niedziela, 22 kwietnia 2012

Z braku pomysłu na obiad

(Scroll down for english)


Ostatnio kompletnie opadłam z sił.
Niby słońce wyszło, niby wreszcie wiosna i weekend majowy za pasem..
Ale co z tego, kiedy w perspektywie same ciężkie i zaganiane dni? 
Jeszcze nie miałam czasu odespać ostatnich, a gdzie tu zbierać siły na kolejne.. 
W minionych dniach w biegu na "obiad" serwowałam sobie iście dietetyczne drożdżówki, 
więc dzisiaj postanowiłam zrobić wreszcie coś konkretnego, ale kompletnie
nie miałam siły i inwencji twórczej, a więc powstało takie oto szybkościowe risotto..
Bardzo smaczne, tylko jakoś tak pieprzu sporo mi się sypnęło 





Wiosenny ryż z warzywami i z kurczakiem
Przepis na jedną porcję (400g)

  • 70 g ryżu długoziarnistego 
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g brokułów
  • 1 mała marchewka
  • 1/5 papryki
  • 1/3 małej cukinii
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz, chili, ząbek czosnku




Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem i chili, odstawiamy na około godzinę do lodówki.

W osolonej wodzie gotujemy ryż.

Marchewkę obieramy i kroimy w talarki lub drobniej, gotujemy (nie soliłam wody) około 5 minut, po czym na kolejne 5 dodajemy również rozdrobnione brokuły.

Obraną i pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, dodajemy też posiekaną cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmażamy na suchej patelni.
Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, dodajemy ugotowane brokuły i marchew oraz ryż.
Całość doprawiamy pierzem i mieszając co jakiś czas podsmażamy jeszcze chwile.




english version

Spring risotto with spicy chicken
Recipe for one serving
  •      70 g of long grain rice
  •      100 g chicken breast
  •      50 g of broccoli
  •      1 small carrot
  •      1/4 red pepper
  •      1/3 small zucchini
  •      1/2 small onion
  •      salt, pepper, chili pepper, granulated garlic
Chicken rubbed with salt, granulated garlic and chili leave for about an hour in the fridge.

Boil the rice in a salted water.

Peel the carrot and cut into slices or finely, cook (not salted water) about 5 minutes, then add a broccoli for another 5 minutes.

Peeled and diced zucchini throw into the pan, add a chopped onion and a chicken cut into small squares. 
"Fry" it without an oil for 10 minutes.

When the meat is already slightly fried, add cooked broccoli with carrots and rice. 

Fry everything together for a while, add some pepper or more chili powder.

Enjoy! 

14 komentarzy:

  1. ale czy szybko znaczy niesmacznie? wręcz przeciwnie! pyszne risotto.

    OdpowiedzUsuń
  2. ten pieprz to na rozgrzanie i dodanie sił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Technicznie rzecz biorac, to nie jest risotto, bo sposob gotowania inny - ale to wcale nie znaczy, ze nie moze byc smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny obiad: szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się z Maggie. Ryżu w tej postaci nie można nazwać risotto. Nie zgadza się ani rodzaj ryżu (do risotto używa się specjalnego gatunku, najczęściej arborio) ani sposób przygotowania potrawy. TO jest po prostu ryż z warzywami i kurczakiem, ale nazwa nie ujmuje nic tej potrawie z jej na pewno pysznego smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A tu kilka moich słów o tym jak powinno się przygotowywać risotto i z jakiego ryżu :-)
    http://skoraczek.blogspot.com/2009/07/kremowe-prawdziwie-woskie-risotto-z.html

    OdpowiedzUsuń
  7. szybkie, ale jakie smaczne! świetnie wyglądający bałagan na talerzu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziekuje bardzo za udzial w akcji:) pozdrawiam serdecznie Dota z oneginetatopa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Blog przeuroczy, przepisy ciekawe i nietuzinkowe - kilkanaście na pewno wartych wypróbowania. ALE... proszę nie pisać, że jest to przepis na risotto. Risotto, a swojski ryż z dodatkami to dwie zupełnie inne bajki. Naprawdę nie rozumiem skąd takie pomysły w polskim świecie kulinarnym. A Pani wykształcenie kierunkowe powinno obligować do większej staranności. Nie mniej warto podkreślić, że "nasz" ryż z dodatkami (mięsnymi/ warzywnymi/ mięsno-warzywnymi) wcale nie odstaje od włoskiego risotto pod względem smakowym - tylko specyfika inna. Pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już 2 osoby wcześniej zwróciły na to uwagę.. nie wiedziałam, że użycie słowa risotto zamiast ryż z dodatkami wywoła tyle kontrowersji, już zmieniam nazwę.
      Moje wykształcenie kierunkowe (a raczej połowa, która jest za mną z samego licencjatu) w bardzo małym aspekcie zajmuje się stricte potrawami.
      Owszem mamy jeden przedmiot na którym gotujemy, ale cała technologia opiera się głównie na procesach zachodzących w jedzeniu i ich właściwościach niż na nazewnictwie i charakterystyce konkretnych potraw, czym w ogóle się nie zajmujemy ;-)
      Nie mniej jednak dziękuję za uwagę, mam nadzieje, że będę miała okazje spróbować prawdziwego risotto:)

      Usuń
  10. czy to danie naprawde ma tylko 108 kcal ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie, tak jak też mówi tabelka ma 108 kcal w 100 gramach czyli około 450 kcal w całości. To jeszcze stary model tabelek - postaram się niedługo wszystkie odnowić aby pokazywaly kaloryczność w porcji automatycznie (teraz możesz zobaczyc kaloryczność porcji klikając tą mini strzałeczke pomiędzy "Porcja" "100g"

      Usuń
  11. Witaj, świetny blog :)
    Chciałam spytać czy zgodziłabyś się bym zamieściła ten przepis w gazetce ze zdrowymi przepisami, którą tworzę w mojej szkole na festyn. Bardzo spodobał mi się ten przepis i sądzę, że innym również przypadłby do gustu, biorąc pod uwagę, że jest jednocześnie prosty, zdrowy i wygląda smakowicie :) W razie odmowy oczywiście to uszanuję i nie wykorzystam go.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.