środa, 2 maja 2012

Lekkie ananasowe upside down pancakes

(Scroll down for english recipe) 

Moja majówkowa (właściwie to bardziej kwietniowa) idylla niestety już dobiegła końca,
czas wziąć w ręce schemat "co zrobić, żeby zwiększyć swoje szanse na zdanie 
wszystkich egzaminów w pierwszym terminie", który stworzyłam jakiś czas temu 
bazgrając  po moim planie zajęć. 
Niestety jak już udało mi się załatwić wszystkie przedterminowe egzaminy w związku z 
planowanym wyjazdem, to oczywiście jak na chwilę obecną w temacie wylotu cisza..
No nic, trzeba znaleźć jeszcze trochę siły do pozytywnego myślenia i mieć nadzieję, 
że wszystko się ułoży.. 
..Tym czasem dla mnie notatki z Żywienia Klinicznego, a dla was placuszki:




Ananasowe upside down pancakes z otrębami

Porcja około 250g


  • 1/2 małego ananasa
  • 10 g mąki pszennej
  • 15 g mąki żytniej
  • 5 g otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu



Jajka roztrzepujemy w misce wraz z mlekiem sojowym, wsypujemy obie mąki oraz otręby
i proszek do pieczenia, następnie dodajemy połowę cynamonu, wiórki kokosowe i całość łączymy w jednolitą masę.

Z ananasa odkrawamy 4 plastry grubości mniej więcej pół centymetra, odcinamy skórkę
i usuwamy twardy środek.

Każdy przygotowany plasterek kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni do smażenia małych placuszków i zalewamy 2-3 dużymi łyżkami ciasta, które w miarę równomiernie rozprowadzamy.
Po kilku minutach obracamy i podsmażamy z drugiej strony.



Całość posypujemy cynamonem.
Placków nie trzeba dosładzać, są wystarczająco słodkie z racji tego, że składają się głównie z ananasa;)

Smacznego!


English version

Bran Upside Down Pineapple pancakes
  •      1/2 of small pineapple
  •      10 g of wheat flour
  •      15 g of rye flour
  •      5 g of rye bran
  •      1 teaspoon of baking powder
  •      2 eggs
  •      3 tablespoons of soy milk
  •      1 teaspoon coconut flakes
  •      1 teaspoon of ground cinnamon
  
In a large bowl whisk together the flour, bran, soy milk, baking powder, half of the cinnamon and coconut flakes.
Cut 4 slices of the pineapple (about 0,2 inch each), cut out the peel and the center of slice.
Each slice place on a hot frying pan (no oil used) for pancakes and then - 
put 2-3 large tablespoons of dough on it.
After a few minutes, rotate and fry the other side.
Sprinkle with the rest of the cinnamon, serve hot.

9 komentarzy:

  1. Pyszne, bardzo ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim słodkim śniadaniem bez trudu przebrniesz przez okres egzaminów, z pewnością z powidzeniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. myślisz, że mogę użyć puszkowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Powodzenia na egzaminach i dzięki za placuszki! Wyglądają pysznie i już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię i zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne śniadanko, w sam raz na majowy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny pomysl! Mysle, ze juz wkrotce u mnie zagoszcza.

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo mamo jak smacznie wygląda :)

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Puszę wypróbować ananasa w plackach:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie. Lubię dania a la pina colada:-)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.