piątek, 7 września 2012

Bez dodatku tłuszczu ale z witaminą C, bo idzie jesień.

(Scroll down for english)


Owoce goji - trzecie na świecie najlepsze źródło witaminy C.
Wiem, że na przyszły tydzień zapowiadają  pogodę rodem ze środka wakacji,
ale mamy już wrzesień i stety lub nie zbliża się jesień, lub jak to zwykło się mawiać
u mnie w domu "zima idzie!" ku ogólnej radości ze zbliżających się ewentualnych wypadów na narty.

Niektórzy tak jak moja siostra faszerują się czosnkiem w tym okresie, inni zapobiegawczo wyciągają
już swoje czapki na chłodne, wietrzne wieczory..
Tak czy inaczej zdrowa (i pyszna!) dawka witaminy C na pewno przyda się każdemu z nas :-)




Orkiszowe ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca
Przepis na 13 dużych ciastek

  • 150 g płatków orkiszowych
  • 60 g mąki żytniej
  • 30 g drobnych otrębów pszennych
  • 40 g rodzynek
  • 40 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 60 g suszonych owoców goji
  • 20g suszonych jagód
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g miodu lub melasy
  • 1 łyżeczka wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Do dużego naczynia wsypujemy płatki orkiszowe, mąkę oraz otręby.
Dodajemy bakalie i resztę suchych składników i całość mieszamy.

W następnej kolejności wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, miód lub melasę i dokładnie łączymy wszystko w niezbyt jednolitą masę.



Ciastka możemy formować w dłoniach lub na desce/stolnicy "rozsmarować" cienką warstwę masy i szklanką wycinać kółka, a następnie delikatnie podważać nożem i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.


Propozycja na "podwieczorek" w akcji Kuchnia 24/7 - lekkie i pożywne ciasteczka orkiszowe, które mogę dosłownie "włożyć do kieszeni" i jak zwykle wywędrować gdzieś z domu po obiedzie.



English version

Spelt flakes cookies with goji berries and cashews 
Recipe for 13 large cookies
  •      150 g of spelt flakes
  •      60 g of rye flour
  •      30 g fine wheat bran
  •      40 g raisins
  •      40 g chopped cashew nuts
  •      60 g of dried goji berries
  •      20g dried berries
  •      2 eggs
  •      100 ml plain yoghurt
  •      50 g of honey or molasses
  •      1 teaspoon vanilla (or vanilla extract)
  •      1 teaspoon baking powder
  
Flakes , flour and bran put into a large bowl
Add the raisins, and the rest of the dry ingredients and mix it all using a tablespoon.

Next, add 2 eggs, yogurt, honey or molasses and and combine everything finely.

(Mass will be rather sticky)

You can shape the cookies in your hands or "spread" on a pastry board  a thin layer of mass and cut out circles using a glass, then carefully place it on a form with baking paper.

Bake at 180 degrees for 20 minutes.

32 komentarze:

  1. to chyba będę moje ulubione ,tylko muszę je zrobić ;) mam nadzieję ,ze nie zjem wszystkich na raz ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastka smacznie się prezentują:) bardzo :) mmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka to samo zdrowie. :) Na pewno smakują wspaniale z taką ilością dodatków.


    Pozdrawiam,
    relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super, a właśnie idzie to mnie paczka z owocami goji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam owoce goji, spróbuję przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wyglądają naprawdę pysznie no i nie ukrywam, zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają cudownie! z chęcią spróbowałabym witaminy C w takiej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość że pięknie wyglądają to jeszcze do tego musza być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie się skuszę na takie zdrowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością spróbowałabym takich ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne są te ciasteczka... lubię chwycić takie do kawy

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pięknie, bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł! Idealne ciacha na zblizające się jesienne dni <3

    OdpowiedzUsuń
  15. idealne na drugie sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale muszą być pyszne, no i zdrowe oczywiście! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mam straszną ochotę spróbować owoców goji, poszukam. i ciasteczka upiekę z przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja jeszcze nigdy nie jadłam goi. Tym bardziej chciałabym spróbować je chciaż w tych ciasteczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. a koleżanka nie słyszała,że witamina C jest wybitnie termolabilna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A "osoba" słyszała, że głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są wciąż ziemniaki, które co logiczne spożywamy tylko po obróbce termicznej?

      Usuń
  20. wyglądają pysznie!

    http://najprzytulniej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. a owoce się nie spieką?
    jak piekłam cisteczka z żurawiną i rodzynkami to były spalone. ..

    można użyć rozmrożonych jagód ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają przepysznie! Z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam ! :) Napewno zrobię takie sobie. [Akurat jesień nadchodzi wielkimi krokami.]

    Pytanie: Dobrze zrozumiałam, że jedna porcja to 13 ciasteczek ? Czy coś ominęłam?

    http://forget-me-notsss.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Wczoraj upiekłam. W zmniejszonej ilości część przetrwała do dzisiaj :) Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasteczka na pewno pyszne, tylko ich zaleta-wit C niestety znika w temp powyzej 70 'C . Ale na pewno maja mnostwo innych zalet :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Dobra wiadomość z tą witaminą C poddaną temperaturze :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Waterfall taps are a stylish way to make a statement in your bathroom, and are becoming increasingly popular and very affordable. Water cascades from an open spout creating a stunning waterfall effect that makes washing, shaving and cleaning your teeth something to look forward to. Plumpinguk.co.uk offers a wide range of waterfall basin mixers all at discounted prices, so adding that wow-factor has never been easier.http://www.plumpinguk.co.uk/bathroom-sink-taps/waterfall-taps.html

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.