niedziela, 13 maja 2012

Nie takie znowu mini te pizze, a jedna poniżej 400 kcal!

(Scroll down for english)


Kolejny wpis z cyklu "ten fast-food może mieć mniej kalorii".
No bo przecież ciasto na pizze może być pełnoziarniste tak czy nie?
Zamiast salami może być kurczak chili tak czy nie?
Dużo sosu pomidorowego zastąpi nam smarowanie tłuszczem, a pizza nie będzie sucha..  
Tak czy nie? No pewnie, że TAK! :-)
Nawet się pospieszyłam z tymi 400.. jedna pizza dostarcza około 315 kcal!




Żytnie mini pizze z pikantnym kurczakiem i pieczarkami
Przepis na 7 porcji

Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g mąki żytniej
  • 15 g otrębów żytnich
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (użyłam oliwy z oregano)
  • 1 łyżka oregano
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
Dodatki:
  • 150 g sosu pomidorowego (użyłam Barilli z chili)
  • 60 g sera żółtego
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pierś z kurczaka (u mnie około 230 g)
  • 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego z chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • (opcjonalnie oliwki)


Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz otręby, dodajemy wodę, oliwę, sól i drożdże i zagniatamy ciasto, powinno lekko kleić się do rąk. (Dla tych, którzy mogą polecam oczywiście wykorzystanie maszyny do pieczenia chleba w celu zagniecenia ciasta).
Po około godzinie wyrastania przebijamy ciasto kilkakrotnie palcami aby opadło i pozostawiamy na kolejne 30 minut.

W między czasie kurczaka pokrojonego w drobne cienkie paseczki wkładamy do małego naczynia i polewamy słodko kwaśnym sosem chili, następnie podsmażając na patelni posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką.




Gotową kule ciasta rozwałkowujemy na placek grubości około 0,5cm (podsypujemy mąką).
Następnie wycinamy okrągłe placuszki - ja użyłam do tego celu plastikowej miseczki o średnicy 15 cm.

Każdy placek smarujemy 2-3 łyżkami sosu pomidorowego (można użyć zblenderowanych z przyprawami i czosnkiem pomidorów z puszki).


Na wierzchu układamy kolejno plastry pieczarek, kawałki kurczaka, posiekaną cebulę, ewentualnie oliwki i posypujemy niewielką ilością utartego sera żółtego.


Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.



English version

Rye mini pizzas with spicy chicken and mushrooms
(recipe for 7 pizzas)


For the dough:
  •      300 g plain flour
  •      160 g of rye flour
  •      15 g of rye bran
  •      250 ml of hot water
  •      1 tablespoon olive oil
  •      1 tablespoon oregano
  •      2 teaspoons of salt
  •      5 g of dry yeast
Extras:
  •      150 g of tomato sauce (I used Barilla Arrabbiata)
  •      60 g of cheese
  •      4-5 large mushrooms
  •      1 large onion
  •      1 large chicken breast (for me about 230 g)
  •      2-3 tablespoons of the sweet-chili sauce
  •      1 teaspoon sweet paprika
  •      Herbes de Provence
  •      oregano
  •      (optional olives)
  
Pour both flour and bran on the pastry board, add water, olive oil, salt and yeast and knead the dough, it should lightly stick to your hands.
After about an hour rising, pierce the dough with your fingers several times and leave it for another 30 minutes.

Meanwhile, cut chicken into small thin strips, put into a small dish and pour the sweet and sour chili sauce, then fry in a pan and sprinkle with herbes de Provence and sweet paprika.



Roll the dough (thickness of about 0.5 cm)
Then cut out the round shapes - I've used a plastic bowl for this (15 cm)

Each cake smear with 2-3 tablespoons of tomato sauce (you can use blended canned tomatos with spices and garlic).


On top we put successively sliced ​​mushrooms, chicken, chopped onions, or olives and sprinkle with 
a little grated cheese.


Put the pizzas on a baking paper sheet and bake in 180'C for 25 minutes.

26 komentarzy:

  1. cudne zdjęcia.
    i ja się pokuszę, pochwycę i skosztuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze, obiecałam sobie dać chwilę wytchnienia od pizzy, ale jak to zrob ić gdy Ty tutaj tak kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają baaardzo fachowo! jak z pizzerii!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna i apetyczna pizza! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł, tak za mną ostatnio pizza chodzi, że chyba się skuszę na taką odchudzoną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam ostatnio, z ciasta pod bułeczki drożdżowe...fajne, bo wyszły takie mini pizzerinki na raz, niby pizza, a mniej i zdrowiej;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, mam ochotę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tez eksperymenruje z ciastem na pizze, takich malych jeszcze nie robilam (:

    OdpowiedzUsuń
  11. jako pizzoholik mówię zdecydowane TAK tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają fantastycznie. a u mnie - brokuł już otwiera lodówkę, więc pewnie wyląduje na pizzy... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietny pomysł :D:D uwielbiam takie "fit" eksperymenty w mojej kucni :D
    Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie www.pod-czworka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Faktycznie, taka mini to ona nie jest :) Wygląda boosko, i to puszyste pełnoziarniste ciasto! mrrr ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm ale bym zjadła! wyglądają wspaniale ;) i jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizza, która nie tuczy- spełnienie marzeń:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja taką pizzę robię zawsze:P ale dlatego, że poprostu ją lubię i dobrze się po niej czuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. ej super! dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. fajne:) bo my zawsze takie duze robimy na cala blache:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanie: Można zamrozić ciasto surowe? Jak później rozmrozić?
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. I just saw this pizza on RecipeNewZ, it looks delicious! And only 315 calories :-). Wonderful recipe, I will certainly try it! And I love the fact that it's individual size. Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  22. Geniusz! :D Wspaniała, pyszna i dietetyczna pizza!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.