poniedziałek, 4 czerwca 2012

A gdyby tak kruszonka trochę light?

Kiedyś moja partnerka do pieczenia muffinów Justyna poprosiła mnie, 
abym wyczarowała  jakoś kruszonkę w wersji light.
Pomyślałam sobie - kurcze kruszonka light, to trochę tak jak olej bez tłuszczu, chyba się nie da.
Ale jeśli coś nie może być lekkie to zawsze może być chociaż trochę lżejsze...
No i właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że do rabarbarowych muffinów ten eksperyment będzie jak znalazł - całkiem się udało! 100 g klasycznej kruszonki to około 490 kalorii - moja wersja ma 370
zawsze to jakaś redukcja, jak już ktoś ma taaaką ochotę :-)




Maślankowe muffiny rabarbarowe z kruszonką
Przepis na 10 muffinek

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g otrębów pszennych
  • 80 g rabarbaru
  • 40 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 20 ml oleju
  • 1 jajko
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
Na 80 g kruszonki**
  • 15 g masła śmietankowego
  • 30 g mąki
  • 10 g otrębów
  • 10 g maślanki
  • 15 g cukru pudru
 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojony drobno rabarbar oraz resztę składników, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta do foremek na muffiny.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, otręby oraz cukier i mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta, z którego tworzymy w dłoniach małe kuleczki.

Kawałki kruszonki układamy na wierzchu nałożonego wcześniej ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 30 minut.




** Do tego przepisu wystarczy połowa uzyskanej kruszonki.

19 komentarzy:

  1. A ja dostanę taka na śniadanie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. kruszonka w wersji light? mogłaś tego nie publikować! teraz każadą kruszonkę będę objadać z placków xd

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ apetyczne te muffiny : )
    dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak się ostatnio zastanawiałam jakby tu trochę zdrowszą kruszonkę zrobić, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie apetyczne male cudenka (: porposze o jedna do kawy !

    OdpowiedzUsuń
  6. ile waży jeden muffinek ? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 68 g :) kaloryczność "porcji" wyświetla się, gdy na tabelce klikniemy w tą mini strzałeczkę obok napisu "porcja" :)

      Usuń
    2. ooo ;> nie wiedziałam ;) dziekuje!

      Usuń
  7. uwielbiam kruszonkę.. :-) i babeczki z owocami też.

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysl i jakie sliczne wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham rabarbar, kocham kruszonkę, kocham babeczki... na pewno przetestuję, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. ja bym sie bez kruszony obyla ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Wpadłam na Twojego bloga przez przypadek, ale już wiem, że będę tu zaglądać znacznie częściej! Dodaję;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne takie muffinki! Też robiłam, ale nie były takie dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Te wszystkie cudenka na twoim blogu wymyślasz sama ? ;)
    A jak z gotowaniem na dietetyce ? Robicie coś ciekawego ?
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja własnie zajadam się rabarbarem z podróbką kruszonki (prażone otręby, trzcinowy cukier, ciut masła i śmietana) na którą, przyznaje, natchnęło mnie tutaj;) mniam, mniam, polecam;)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.