sobota, 26 maja 2012

Frittata z sercem

(scroll down for english recipe)

.. A raczej z sercami, czterema - paprykowymi.
Nadałoby się na walentynkowy wpis, taka romantyczna papryka mi się trafiła ;-)
Przepis na frittatę, który wrzuciłam parę tygodni temu został przyjęty bardzo entuzjastycznie,
więc postanowiłam trochę namieszać i stworzyć inną, równie pyszną wersję tego lekkiego dania.




Frittata ze szpinakiem i zielonym groszkiem

  • 2 jajka + jedno białko
  • 40 g mrożonego zielonego groszku
  • 70 g mrożonego szpinaku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej


Do miseczki wbijamy 2 jajka oraz 1 białko, rozdrabniając w palcach dodajemy twaróg i wciskamy 2 ząbki czosnku.

Szpinak rozmrażamy i co ważne - dokładnie wyciskamy! Musimy usunąć całą zmrożoną w nim wcześniej wodę, inaczej nasza frittata się nie zapiecze.

Odsączony szpinak wraz z groszkiem dodajemy do naczynia, doprawiamy i mieszamy aż składniki mniej więcej się połączą.



Masę wylewamy do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką rozprowadzamy
mieszankę po całej formie, a następnie na wierzchu układamy plastry papryki.

Pieczemy w 180'C około 25 minut.


                                         


English version

Spinach frittata with green peas and cottage cheese
  •      2 eggs + one egg white
  •      40 g frozen green peas
  •      70 g frozen spinach
  •      30 g red peppers
  •      100 g of lean cottage cheese
  •      2 cloves of garlic
  •      1/2 teaspoon salt
  •      1/2 teaspoon pepper
  •      1/2 teaspoon balkan seasoning
2 eggs and 1 egg white stick to the bowl, add cheese crumbled in your fingers and press 2 cloves of garlic. 
Thawed spinach squeeze finely! You must remove all the previously frozen water in it. 
Spinach and peas and add to the bowl with all spices and mix until the ingredients are well combined.
Pour the mix into the tart form lined with baking paper, smear with spoon, and then arrange the slices of pepper on top of it.

Bake at 180'C about 25 minutes.
 

19 komentarzy:

  1. To jest super przepis, swietna kombinacja produktow i dla oka rowniez. Dziekuje za dodanie go do akcji "low carb".:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej nie widziałam frittaty z twarożkiem ;) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szpinak+ zielony groszek i nic do szczęścia mi nie potrzeba w takim daniu, więcej ;p ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny patent z papryką-serduszkiem, do wykorzystania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne te serduszka z papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolorowe piękności;)
    skuszę się;)

    OdpowiedzUsuń
  7. hej, a jakiej wielkości masz formę? :) Bardzo często Cię podglądam i podobają mi się Twoje przepisy, fajnie byłoby gdybyś czasem zamieściła takie info, bo dla kogos kto jest poczatkujący ciężko ocenić na jaką formę taka ilość składników wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, postaram się o tym pamiętać :)
      Moja forma, w której przygotowuję frittatę ma 20 cm średnicy :)

      Usuń
    2. Super, dziękuję :)

      Usuń
  8. Aguś a czemu nie mogą być 3 jajka? czemu oddzielamy dwa? ( jedno całe i dwa białka ?) Pozdrawiam
    ps . Uwielbiam Twojego bloga!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))
      W przypadku tej frittaty mamy 2 całe jajka i jedno białko - oczywiście można użyć trzech całych jajek, natomiast trzeba pamiętać, że żółtko jaja dostarcza stosunkowo dużą ilość tłuszczu i przede wszystkim cholesterolu (1 jajko pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik). "Usuwając" jedno żółtko z przepisu, frittata jest po prostu troszkę lżejsza, bo samo białko jaja jest bardzo nisko kaloryczne :)

      Usuń
  9. Jeśli nie mam takiej formy, czy mogę to zapiecz w zwykłym naczyniu żaroodpornym (chyba porcelanowe) albo w szklanym talerzu z żaroodpornego arkoroku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jak najbardziej można użyć naczynia żaroodpornego. Frittatę można też usmażyć na patelni (przy użyciu tłuszczu, lub nie, jeśli jest ona odpowiednia :) )

      Usuń
  10. jaka jest kaloryczność całej frittaty?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie czy podana kaloryczność jest dla całej Frittatty?

    OdpowiedzUsuń
  12. Te serduszka fajne na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.