piątek, 21 września 2012

Ostrrro i dietetycznie!

(Scroll down for english)


Już dawno zbierałam się do zrobienia tych warzywnych frittersów, co to je
można jeść bez wyrzutów sumienia, ale jakoś tak było ciemno i ponuro ostatnio,
że nie wiem czy udałoby mi się zrobić jakieś zdjęcie.
Poza tym tato w kółko i w kółko to samo, Agata a gdzie moje muffinki?
Po 2 latach jedzenia moich słodkich muffinów stwierdził, 
że ON NIE LUBI słodkich i chce te pikantne! Też coś.

No ale! Do rzeczy.
Przepis dobry na każdą okazję, na śniadanie, na kolacje, do chleba, do pracy, na przekąskę..
Bardzo łatwy, szybki i uniwersalny.. można kombinować ze składnikami (tak bez oliwek też będzie smacznie :-) )




Dietetyczne warzywne kubełki z fetą i pepperoni
Przepis na 14 porcji

  • 120 g cukinii
  • 100 g kalafiora
  • 150 g brokułów
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g czerwonej papryczki pepperoni
  • 50 g odtłuszczonego sera feta
  • 40 g zielonych oliwek
  • 4 jajka
  • 65 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili



Brokuły oraz kalafior dzielimy na bardzo drobne "drzewka" i wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę, po 4 minutach zdejmujemy z ognia, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W między czasie do dużego naczynia ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki.
Wrzucamy też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz poprzekrawane w pół oliwki.
Następnie bardzo drobno siekamy papryczkę pepperoni i dodajemy do reszty składników.

Gdy brokuły i kalafior nie będą już gorące, dodajemy je do pozostałych warzyw, następnie wbijamy 4 jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na samym końcu do naczynia wkładamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta i raz jeszcze delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy w temperaturze 170 stopni 40 minut + kolejne 5 minut z termoobiegiem.




"ps." Najlepsze są na ciepło! :-)



English version

Light vegetable cups with feta cheese and red pepperoni
makes 14 cups
  •      120 g zucchini
  •      100 g of cauliflower
  •      150 g of broccoli
  •      100 g red pepper
  •      50 g red pepperoni
  •      50 g feta cheese (low fat)
  •      40 g green olives
  •      4 eggs
  •      65 g wholegrain rye flour
  •      1/2 teaspoon salt
  •      1/2 teaspoon pepper
  •      pinch of chili powder
      

    Broccoli and cauliflower divide into very small pieces and put on lightly salted boiling water, after 4 minutes drain the vegetables and let it cool.

    In the meantime grind the zucchini and put it into a bowl.

    Cut the olives in halves, and red pepper into the small cubes, then finely chop pepperoni and add it to the bowl with the rest of ingredients.

    When the broccoli and cauliflower are no longer hot, add them to the rest of vegetables, add 4 eggs, flour and spices. Mix everything.

    At the end put in a small feta cheese cubes and stir gently again.

    Put the mass into the forms (I used silicone ones) and bake at 170 degrees 40 minutes + another 5 minutes with hot air on.

34 komentarze:

  1. Świetny pomysł, muszę sobie zrobic taką przegryzke!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś niesamowita, wiesz o tym? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zjadłoby się takowe :) pyszotka na pewno

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, to dobrze, że bez oliwek również będzie dobre :D nienawidzę tych małych gówienek ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. ostre ,dietetyczne i zapomniałaś dodać ,że jeszcze pewnie przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne :) Jak ostre i dietetyczne, to pewnie i niedługo wylądują u mnie na którymś obiedzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję się skuszona i z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale genialny pomysł, zakochałam się w tym przepisie :) A że wszystko co pikantne nie jest mi obce, przepis zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności. To idealny pomysł dla mnie na przekąskę do pracy. Pozdrawiam!
    springplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na szybką przekąskę, wygląda smakowicie:) A.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Ile mniej wiecej wychodzi muffinow z takiej porcji warzyw? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość zawsze staram się pisać pod nazwą przepisu (Jak nie zapomne :) ) - w tym wypadku wychodzi nam 14 "muffinów" :)

      Usuń
  12. Fajna propozycja, a do tego bardzo zdrowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo zachęcająco i zdrowo:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają super! Koniecznie muszę je zrobić ;)

    Chciałam tylko zapytać ile tych jajek? bo w składnikach są 4 a w opisie 2 ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka mają być 4. Jak wczoraj wymyślałam ten przepis to robiłam jakby "pół porcji", na wszelki wypadek (jakby się okazało, że są "niezjadliwe" :D ) i używałam 2 stąd ta pomyłka :)

      Usuń
  15. wyglada mi jak cos pysznego do zjedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ostre dania. To prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm... warzywa i feta- lubię bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowite, z chęcią bym taką ciepła wsunął :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojejjj jak to smakowicie wyglada! Wyprobuje napewno:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Kubełki jako przystawka do dzisiejszego obiadu zachwyciły domowników! Wyszły przepyszne, u mnie w liczbie 12 'muffinów' ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. a czy myślisz że jak by sie zamroziło je to były by nadal świeże i zjadliwe? :)

    OdpowiedzUsuń
  23. a jeśli użyje zamrożonych warzyw np.cukinii i kalafiora ,to czy muffinki udadzą się czy będą takie bardziej ''płynne'' ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli rozmrozisz wcześniej warzywa i ociekną z wody to będzie okej : )

      Usuń
  24. Witam :), przepis mnie zachwycił :), planuję zrobić muffiny w domu, tylko mam jedno pytanie czy mąkę pełnoziarnistą żytnią mogę zastąpić pełnoziarnistą pszenną ? :) Dopiero "raczkuję" w kuchni, więc mam nadzieję że to usprawiedliwi moje pytanie :D.

    OdpowiedzUsuń
  25. I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i'm haррy tо exhibit that ӏ have a vеry gooԁ unсаnny
    feeling I ԁiѕcovегed exactlу ωhаt I neеded.
    Ι such a lоt indubitably will maκе cеrtаіn to
    do not ρut out of your mіnd thіs websіte
    and gіve it а glanсe гegularly.


    Alѕo ѵiѕit my blog: payday loans

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakież to pyszne wyszło :-) dziękuje za super przepis !

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.