sobota, 2 czerwca 2012

Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie

Ostatnimi resztkami sił wspomagana napojem energetycznym, który kupiłam parę godzin temu w akcie desperacji wreszcie mogę powiedzieć KONIEC SESJI.
No, przynajmniej do września, bo co do pozytywnego wyniku wczorajszego egzaminu to nie mam aż takiej pewności, raczej 50% szans.. także trzymajcie kciuki, we wtorek wyniki :-)
Teraz nadrobię wszystkie kuchenne zaległości, przyda się parę przepisów na zapas przed wyjazdem..
Ale o tym to za tydzień.
Tym czasem domowe buły pełne słonecznika! 




Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie 
Przepis na około 9 bułek

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 60 g słonecznika + 30g do posypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 ml oliwy



Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki pszennej. Odczekujemy około 15 minut, aż całość zacznie się pienić.

Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odczekujemy około 90 minut aż wyrośnie.
W międzyczasie raz "przebijamy" je palcami podczas wyrastania.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy go na mniejsze prostokąty, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 minut.


Pu upływie tego czasu bułki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem, który następnie delikatnie dociskamy do bułeczek.

Pieczemy w temp 190 'C około 25 minut.

19 komentarzy:

  1. cudowne, ach, wspaniałe!
    taka bułeczka na początek dnia, rajskie śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  2. a mleko sojowe zamiast normalnego się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Możesz również zastąpić je 50 g śmietany i dodatkowo 50 g wody (wtedy w przepisie rozpuszczamy drożdże w wodzie)

      Usuń
  3. smakowite bułeczki :) zazdroszczę końca sesji, u mnie jeszcze wszystko przede mną

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja jak te sklepowe. ale oczywiscie musza smakować bez porownania (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu nigdy nie piekłam kwadratowych bułeczek? Wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kwadratowe, ze słonecznikiem.. jak w piekarni tuż obok :) warto takie mieć u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno skorzystam z przpeisu dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie bułki posypanej ziarnami. Idealne do kanapek. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie bułeczki, kolejne jakie zrobię będą prostokątne :) I zazdroszczę końca sesji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne bułeczki. Ja ostatnio również przygotowała taki hit- bułeczki mleczne. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  11. troche mi nie wyszło...już na etapie ciasta. Było luźne, klejące i absolutnie nie do rozwałkowania czy pokrojenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem to wina mąki, wtedy trzeba dodać do ciasta więcej i podsypać sporo przy wałkowaniu. Mam nadzieje, że następnym razem się uda!

      Usuń
  12. w takim razie po sesji próba nr 2 :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają wspaniale, jak z piekarni, ale na pewno w smaku jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super cud miod bułeczki ahhh az chce sie je schupac <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Niedawno wyjęłam je z piekarnika, wyszły przepyszne! Jednak następnym razem użyję mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba, zobaczymy co mi wyjdzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj je zrobiłam :) Niestety nie wyszły mi idealne - w piekarniku prawie w ogóle nie urosły... Chyba za bardzo rozwałkowałam ciasto (wcześniej nie było problemu z wyrośnięciem)...

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.