poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Zaskakująco pyszna i lekka frittata

(Scroll down for english)

Nie wiem, czy było już tak późno, a ja byłam tak głodna, ale jak tylko zjadłam 
pierwszy kawałek, to stwierdziłam, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego,
szczególnie w kategorii "wybitnie dietetyczne" ;-) - całość ma około 250 kalorii.
Zupełnie zapomniałam jaki nieziemski aromat puszcza pieczona papryka i oliwki..




Frittata z twarogiem i oliwkami 
Całość około 360 g

  • 100 g chudego twarogu
  • 1 jajko + 2 białka
  • 40 g papryki
  • 30 g cukinii
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka zielonych oliwek



Przepis jest bardzo szybki i prosty.
Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką
(możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki.

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".





English version

Frittata with olives and cottage cheese
  •      100 g of lean cottage cheese
  •      1 egg + 2 egg whites
  •      40 g of red pepper
  •      30 g zucchini     
  •      a few green olives
  •      1/2 medium red onion
  •      1/2 large tomato
  •      1 teaspoon of herbs de provence
  •      1/2 teaspoon pepper
  •      1/2 teaspoon salt
Chop all the vegetables into smaller pieces, olives cut in half.


Combine everything in a bowl with cottage cheese, egg and egg whites, add spices and try to mix the ingredients finely.


Put the baking paper into a small form for a tart (mine has 20 cm) and pour the mass, spread with a spoon.

Whole should baked about 30 minutes at 180 degrees.

If the vegetables give out too much water (often happens with tomatoes), you can bake it a little longer, or turn on the hot air and wait until the top of frittata will be "dry".

73 komentarze:

  1. Takie "lajtowe", a takie pyszne? Zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozbudziłaś we mnie rządzę skonsumowania, wygląda super!
    ps bardzo przyjemny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RZądzę????
      Błagam. Do podstawówki!

      Usuń
  3. uwielbiam frittatę :)
    miłego łykendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita propozycja. Idealna na śniadanie w wolny dzień;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Chyba zrobię pojutrze na lunch. Akurat na teraz, gdy jest za gorąco na typowy obiad. Już zrozumiałam to, czemu nasza rodzina, i Francuzi i Włosi, itp. jedzą lekkie lunche, a normalne kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się prezentuje, a ja tak dawno nie jadłam oliwek, że prawie już nie pamiętam ich smaku, muszę zakupić słoiczek ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubię oliwek ale wygląda bardzo pysznie :)

    Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście, niesamowicie niskoklaoryczna.
    a jednocześnie bardzo smaczna. obalasz mit, że to, co
    dietetyczne, jest niedobre, niesmaczne ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. czekaj czekaj, CAŁA FORMA ("ceramiczna blaszka") ma ok 250kcl, czy jedna porcja=kawałek ? Bo nie mogę uwierzyć temu co czytam ;OOOO Jaka średnicę ma Twoja forma? ;) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, całość ma 250 kcal :) moja forma ma 20 cm :)

      Usuń
  10. pieczona? super pomysł, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tą papryką to święta racja! Dlatego gdy zawsze robię domową pizzę to ląduje na wierzchu ;3
    Super przepis. Wiem co zjem sobie w tygodniu na kolację. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy białka trzeba ubić przed wlaniem do masy?

    OdpowiedzUsuń
  13. W końcu dziś zrobiłam tę fritattę, na którą już od dawna miałam ochotę :P tylko przez odmierzanie składników na oko wyszły w końcu bardziej warzywa z fritattą niż fritatta z warzywami, ale nie ważne, było pyszne - dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zrobiłam frittate wczoraj i przyznam,ze trochę obawiałam się tego smaku, zwłaszcza przez twaróg,ale o dziwo wyszło bardzo dobre. Tylko ja dałam o wieele więcej warzyw, poza tym dodałam pieczarki. I czerwoną cebulę zastąpiłam zwykłą, bo tylko taką miałam
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi przepysznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj zrobiłam fritatę, również dodałam pieczarki i więcej warzyw, jest niesamowita! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie wyciągnęłam swoją z piekarnika i jest przeeee!pyszna!:D<3! pierwszy przepis z Twojego bloga i bardzo udany:) dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!:)) Mam nadzieje, że kolejne będą równie udane!

      Usuń
  18. mój dzisiejszy obiad ;) przepis aż zapisałam na kolorowej karteczce, wieszam w kuchni, zamierzam jutro pokombinować z bazą frittaty plus kukurydza, ananas ;) dziękuję, wyszło genialne! ;)))) (choć oczywiście przypaliłam ;))

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis. Ciekawy dodatek twarożku. Na pewno spróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy jeśli zamiast całego jajka, dam tylko białka, to frittata nadal wyjdzie? Niestety nie mogę spożywać żółtek, a danie wygląda naprawdę zachęcająco. Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, frittata nadal się uda :)

      Usuń
    2. Podepnę się pod pytanie- czy całkiem można zrezygnować z jajek lub je czymś zastąpić? Np. białka glutem z siemienia? : )

      Usuń
  22. Czy ta potrawa nadaję się na kolacje na diecie ?;)

    OdpowiedzUsuń
  23. pycha, właśnie zrobiłam na kolacje, tylko troche inne składniki dodałam. jutro zrobię z cukinią i kurczakiem :)
    btw niedawno odkryłam Twojego bloga - jest rewelacyjny, na pewno wypróbuje sporo przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Myślisz, że da się zamienić twaróg na serek wiejski?

