sobota, 23 czerwca 2012

Szybka jednoosobowa zapiekanka z tofu

 (scroll down for english)


Pokochałam w zeszłym roku Chiny między innymi za pyszne tofu, które do tej pory nie wiem, 
jak było przyrządzane.. 
Tym bardziej smutnym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że w Hong Kongu dostępny jest typowy "beancurd" czyli zwykła kostka tofu, która bez przyrządzenia jest ogólnie rzecz ujmując bez smaku.
Tak czy inaczej postanowiłam zaryzykować, kupiłam, zamarynowałam i zapiekłam..




Zapiekanka z tofu, brokułami, batatami i pomidorkami

  • 120 g naturalnego tofu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g brokułów
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1 średni batat (około 100g po obraniu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, sos teriyaki


Dzień przed przygotowaniem zapiekanki wkładamy tofu do miseczki (delikatnie rozdrabniamy), dodajemy 1 dużą łyżkę sosu teriyaki, odrobine pieprzu oraz dwa wyciśnięte ząbki czosnku.
Przykrywamy folią i zostawiamy na noc.

Słodkie ziemniaki kroimy w plastry, tak samo marchew i wraz z rozdrobnionym brokułem podgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut.
Następnie warzywa odcedzamy i dodajemy tofu oraz poprzekrawane w pół pomidorki.

Całość przekładamy do foremki lub naczynia żaroodpornego (niestety chwilowo nie mam dostępu do żadnej z tych rzeczy, więc użyłam jednorazowej foremki).



Wszystko zalewamy jajkiem roztrzepanym z łyżką jogurtu i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg).



English version

Tofu casserole with broccoli and cherry tomatos
  •      120 g of soft beancurd
  •      a few cherry tomatoes
  •      100 g broccoli
  •      1/2 of large carrot
  •      1 medium sweet potato (about 100g when peeled)
  •      1 egg
  •      1 tbsp thick yogurt
  •      2 cloves of garlic
  •      pepper, salt, teriyaki sauce
  
Day before preparing casserole put tofu into a bowl (slightly shredded), add 1 large tablespoon of teriyaki sauce, a dash of pepper and two minced garlic cloves.

Cover with plastic wrap and leave overnight in the fridge.

Sweet potatoes cut into slices, as well as carrots and with broccoli pre-boil in lightly salted water for about 7 minutes.

Then drain off and add tomatos cut into halfs.

 
Place whole the mix in form or any baking dish, then cover with egg lightly beaten with yogurt.


Bake around 20 minutes in 200 degrees

17 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe! Na pewno wypróbuję :) Uwielbiam Twoje przepisy!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja sama nie wiem czy lubie tofu.. jadłąm tak różnie zrobione.. niektóre mi smakowało, a inne wręcz przeciwnie. Twoje wyglada naprawde apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednorazowe foremki to dobra rzecz, zero zmywania :)
    Swietna zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bataty! Brokuły! Tofu! Smakuje to pewnie fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie jest ;)

    musze poszukac tych foremek ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie o zdrowo. Fajnie, ze pokazujesz potrawy dla 1 osoby, bo nie każdy potrafi ugotować dla siebie coś na raz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello!

    This is my first time to your site and I am pleased with it.

    I have a couple of questions.

    "Sweet potatoes cut into slices, as well as carrots and broccoli with fragmented podgotowujemy in lightly salted water for about 7 minutes."

    I do not know what podgotowujemy is.

    Does it mean I add the tofu mixture to the vegetables?

    Do I cook it for 7 minutes?

    Thank you so much, for your understanding of my lack of polish(?).

    Have a Joyful Day :~D

    Charlie

    Google Translate

    Hello!

    To jest mój pierwszy raz na swojej stronie i jestem z niego zadowolona.

    Mam kilka pytań.

    "Słodkie ziemniaki pokrojone w plastry, jak również marchew, brokuł z rozdrobnionym podgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut."

    Nie wiem co podgotowujemy jest.

    Czy to znaczy, dodać mieszaninę tofu z warzywami?

    Czy muszę gotować przez 7 minut?

    Bardzo dziękuję, za zrozumienie mojego braku polskich (?).

    Mieć radosny dzień: ~ D

    Charlie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Charlie :) Yes I dont have much time last week to translate all the recipes.. I hope it will happen once tho ;-)

      So what You have to do is pre-boil vegetables in abit salty water.
      Then u remove the water, add tofu and tomato, mix abit by a spoon, then place it to the form, cover with egg mixed with yogurt and in the and put it to the hot oven:)

      I hope You will enjoy the dish (btw I made it yesterday again and added some white onion on top, was great!)!

      Agata

      Usuń
  8. Miałam już jedno podejście do tofu w domu, ale szczerze mówiąc nie bardzo mi smakowało... za to zdarzyło mi się jeść takie naprawdę dobrze przyrządzone, więc chyba nie wyszło z mojej winy ;p ta zapiekanka prezentuje się świetnie i jest tu wszystko co lubię, więc chyba będzie to moje "podejście do tofu nr.2". Oby tym razem udane ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę to wypróbować, jeszcze nigdy nie jadłam tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Good Morning Agata!

    Thank you so very much for answering my post so quickly.

    I KNOW I will enjoy it.

    Your picture is so appetizing looking, and they are all the vegetables that I love.

    Have a Joyful Day!

    Charlie


    Google Translate


    Dobre Agata rano!

    Dziękuję bardzo za odpowiedzi na mój post tak szybko.

    Wiem, że się spodoba.

    Twój obraz jest tak apetycznie wygląda, i wszystkie są warzywa, którą kocham.

    Mieć radosny dzień!

    Charlie

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można czymś zastąpić sos teriyaki? Nada się zwykły sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos sojowy jak najbardziej będzie pasował :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  12. A czym zastąpić bataty?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.