 a ze śliwkami to już w ogóle,a tu taka zdrowa wersja do wypróbowania, Super.
    Pozdrawiam gorąco:*

    P.S.Uwielbiam Twojego bloga<3

    OdpowiedzUsuń
  15. Agato,
    a czy można to ciasto zostawić na noc w lodówce do wyrośnięcia i upiec rano? no oczywiście zabrać ciepłe do pracy :)
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto musi wyrastac w cieple, ale mysle, ze wyrosniete moze stac w lodowce do rana :)

      Usuń
  16. A na jaką formę są te proporcje?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  17. podoba mi sie Twoj przepis! wykorzystam, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jakie wielkie śliwy :D mm ♥

    OdpowiedzUsuń
  19. hey!
    a jakiej funkcji piekarnika używamy? pieczenie od dołu/ og góry i dołu? termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczeni od góry i od dołu bez termoobiegu

      Usuń
    2. dziękuję! jutro wypróbuje :)

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.