    OdpowiedzUsuń
  25. już wypróbowałam :) fajny przepis :) dodałam trochę sera żółtego i było smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jadłam dzisiaj na obiad - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  27. To chyba wiem, co zrobię dziś na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. jakie to jest mega dobre :D pizza przy tym się chowa!

    OdpowiedzUsuń
  29. pyszna propozycja obiadowa :). A tak niewielka ilość kalorii pozwala bez wyrzutów sumienia zjeść jakiś deserek malutki po obiadku :).

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie skończyłam zajadać :P Przepyszne i zaskakująco syte ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. To mój nowy nałóg ;)

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  32. PYCHA-właśnie zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. chcę wypróbować ten przepis, ale mam pytaie, czy w naczyniu żaroodpornym też wyjdzie? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Hey! :)
    a czy odgrzewana na drugi dzień, np w mikrofalówce lub jedzona na zimno też będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam :)) czekam z niecierpliwością na jutrzejszy lunch w pracy :) sesja + Twój blog= ja odkrywająca swoje zdolności kulinarne hihihih :) bez wyrzutów sumienia!

      Usuń
  35. genialne!!!!!!!!! wlasnie wciagnelam ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  36. Łatwe i pyszne danie. Mogłabym ją jeść na okrągło!

    OdpowiedzUsuń
  37. a można zamiast tych 2 białek dać całe jaja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie wtedy troszkę bardziej kaloryczna, ale jak najbardziej można :)

      Usuń
  38. czy możną ją zrobić na patelni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można - na małym ogniu pod przykryciem, obracaj co 5 minut przez około 20-25 min :-)

      Usuń
  39. czy zamiast twarogu można dodać ser żółty? +świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frittata oczywiście wyjdzie, ale przy tej ilości sera żółtego będzie bombą kaloryczną ;-)

      Usuń
  40. hej zaczynam się rozkręcać na twoim blogu w poszukiwaniu nowych dań - :) Bardzo mi się podoba i już mam kilka propozycji na najbliższe dni :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  41. Muszę przyznać że było pyszne! i tak prosty przepis, super:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Od paru dni oglądam ten przepis i jestem pewna że wypróbuję, tylko muszę dopaść piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Pychota, właśnie zjadłam :)) Podając polałam jogurtem naturalnym .Dziękuję
    Agatko za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam, czy białko ma być ubite?

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie skonsumowałam na obiad. Stwierdzam, że w życiu nie jadłam czegoś co byłoby tak pyszne i dietetyczne zarazem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  46. uwielbiam frittate i na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Świetny przepis! Cała rodzinka była zachwycona a akurat trudno dogodzić moim rodzicom. ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Twój blog jest dla mnie inspiracją. Wprowadzam zdrowe lekkie posiłki i czasem brak mi już weny..a tutaj proszę:)!

    OdpowiedzUsuń
  49. Zrobiłam - pyszna! :) I faktycznie szybko się przygotowuje.

    OdpowiedzUsuń
  50. Zrobiłam ją :) Co prawda troszkę pozmieniałam przepis, ale wyszła naprawdę pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam, mam pytanie a o jaki twaróg chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  52. Nie bardzo rozumiem? Jakikolwiek chudy twaróg (biały ser) : )

    OdpowiedzUsuń
  53. przypalił mi się lekko spód + papier nie chciał odchodzić od frittaty :D jakieś rady? czy 'ciasto' nie było po prostu za mokre i dlatego tak przykleiło się do papieru? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę zwalać na Twój piekarnik, ale trochę brzmi jakby za bardzo przypalał od spodu, dlatego frittata się przypaliła a tym samym scaliła się z papierem : (
      Może następnym razem spróbuj ustawić ją wyżej w piekarniku?: )

      Usuń
    2. dobry pomysł :) niestety piekarnik w moim mieszkaniu studenckim jest wiekowy, ciężko coś upiec tak jak w przepisie, bardziej 'na czuja' xD

      Usuń
  54. ja zrobiłam to z całej kostki twarogu (250g) i 2 jajek + ulubione warzywa ;)
    piekłam w naczyniu żaroodopornym bez użycia papieru przez 30 min. z racji że lubię twaróg bardzo mi ta potrawa przypadła do gustu. kolejnym razem poeksperymentuje z innymi składnikami.
    przepis na 5 :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Super :) Ja dalam troche mniej twarogu i dodalam 2 łyżki serka wiejskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  56. pycha, masz świetne przepisy, byłoby super gdybyś podając gramy w nawiasie napisała ile to mniej więcej np 1/2 papryki średniej:), ciężko mi zważyć 4 dkg papryki;p ja robiłam tak na oko :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Idealna kolacja :D Dzięki Twojemu blogowi powoli sama wkręcam się w kucharzenie :) Zachęcam do odwiedzenia blogu: wyluskajsmaki.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.