poniedziałek, 18 czerwca 2012

Słodkie ziemniaki = pyszne pancakes

Może pancakes to mało chiński wynalazek, natomiast tutaj właśnie poznałam i zakochałam się w batatach, z których można stworzyć setki pysznych potraw i pewnie często będą się tu przewijały.
Tym razem padło właśnie na placuszki, trochę eksperymentalne, ale wyszły  pyszne.




Waniliowe pancakes ze słodkimi ziemniakami i musem bananowym
Przepis na 1 bardzo dużą porcję (około 450g)

  • 150 g słodkich ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej (ok15g)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ok 15g)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 50 ml wody
  • 70 ml mleka (użyłam sojowego)
  • aromat waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 dużego banana 


Słodkie ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy i rozgniatamy na puree.

Następnie dodajemy mąkę i skrobię (można użyć tylko mąki, bo wiem że w Polsce skrobia kukurydziana jest dość droga), a następnie resztę składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Ciasto powinno wystarczyć na 5 dość grubych placuszków, które smażymy bez tłuszczu.

Banana ucieramy na dużych lub małych oczkach tarki i mieszamy z odrobiną mleka, następnie nakładamy na stosik naszych pancakes.




Dosłownie żyję tu na koktajlach.. owoce są tak pyszne i różne, że nie mogę się powstrzymać..
Nie pogniewacie się jak pomęczę Was przepisami na koktajle?:)

17 komentarzy:

  1. Mozna bez cukru zrobić? Ile to w ogole ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można bez cukru, właściwie to jest on opcjonalny.
      Już dodałam tabelę kaloryczności - przy czym zaznaczam, że porcja jest bardzo duża, tak naprawdę prawie pół kilo, więc jest raczej "obiadowa" ;-) 100 g to średnio 96 kcal.

      Usuń
    2. Jesteś niesamowita :)) Pyszne pancakes wylądują jutro na moim śniadaniowym talerzu!

      Usuń
  2. Fajny pomysł na pancakesy, takiego jeszcze nie widziałam. Za to fajnie byłoby przeczytac o jakiś fajnych koktajlach.

    Pozdrawiam,
    www.megulencja.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł! świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chciałabym ich spróbować, ale nigdzie ich nie widziałam w żadnym sklepie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę?! Ja bataty widuje naprawdę często, prawie zawsze jak jestem w Auchan czy Carrefour :) poszukaj dobrze!

      Usuń
  5. bataty<3
    cudowne, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będą jutro na śniadanie, koniecznie! :D Gdzie kupowałaś bataty, bo bardzo długo ich szukałam, a nigdzie nie mogę ich dorwać.

    OdpowiedzUsuń
  7. O wow, pancakesy z ziemniakami?! Gratuluję pomysłu, może być smacznie :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. w sobote rano startuje z placuchami :) juz nie moge sie doczekac, wygladaja rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super! W końcu znalazłem inny sposób na bataty, które są przecież takie smaczne, a w Polsce znane jedynie przez osoby odżywiające się zdrowo. Niestety większa część naszego społeczeństwa, wraz z supermarketami i sklepami, uważa bataty za conajmniej owoc tropikalny i przez to jest zbyt drogi. Mieszkam w UK i tutaj batat jest tańszy od zwykłego, szarego ziamniaka!

    Bloga odkryłem dość niedawno, ale już teraz mam zapisane wiele zakładek, gotowych aby wypróbować Twoje przepisy Agato. Tak trzymaj, bo twoja praca na tym blogu nie idzie na marne.

    A sam przepis oczywiście wszystkim polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakochałam się w Twoim blogu i codziennie Twoje dania goszczą w moim menu!!! <3 <3 <3
    Jutro na śniadanie planuje te przepyszne pancakes, ale mam problem bo nie posiadam w domu skrobi kukurydzianej... Czym mogłabym ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.